ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2022-09-21 16:11:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
garām
https://www.cslewisinstitute.org/resources/c-s-lewis-on-chronological-snobbery

/One of the often-heard objections to faith in Christ is that it is old fashioned or outmoded, a relic of the distant past and therefore easily discarded. After all, what could a two-thousand-year-old faith have to say to us in the twenty-first century?/

Galīgi ne hronoloģijā ir lietas būtība.

Lietas būtība ir tajā pašā kur teiksim ar plakanas zemes teoriju vai priekšstatu ka viss sastāv no 4 elementiem.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2022-09-22 19:55 (saite)
Komunisti un nacisti uzradās nesen, uz tās pašas kristīgās civilizācija pleciem, un nekādu ieguldījumu zinātniskās metodes attīstībā nav devuši, bet izmantoju jau to, ko bija paveikuši iepriekšējie skolāri. Mēs taču runājam par zinātnjiskās domāšanas saknēm kā tādā, nevis konkrētiem atklājumiem, kas rodas pateicoties tai.
Un nav tavā, intelektuāla pundura, kompetencē spriest kurš izdarījis kļūdas, kurš nē. Vēl jo vairāk ironiski, ņemot vērā, ka baznīca pati apkaroja misticismu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-22 19:56 (saite)
Labi, daudzus elementus kas ietilpst zinātniskās metodes pamatos izveidoja senie grieķi un tml. Vai tāpēc tu fano par Zevu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2022-09-22 20:01 (saite)
Kāds tam sakars ar apspriežamo? Nekur neviens (izņemot intelektuālus pundurus) neapgalvo, ka zinātne ir kaut kādā veidā izriet no pašas reliģijas. Tās ir paralēlas lietas, kas viena otrai netraucē, bet fakts ir tāds, ka tikai kristieši metodiski atstrādāja un izveidoja to, ko tu tik ļoti dievini - universāli pielietojamas metodes dabas izpētē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-22 20:06 (saite)
/Nekur neviens (izņemot intelektuālus pundurus) neapgalvo, ka zinātne ir kaut kādā veidā izriet no pašas reliģijas./

Nu lūk. Tas ir tas ko es visu laiku saku.

/ka tikai kristieši metodiski atstrādāja un izveidoja to, ko tu tik ļoti dievini - universāli pielietojamas metodes dabas izpētē./

Kā jau te tika demonstrēts - visādi domātāji, t.sk. kristieši. Jautājums ir par to kāpēc industriālā revolūcija notika tieši tur kur viņa notika. Pašreiz izskatās ka viens no komponentiem [bez triviālajiem kā vajadzība pēc akomeņoglēm un tml] ir tas ka sākās masīva reliģisko konceptu kritika. Skepticisms. OK, paņēmieni kā lietot skepticismu jau bija. Paliek jautājums - bija vai nebija kristietība visdraudzīgākā apšaubīšanai un skepticismam no pasaulē esošajām filozofijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2022-09-22 20:13 (saite)
Skepticismam arī nav nekāda sakara ar zinātni. Var būt skeptisks pret jebko, arī pašu zinātni. Kam ir nozīme ir domāšanas kultūra. Kristiešu teologi bija apsēsti ar objektivitāti un patiesību, jo priekš viņiem Dievs bija tās avots un cēlonis. No tā arī vēlme radīt holistisku izziņas metodi, par tā radīto dabu, ieskaitot pašu cilvēku. Par to ir gūzma kristīgo domātāju rakstu no dāžādiem laikmetiem, bet tā kā filosofiskus tekstus tu nekad neesi lasījis, tad nezini.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-09-22 20:18 (saite)
/ Kam ir nozīme ir domāšanas kultūra. /

Pilnīgi pareizi un viens no šīs kultūras nepieciešamajiem elementiem ir skepticisms, ja ar to saprot spēju un paņēmienus kā pārbaudīt apgalvojumus.

/ Kristiešu teologi bija apsēsti ar objektivitāti un patiesību, jo priekš viņiem Dievs bija tās avots un cēlonis. No tā arī vēlme radīt holistisku izziņas metodi, par tā radīto dabu, ieskaitot pašu cilvēku. Par to ir gūzma kristīgo domātāju rakstu no dāžādiem laikmetiem/

Tas viss protams ir pareizi un meiko sensu un ptoyams neizbēgami šie paņēmieni tka pielietoti arī pret pašiem kristietības pamata postulātiem, tajā brīdī notika domāšanas atbrīvošanās. Iepriekš radītais labais [šis te racionālisms, objektivitāte] saglabājās, ticības patiesību šķērsļi pazuda un pilnīgi iespējams ka tas arī bija pagrieziena punkts uz moderno civilizāciju.

Tas kāreizi ir risks tagad - rodas jaunu malformāciju - ticības patiesību aizmetņi un tas ir bīstami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?