ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2019-10-10 12:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ko mēs nekaujam
Kritērijs pēc saprāta tomēr šķiet konsistentāks nekā kritērijs pēc sugas.

[upd. abus var lietot reizē, precizējam no sugas uz piederību (cilvēcei)]


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2019-10-11 15:51 (saite)
"Vai gan ne tas, ka cilvēks būtu atšķirīgs no savas sugas biedriem, taču cūka nebūtu atšķirīga savas sugas biedriem?"

Well, jā, priekš cilvēka tas būtu bojājums. Un tad? Lai padarītu to kristālskaidru, es vēlētos norādīt, ka es neiestājos par dubultstandartiem, es iestājos par miriādstandartiem. Vērtēt katru grupu vai indivīdu (atkarībā no tā, cik liela granularitāte ir vajadzīga dotajā situācijā) pēc atsevišķiem standartiem, ko nosaka evidence, nepieciešamība un pragmatika, aptuveni tādā prioritātes secībā. Cilvēki ir "savējie", cūkas ir "resursi", hipotētiski tikko sastapti saprātīgi citplanētieši ir "zem jautājuma zīmes līdz tālākiem datiem", utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-10-11 15:54 (saite)
Nu jā un cūkas uplifts iespējams būtu ``savējais``, bet anencefāli cilvēki ir resursi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2019-10-11 16:08 (saite)
Well, ja ne "savējais", tad "fellow sophont". Mana attieksme pret upliftiem gan ir drīzāk noraidoša vai vismaz ne sevišķi entuziastiska, bet tas jau ir cits un nesaistīts jautājums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]modus
2019-10-11 23:39 (saite)
Jūsu pozīcija nav kristālskaidra. Jūsu pozīcija izskatās, ka ir šāda: slaktēt ir pieļaujami tās un tikai tās būtnes, kurām saprātīgums ir vismaz tikpat maz kā cūkām un kuras vienlaikus nav cilvēki. Taču nav skaidrs, kādā nozīmē jūs runājat par cilvēkiem. Ja cilvēciskuma kritērijs ir tevis minētais "kognotips", tad, lai nebūtu jāpiekrīt absurdam, ka ir OK slaktēt cilvēkus, kuriem ir apziņa un kuri un nekādā ziņā nav vairāk ar statistiski normāla cilvēka kognitipu kā normālas cūkas, ir jāpiekrīt, ka arī cūkas šajā īpatnējā nozīmē ir cilvēki, kurus nav pieļaujami slaktēt, taču vismaz Ctulhu cenšas to noliegt, tāpēc pie šāda kritērija viņš nevar nepretrunīgi apelēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2019-10-12 02:22 (saite)
Cilvēciskumam nav jābūt ar obligāti vienu nepieciešamo un/vai pietiekamo kritēriju. Tur, kur [info]ctulhu minēja vai izvirzīja kā prioritāru vienu no šādiem kritērijiem, tu, kā izskatās, nodarbojies ar uzbrukumiem tādam "salmu cilvēkam", kas sastāv no iedomāta state of affairs, kur šis kritērijs būtu vienīgais. No otras puses, es neatbildu par [info]ctulhu uzskatiem, kam nav nepieciešami visos punktos jāsakrīt ar maniem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?