Nepabeigtā dienasgrāmata


10. Februāris 2007

(bez virsraksta) @ 21:18

Man bērnībā bija magnetofona lenta, kur vienā pusē bija ierakstīts Bītlu "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", bet otrā pusē Pinklfoidu "Wish You Were Here". Pirmo pusi es lietoju, lai uzmundrinātu sevi, bet otro - lai nomierinātu. Vēl man bija Elisa Kūpera albums "Special Forces", bet es nezinu, ar ko tas beidzās, jo vienmēr aizmigu kā nošauts, tiklīdz, pārnācis no skolas, uzliku pirmās dziesmas. Vēlāk mēģināju ar kompaktdiskiem, nē tie nedarbojas.
Nezinu, cik gadu vecumā tas parasti sākas, un nezinu, kā ir citiem, bet man ir īpaša attieksme pret bērnības mūziku, to mūziku, ko es klausījos trīspadsmit līdz septiņapdsmit gadu vecumā, tā bija fantastiska mūzika, dzīva, dažāda, negaidīta un katra dziesma kā atklājums, lai gan es, protams, atceros arī to, ka kaut kur līdzās skanēja dziesmas, kas mani it nemaz neinteresēja, tās bija banālas un neinteresantas, taču ļoti daudz bija "manējās" mūzikas un es to nekad neesmu nodevis, kā to vajadzētu darīt ar visu, no kā mēs izaugam. Šī mūzika mani joprojām aizskar īpašā veidā, jo atsauc atmiņā diezgan īpatnēju sajūtu - tās trīsas kaut kāda noslēpumaina apsolījuma priekšā, kad tu saproti, cik pasaule ir liela, turklāt tā ir liela nevis attiecībā pret tevi, bet attiecībā UZ TEVI, liela ATTIECĪBĀS ar tevi, tā plešas ne vien visapkārt, solot aizvien jaunus un jaunus atklājumus, bet pats galvenais, ka tā plešas uz priekšu, solot to, ka TAVĀ PRIEKŠĀ IR VESELA DZĪVE, ka tev vēl daudz, neizmērojami daudz ir jāpiedzīvo, daudz skaista un neglīta, svarīga un nesvarīga, patīkama un sāpīga, taču tava.
Nezinu, kā tas attiecas uz dziesmiņām, ko man bērnībā dziedāja Bītli, Pinkfloidi, Eliss Kūpers vai grupa Squeeze, tas noteikti tāpat darbojās arī ar grāmatām vai meitenēm, es domāju tās pirmās vieglprātīgās romantiskās jūtas, kad tu saproti, ka mīlestība kaut kur ir, bet ir arī vienkārši patika, iekāre un kaut kas tāds gaisā. Atšķirība ir tāda, ka tās vecās grāmatas vairs nav iespējams izlasīt, izjūtot to pašu, kur nu vēl meitenes, tās jau sen ir izaugušas, taču ar mūziku ir kāds noslēpums un es nupat pietuvojos šī noslēpuma atminējumam - es varu sajust to pašu bērnības dzīves redzējumu, kad klausos nevis to pašu dziesmu, bet gan kādu šīs dziesmas jaunu izpildījumu, vēl jo īpaši tad, ja šo jauno izpildījumu veicis pats autors, nu, kaut kādā ziņā viņš arī atgriežas jaunībā un savos slavas laikos, tātad, smeldze tur ir, bet no otras puses - es šo dziesmu izdzirdu vēlreiz no jauna un tas ir fantastiski. Un tad es atceros, nevis to dziesmu, bet TO SAJŪTU. Nē, ne vienmēr, taču raizēm ir tādi brīži. Piemēram, tu pamosties no saules stariem tieši sejā, nesaprotot, vai ir ziema vai vasara, un cik tev īsti ir gadu, un galvā skan šī dziesma. Un tad es uz mirkli aizmirstu, ka nav nekāda VISA DZĪVE PRIEKŠĀ, uz mirkli aizmirstu. Uz mirkli nemirstu, tas ir, nu vismaz uz mirkli pārstāju mirt.
 

Comments

 
From:[info]veejaslota
Date: 10. Februāris 2007 - 21:41
(Link)
Viss ar laiku izdziest, arī mūzikas atmiņas un emocijas izdziest. Pēdējās paliek bērnības smaržas.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 10. Februāris 2007 - 21:42
(Link)
piens un kakas?
From:[info]veejaslota
Date: 10. Februāris 2007 - 21:47
(Link)
Auzu biezputra, piečurāta vārtu rūme, sakarsis asfalts, slapja suņa spalva, sutināti cūku kartupeļi, sakarsusi malkas plīts, ... :P
From:[info]asiize
Date: 10. Februāris 2007 - 21:47
(Link)
un garša. kabatslakatiņa garša, kad mamma dod pašam savās siekalās saslapināt un noslauka muti.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 10. Februāris 2007 - 21:48
(Link)
dažiem veicās, dažiem deva savās siekalās apslapināt... :)
From:[info]veejaslota
Date: 10. Februāris 2007 - 21:52
(Link)
Man tāda laime nespīdēja.
[User Picture Icon]
From:[info]aleja
Date: 10. Februāris 2007 - 21:56
(Link)
es ļoti skaidri atceros, kā oda vecāsmātes nosiekalotais kabatslakatiņš, ar kuru viņa man tīrīja muti
From:[info]veejaslota
Date: 10. Februāris 2007 - 22:06
(Link)
Un šitās lietas paliks atmiņā līdz kapa malai. :)
[User Picture Icon]
From:[info]prtg
Date: 11. Februāris 2007 - 18:29
(Link)
Bērnībā biju diezgan slimīgs. Tāpēc manējais vienmēr bija diezgant slapjš un garšoja sāļi, t.i. pēc puņķiem. Tad man izgrieza aizdegunes mandeles un iesnas pārgāja pavisam.
[User Picture Icon]
From:[info]chimera
Date: 10. Februāris 2007 - 22:11
(Link)
13 - 17? nu nu.
lai gan vispār draņķīga atmiņa.
[User Picture Icon]
From:[info]chimera
Date: 10. Februāris 2007 - 22:16
(Link)
man ir draņķīga atmiņa (un līki pirksti)
un liels izbrīns par pieminēto laikaposmu, kurā paiet sazin cik jaunības un bērnības, man būtu grūti apvienot
[User Picture Icon]
From:[info]auksts_entelekt
Date: 10. Februāris 2007 - 22:20
(Link)
divas tā laika spilgtākās atmiņas:
1.Filma "Nākotnes Amazones" (lai arī ne visu tai filmā sapratu).
2.Lambadas klips.
[User Picture Icon]
From:[info]putnupr
Date: 11. Februāris 2007 - 01:10
(Link)
eh, cik labi atkal bij izlasīt tādu Tavu postu kā "sendienās"
[User Picture Icon]
From:[info]prtg
Date: 11. Februāris 2007 - 18:44
(Link)
Man tādas lentes bija The Police "Synchronicity" un Pastnieku "Bolderājas dzelzceļš". Pēc tam Matia Bazar (albūmu neatceros). Stinga "Nothing Like The Sun". Genesis "Mama". Baušķenieka "Mājas dzīve". Maikla Džeksona "Thriller". U2 "Joshua Tree". Midnight Oil "Diesel And Dust" un "Blue Sky Mining". Queen "A Night at the Opera". "Jauna Mēness "1988-1990". Malkolma Maklarena "Paris". :)
[User Picture Icon]
From:[info]prtg
Date: 11. Februāris 2007 - 18:46
(Link)
Oi, nepiedodami piemirsu Kraftwerk "Radioactivity".
[User Picture Icon]
From:[info]kemune
Date: 11. Februāris 2007 - 22:26
(Link)
džims taču jau teica - music is your only friend
until the end
From:[info]buks
Date: 12. Februāris 2007 - 10:57
(Link)
Bērnībā makten apskaudu vo šitādus te, kuriem bij maģi mājās un kuri klausījās, mainījās ierakstiem, lika pie sienas AC/DC un KISS plakātus. Kuriem bija sajūta, kuri dalījās šajā sajūtā ar tādiem pašiem. Kad izaugu liels, iestāstīju sev, ka pofig, ka var atrast alternatīvas sajūtas.
[User Picture Icon]
From:[info]pepija
Date: 12. Februāris 2007 - 16:12
(Link)
man gan veco dziesmu pārizpildījumi, ja tos veicis pats autors, parasti uzdzen drausmīgu smeldzi. Jo tad nu, manuprāt, visklajāk jūtams, ka laiks nestāv uz vietas, dzīve dzinusi un situsi un locījusi autoru, viss skan plakanāk, vienaldzīgāk un vairāk pēc tā, ka jāizspiež vēl mazliet naudas no vecajiem lauriem un tā, kas kādreiz rakstīts ar sirds asinīm....

Nepabeigtā dienasgrāmata