ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2021-08-21 13:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Dāmām bezgalīgs, večiem galīgs
https://www.delfi.lv/campus/raksti/vai-visums-ir-bezgaligs-atbild-pieci-astronomijas-eksperti?id=53496625

[ es tā kā vairāk sliecos piekrist dāmām]


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2021-08-21 13:50 (saite)
Es pagaidām atturos, gribu vairāk zīmju aiz Habla komata.

(Atbildēt uz šo)


[info]black_robin
2021-08-22 05:37 (saite)
Arī vairāk gribas piekrist dāmām. Izlasīju gan vienu grāmatiņu un tur bija vesela nodaļa ar nosaukumu "The end of Infinity", kur tika apgalvots, ka kvantu gravitācija pierādot, ka ir robežas tam, cik tālu var sadalīt telpu un, ka neeksistē neviens bezgalīgi mazs punkts. Tāpat arī skatoties otrā (izplešanās) virzienā, kvantu gravitāvija liekot bezgalībai pazust, jo, līdzīgi kā nav bezgalīgi dalāmu punktu, nav arī bezgalīgi pievienojamu punktu. Katrai fizikālajai sistēmai piemīt kāds informācijas maksimums (un minimums), visu fizikālo konstanšu zināšana pieliekot robežas dabas bezgalīgajām iespējām. Īsi sakot, Visums nav bezgalīgs, bezgalīga ir tikai mūsu nezināšana. Grāmatas autors, protams, kungs, nevis dāma :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-08-22 11:12 (saite)
Fizikālām sistēmām pilnīgi noteikti piemīt informācijas minimumi un maksimumi (Landauera robeža, Bekenšteina robeža, Bremmermana robeža, Margolusa-Levitina robeža). Par pārējo pagaidām ir grūti spriest, ir modeļi, kas prognozē diskrētu laiktelpu, ir arī tādi, kas bez tās iztiek. Tas pats attiecas uz makro mērogiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_robin
2021-08-23 02:56 (saite)
Sk, tad autors laikam šajā gadījumā bija pilnībā fokusējies uz graudaini diskrētas telpas struktūru un to kā tā atrisina dažādas grūtības ar kvantu lauku teoriju, novēršot traucējošo bezgalības problēmu un pat nepieminēja, ka ir arī citi modeļi - par ko neliela vilšanās, bet laikam jau nevar prasīt, lai katrs savā darbā smalki attaino arī tās versijas, kurām pats nepiekrīt. (Ja ir ieteicams kāds pēdējā desmitgadē tapis darbs par bezgalības iespējamību lajiem saprotamā valodā, gribētos izlasīt)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-08-23 09:26 (saite)
Lielākā daļa "klasisko" astrofizikas modeļu pieņem telpiski neierobežotu (t.i., bezgalīgu) laiktelpu, jo tādi modeļi ir mehāniski vienkāršāki līdz brīdim, kamēr nav vajadzīgi analītiski risinājumi.

Interesantais darbs sākas ar mēģinājumiem no vienādojumiem izdabūt laukā bezgalības, kur pēkšņi rodas vajadzība pēc konkrētikas un nevarēšana aizbildināties ar neierobežoti dalāmiem vai reizināmiem mērogiem (protams, joprojām ir iespējama vaļēja ("bezgalīga uz augšu") laiktelpa, kas tik un tā ir diskrēta ("galīga uz leju"), šīs iespējamības viena otru ne pieprasa, ne izslēdz).

Jēdzīgu astrofiziku lajiem es anyway pameklēšu, gan ar piebildi, ka jaunumi lielākoties ir atrodami speciālajās publikācijās un līdz mācību grāmatām vēl nav nonākuši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_robin
2021-08-25 00:52 (saite)
ok, paldies, i'll stay tuned.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-08-22 12:41 (saite)
Viens inflācijas domens visticamāk ir galīgs, jautājums ir par multiversu, kas no tādiem un to vides sastāv.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?