ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2017-02-26 01:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Skolā vajadzētu mācīt kritiskās domāšanas pamatus un sevišķi - kritisku attieksmi pret fenomenu kompleksu, kas saucas savācējterminā ``garīgums``


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2017-02-26 17:03 (saite)
Man šķiet, ka šis apgalvojums vismaz daļēji ir begging the question – proti, brīdī, kad tiek paziņots, ka "dažādas garīgās prakses ļauj apkarot problēmas X, Y utt.", ir ticis a priori pieņemts, ka 1) X, Y utt. ir apkarošanas vērtas problēmas un 2) ka pēc to apkarošanas situācija būtu uzlabojusies.

Paralēli tam rodas prasība nodemonstrēt to, ka "dažādu garīgo prakšu" piekritēju vidū X, Y utt. tiešām ir statistiski mazāk izplatītas parādības (t.i., evidence par labu tam, ka šādas prakses vispāri darbojas apgalvotajos veidos).

Izlabo, ja kļūdos savā novērtējumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vaiksts
2017-02-26 17:52 (saite)
Piemēram, noziedzība, manuprāt, ir gana universāla un apkarošanas vērta problēma, pēc kuras samazināšanas situāciju patiešām var saukt par uzlabotu. Runājot par garīgajām praksēm un statistiku, vai kas šāds derēs? http://www.worldpeacegroup.org/washington_crime_prevention_full_article.html

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2017-02-26 18:04 (saite)
Noziedzība tiešām ir viena no tādām problēmām, taču ar piedāvāto statistiku ir mazliet sarežģītāk.

Pirmkārt, meditācija kā nodarbe var būt pilnīgi nesaistīta ar jelkāda veida metafiziskiem uzskatiem un ļoti daudzi cilvēki, kuri nodarbojas ar meditāciju, dara to tās psiholoģisko efektu dēļ un ir strikti sekulāri, kas liek apšaubīt sākotnējo tēzi par "garīgajām praksēm". Otrkārt, statistikā piedāvātais efekts varbūt arī kaut kādā mērā atbilst realitātei (iespējams, no sērijas "mentāli līdzsvarotāki cilvēki izdara mazāk noziegumu"), taču tā skaidrojumā ir izmantots tik masīvs nonsenss, ka bez neatkarīgas replikācijas es nevaru uztvert pietiekami nopietni arī pašus skaitļus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vaiksts
2017-02-26 18:43 (saite)
Hmm, vai vari precizēt, kuru tieši sākotnējo tēzi tu apšaubi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2017-02-26 18:47 (saite)
To, ka šo nevēlamo parādību mazināšanai ir nepieciešamas vai pietiekamas "garīgās prakses". Izmantotais piemērs – meditācija – neprasa nekādus specifiskus uzskatus vai pasaules redzējumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-02-26 20:14 (saite)
nujā, meditācija ir mentāls paņēmiens, nekāda garīguma [mistiskā nozīmē]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?