Dunduks ([info]dunduks) rakstīja,
@ 2016-02-13 20:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sestdiena - kultūras diena

1. Pensionāru klubiņa, kas maskējas zem nosaukuma Latvijas erudītu līga (pirms nepilniem 20 gadiem, kad pasākums startēja es biju viens no četriem-pieciem jaunākajiem; viens no četriem-pieciem jaunākajiem esmu arī šobrīd), kārtēja sanākšana, kur varēja tikt pie tādām dzīvē vitāli nepieciešamām zināšanām kā kuģniecībā lietojama tvaika virzuļsūkņa cits nosaukums ("polka") vai Francijas nacionālā suņu šķirne ("briārs").


2. Tālāk startēju LNB virzienā, lai apskatītu kādu traku izstādi. Tā kā ar izstādi bija par maz, tad piereģistrējos (reģistratūras darbinieks kā balvu no manis saņēma pāris ierosinājumus pašreģistrācijas risinājuma lietojamības uzlabošanai - vairākiem laukiem ievadi pēc defolta atvērt ar nospiestu "Shift", fotografēšanai pielikt (papildus) pogu ekrāna apakšā, jo šobrīd izskatās, ka īsākais testētājs ir bijis vismaz 180cm garš).

Iegāju paskatīties kāda literatūra ir brīvpieejā zem sadaļas "Sports" (protams, atrast to var tikai pajautājot, jo iedomāties, ka "Sports" jāmeklē zem "Tehnoloģijām" homo dunducus nav viegli). Nezinu kā tas brīvpieejas krājums veidojas, bet izskatījās pēc pieejas: izgāzt uz grīdas kaudzē grāmtas no plaukta "Šahs", darbiniekam ar aizsietām acīm likt izvēlēties N grāmatas, grāmatas ievietot plauktā. "Futbols" bija par 5 kapeikām labāk - tur vismaz bija uzziņu grāmatas.

Sliktākais/nepatīkamākais gan tikai sekoja - vienai ļaundarībai gribēju apskatīt vecos "Спорт Экспресс Футбол", pirmā sliktā ziņa bija, ka tas no lielās avīzes "Спорт Экспресс" atsevišķi neizdalās, otrā, vēl sliktākā, ziņa bija, ka, lai arī izdevums iznāk no 1991.gada augusta, krājumos ir tikai sākot no 1994.gada un, kas vēl jautrāk, iztrūkst 1996. un 1998.gads un 1997.gads ir tikai daļēji (šeit, ja vien kaut kad pa kluso nav patīrīta pažobele, es sajutos tā kā krutāks par LNB un, jā, man vieglāk ievelties LNB nekā uzkāpt padsmit pakāpienus līdz pažobelei). Tāpat mīlīgi bija LNB lapā uzklikšķinot kādu saiti uz lapas iekšējo resursu dabūt sertifikāta kļūdu.

Ārā izkļūšana arī bija interesanta - izskatās, ka no 2.stāva uz 1.stāvu var nokļūt tikai ar liftu (vai eskalators ir tik gudrs, ka spēj mainīt virzienu es nebiju gatavs pārbaudīt), par ko informācijas nekur nav (un es nebiju vienīgais tāds, tur vēl viens jauneklis tāpat tramīgi apkārt vērās).

Nu un nelaipnās garderobistes jau, acīmredzot, ir LNB mūžīgi saglabājamā tradicionālā vērtība.

Jaukākais gan tas, ka es nebūt nebiju sarūgtināts vai vīlies par šo apmeklējumu - man neko nevajadzēja un man bija interesanti. Katrā ziņā gan jau vēl kādu reizi to citplanētiešu kuģi no "Star Wars" apmeklēšu.


3. Pēc šādas milzīgas intelektuālas piepūles vajadzēja atgūt formu un devos iepazīties ar jēra gaļas Kofta Bozbaš "Muklājs" gaumē. Bija interesanti un garšīgi, lai gan pārsteigumi netrūka - tā, jēra gaļas bumbai iekšā tika atrasta vesela paipalas ola un plūmes.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2016-02-13 23:47 (saite)
Ar sportu nezinu kā, bet domāju šai nozarei ar atlasi pašvaki -- ja vēl par dabaszinātnēm varbūt var atrast kādu urķi bibliotekāru, tad par sportu tā saucamo nozarbibliotekāru diez vai LV kāds vispār ir -- varbūt, ja Fizkultūras institūtam ir sava bibliotēka.

(Respektīvi, krājumus pamatā cenšas veidot attiecīgās nozares speciālisti. Ja par filozofiju, soc/hum zinātnēm un mākslu ar tādu atrašanu un pajemšanu bibliotēkā parasti nav problēmu, tad par dabaszinībām jau varētu būt drusku pagrūtāk un ar sportu pavisam pagrūti. Bet vispār interesants jautājums, jānoskaidro, kas komplektē sporta krājumu).

Par komplektāciju kā tādu -- principā ir tā, ka obligātā eksemplāra likuma ietvaros izdevējiem visām Latvijā iznākošajām avīzēm, žurnāliem un grāmatām būtu pašiem jāpiegādā LNB noteikts eksemplāru skaits. Daudzi to agrāk nedarīja, it īpaši juku un pusjuku laikos, kādi bija 90ie, savukārt sūdzēt viņus visus tiesā baigā ķēpa. Tā ir problēma ik pa brīdim arī tagad, vairāk gan ar grāmatām un izdevējiem-viendienīšiem. Bet, ja Sport Ekspres nav Latvijas izdevums, tad, protams, viņš var būt vai nebūt, atkarībā no tā, kāds tobrīd nozares darbinieks pieskatīja krājuma veidošanu. Un kāds bija finansējums arī (Side note: Latvijas Nac. bibl. finansējums krājuma papildināšanai ir konstanti vienmēr piešķirts (un joprojām tiek piešķirts) aptuveni piecreiz mazāks, kā noteikts likumā(sic) un, ja pareizi atceros, kādas 8x mazāks kā igauņiem un arī leišiem. Līdz ar to tur vienmēr ir prioritātes, un ja pie tā visa nav bijis arī nozares speciālista, kas par savu lietu deg, tad var būt visādi).

Ja vien esi ar mieru, ka tavi izdevumi tiek glabāti citur, kur tiem ērtāk tikt klāt kā pažobelē, vari ziedot viņus LNB. :)

Ā, un ir trepes no 2. stāva uz 1. Faktiski trepes visā bibliotēkas augstumā, staigā kaut no 8. uz 1.. Aiz lifta. Bet tur vajadzētu pie eskalatora arī uzrakstu, piekrītu.

Un garderobistes reāli ik pa brīdim sviestainas. Es tagad neatceros, vai tās ir darbinieces joprojām, vai arī ārpaklpojumā, bet īsti vēl nav izdresētas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dunduks
2016-02-14 00:19 (saite)
Par sportu -

es, kā diplomēts bibliotekārs, sporta krājumus (īpaši šahu) varētu novērtēt, tikai baidos, ka būtu grūti par samaksu vienoties :-) Ja nopietni, tad nedomāju, ka problēma ir krājumā kā tādā (es gan katalogā neskatījos kā kopumā izskatās, bet domāju, ka nav tik traki), jo mans komentārs jau bija tikai par to, kas nolikts brīvpieejā un var jau būt, ka tur sākumā bija (gandrīz) tukšs un tur atstāja grāmatas, kuras kāds bija pieprasījis no krātuves.

Par "СЭ" (RU izdevums, kurš tika un tiek drukāts LV) iztrūkumiem mani mazāk pārsteidz pirms 94ā neesamība, kā tie divi tukšie gadi pēc tam un, vēl jo vairāk, daļēji pilnais, kas galīgi neiet kopā ar budžeta iestāžu naudas tērēšanu, jo, ja jau tas tika pirkts, tad būtu jābūt visam. Papildus dīvaini ir tas, ka šobrīd no mājām man meklēšanas rezultāti, kur parādās sākot tikai no 2000.gada, atšķiras no tiem uz vietas LNB (ok, varbūt es īsti nemāku ar to katalogu rīkoties un, nē, man nav atmiņas zudumi - var vienmēr pajautāt meitenei, kura periodikas lasītavā strādāja vakar pēc 15iem).

Attiecībā uz ziedošanu LNB mājupceļā es pats arī iedomājos, līdz ar to paskatīšos, kas pažobelē šobrīd ir un, ja tur būs trūkstošais, tad gan jau saņemšos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?