ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2024-07-06 11:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Praktiskā jēga.
Tātad jautājums: Kādus rīkus vai paņēmienus labākai esamības saprašanai un operēšanai ar to, kuri novestu pie cilvēku varenības pieauguma ir devis postmodernisms tā dažādajos variantos? Uz šo jautājumu ir viegli atbildēt par citām filozofiskām sistēmām kā dažādi racionālisma, empīrisma varianti, pozitīvisms, filozofiskais materiālisms. Tas viss palīdzēja noformulēt zinātnisko metodi. Ko te dod postmodernisms? Tuvinātos aprēķinus? Nē tie neatkarīgi izriet no attiec. matemātikas nozarēm. Novērotāja ietekmi kvantu fizikā? Nē, tā vienkārši seko no eksperimentiem. Ko vēl? Konceptu par nepieciešamību datus un teorijas pārbaudīt? Nē tas arī bija zināms pirms postmodernisma.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2024-07-08 09:51 (saite)
Bet vai šite nesanāk tas pats kas piemērā ar dzimuma noteikšanu- aģences efekta turpināšanās? Ko tas nozīmē? Nu to ka tā lauku bibliotēka ir viņas izveidotāju un uzturētāju aģences turpinājums.

Te varētu būt viltīgāks piemērs: Dabas ainava kura cilvēkus ietekmē vairāk un labāk nekā kaimiņš alkāns un kura nav kāda radītāja aģences turpinājums, tur tad sanāk ka kāds viņu ir atklājis, pateicis citiem kā tur aiziet un tādā veidā tas ir aģences turpinājums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2024-07-08 10:00 (saite)
wtf, gan dzimuma noteikšanā, gan ainavas gadījumā vispirms ir dzimums un ainava, un tikai pēc tam cilvēks, kas to konstatē, nē? t.i., aģenci vajadzētu piedēvēt dzimumorgāniem un ainavai, un cilvēkam, kas konstatē to eksistenci, piemīt tikai aģences turpināšanās efekts "man kādam jāpasaka"

jo ja nu Tu aizej lauciņā "dzimums/ainava sākas tikai tad, kad kāds cilvēks ir pateicis, ka tas eksistē", tad labrīt postmodernism vai kāda cita dīvaina un nepraktiska filozofija

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2024-07-08 10:00 (saite)
nēnulabi, arī posthumānismā ir virziens, kas praktiski to saka, tikai citādi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2024-07-08 10:03 (saite)
Man sanāk ka aģence ir tai sistēmai kura visu citu var izpētīt, saprast un pielietot savos plānos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2024-07-08 10:05 (saite)
> vispirms ir dzimums un ainava, un tikai pēc tam cilvēks, kas to konstatē, nē?

Protams, cilvēka pienesums tur ir mērķtiecīguma elements (ne piešķirts ainavai, bet attiecināts uz to), ne jau tas, ka cilvēka uzrašanās uzbūra to visu pārējo no nekā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2024-07-08 10:13 (saite)
damn, ja tā daktere, kas pirmā nosauca manu dzimumu, to izdarīja nepietiekami mērķtiecīgi un varbūt vispār nepadomāja, ko dara, vēl vairāk, ja nu viņai toč bija vienalga, tad droši vien man jāķeras pie identitātes krīzes :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2024-07-08 10:15 (saite)
Jā, nu, es arī ceru, ka dakteri, pie kuriem es eju, lietas dara mērķtiecīgi, nevis pēc inerces :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2024-07-08 10:18 (saite)
Dzimums jau ir tikai viens identitātes aspekts, ne visiem svarīgākais, nu ja man būtu šaubas par savu dzimumu [tipa moš dzemdību namā nepareizi noteikts], tad tas mani nopietni sāktu interesēt pie kādas medicīniskas kondīcijas vai tml. Tad aizietu un nočekotu, daļu es pat varētu nočekot pats, pārējam ir labors.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?