ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2016-10-04 00:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
demokrātija
Kādi ir sekojoša koncepta plusi un mīnusi?

Koncepts:

Pilsoņu balss tiesības nosaka viņu kompetence.

Kompetenci nosaka 2 veidos

A: tiesības (un balsu skaitu) dabū, noliekot pirmsvēlēšanu eksāmenu - pēc vērtējuma.
B: tiesības (un balsu skaitu) dabū pēc formālās izglītības, tipa basic level 1 balss, bsc 2 vai 3, msc 4, phd 5 utt.

Tā kā ne visiem kompetentajiem cilvēkiem ir formālā izglītība (un vēlēšanās/ vajadzība/ iespēja to iegūt), varianti A un B strādā kopā.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2016-10-04 19:06 (saite)
nu vispār jau dotās problēmas var mierīgi risināt uz esošās bāzes, proti
1) ar jēdzīgu pamatizglītību, kas ļauj atbildēt uz šāda tipa jautājumiem praktiski jebkuram (un nodrošināšanu, lai šī pamatizglītība ir ne vien obligāta, bet arī pieejama, un ir iespringts par to, lai nevienam tā nepaiet garām) - kas padarītu to idiotisko eksamināciju pilnīgi lieku
2) ar vēlēšanu sistēmu, kurā "masas" parasti nepieņem grandiozus lēmumus, nu tb Latvijā jau pa lielam tas nekompetentais vairākums vienkārši savēl partijas, cenšoties nebalsot par lielākajiem kretīniem (kas reizēm nav viegli) un reizēm aizvelkas uz kādu referendumu, ja nu viņi reāli taisa šaizi. tb šeit viņi strādā nevis kā "lēmumu pieņēmēji", bet kā cilvēki, ar kuriem ir jārēķinās, ja gribi palikt politikā.

hence LV problēma konkrēti ir nevis tas, ka vēlētāji stulbi, bet tas, ka politiķiem trūkst izpratnes par to, kā tā politika taisāma tā, lai visiem būtu labi. ko var risināt ar kursiem politiķiem (da hoķ vienkārša attiecība "neizej kursus - vari būt deputāts, bet algu nesaņem, izej kursus - ir pilna deputāta alga"), pētījumiem, lai saprastu, ko cilvēkiem reāli vajag (nevis kas politiķim liekas, ka vajag - tur ir milzīga atšķirība, un ne jau tāpēc, ka politiķi stulbi, viņi vienkārši nevar ne no šā, ne no tā zināt, kas kurai cilvēku grupai ir problēma), un mazāk vainas novelšanas uz "nekompetentajiem vēlētājiem" un "jums ir tāda valdība, kādu esat pelnījuši" - tā vietā veicot inteliģentu darbu ar vēlētājiem visu laiku, nevis tikai trīs mēnešus pirms vēlēšanām.

štati, sorry, ir īpašs gadījums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2016-10-04 19:24 (saite)
vai *ja tevi ievēl, tad vispirms pārbaude, pēc tam vai nu amats vai kursi un amats*

līdzīgi šķiet ir ES komisijās, kur daži kadri no LV tika atsūtīti atpakaļ

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2016-10-04 19:35 (saite)
nu tipa tavo. katrā ziņā "politiķi sūkā" ir problēma pati par sevi, bet tas, ka vēlētāji sūkā, ir problēma, kuru jāmēģina risināt, nevis jāpaslauka zem paklājiņa kā nerelevanta

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?