citronmeetra ([info]citronmeetra) rakstīja,
@ 2009-06-05 22:39:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Maketētāja bēdīgās pārdomas kādas darba nedēļas noslēgumā
Šodien saņēmu gatavus darbus no trīs drukas kantoriem. Vieni drukāja paliela formāta bildes manai izstādei, otri - krāsojamo grāmatu bērniem, trešie - kārtējo MT grāmatiņu, kuru maketēju katru mēnesi. Visi trīs kantori darbos pieļāvuši kļūdas.

Paldies Dieviņam, manas izstādes izdrukās tā kļūda ir tāda, ar kuru pati tikšu galā. Nekas nāvējošs. Tikai neliela nobīde izmēros, vajadzēs citas līstes bilžu stiprināšanai. Štrunts. Bet tomēr tā ir kļūda. Es taču speciāli pieteicu par tiem izmēriem, jo tie bija saskaņoti ar stiprinājumiem.

Bet otrs kantoris nodrukājis kaut ko tik baisu, ka var pa taisno mest visu grāmatu tirāžu miskastē. Visas bildes melnas tā, ka neko nevar saprast. Un vēl lapām malas apgriezuši šķībi. Nevis drusciņ šķībi, bet gan briesmīgi šķībi. Grāmatas prezentācija bija paredzēta svētdien. Nebūs nekāda prezentācija. Pirmdien iešu lamāties un prasīt lai visu pārdrukā. Gan jau teiks, ka esmu visu nepareizi samaketējusi. Hā! Īpaši tās šķībās malas!

Rokas nolaižas.

Kaut arī desmit gadus maketēju grāmatas un vēl visu ko, tik un tā katru reizi, kad tipogrāfija atved gatavos darbus, es ar šausmīgām aizdomām un bailēm gaidu, kāds tad būs rezultāts. Jo kādi tik nav brīnumi redzēti. Šķības greizas grāmatas, nepareizā kārtībā saliktām lapām, nepareizās krāsās, uz nepareiza papīra nodrukātas. Bēdas, posts, lamāšanās un plēšanās. It kā tipogrāfijā tās grāmatas kopā liktu tikai roboti. Tie cilvēki tiešām neredzēja, ko dara? Ka bildes nāk no mašīnas laukā visas melnas, neko nevar saprast. Nē, kā nekas nebūtu bijis griež tik šķībās malas un visu tāpat šķībi liek kopā. Un vienā mierā ved pasūtītājam.

Tā, un te par laimi varu pieminēt drukas kantori nr.3, kas savu darbu bija paveicis gandrīz godam un smuki nodrukājis kārtējo MT numuru. Vismaz vāks ir ļoti glīts. Iekšlapās gan īsti nesakrīt sarkanā un melnā krāsa, ko tekstā pamanīt nevar, bet ilustrācijās gan. Gandrīz trāpīja, bet ne līdz galam. Nu labi, šī ir ļoti paciešama kļūme. Tomēr - arī tā ir kļūme.

Un te nu es esmu - maketētājs piektdienas vakarā. Es nevaru aiziet gulēt, man kādam bija tas jāizstāsta. Zem visiem tiem darbiem taču ir mans paraksts. Tie ir mani darbi. Kaut kādi tādi kļūdaini.

Bet nu neko. Svētdien būs Parkā sezonas atklāšana. Nedēļām ilgi nav bijis laika aizbraukt uz Parku. Vismaz uz atklāšanu gan aizbraukšu. Kaut tikai būtu smuks laiks.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]murse
2009-06-06 00:12 (saite)
oi.. mēs apzvanījām trīs drukas kantorus, gribējām izdrukāt žb izkārtni gadatirgiem uz kaut kāda stingra pamata un ielaminēt. No trim jēdzīgu atbildi sniedz viens, divi vispār nekontaktējās, bija "pusdienās" un ta ari neatsūtija cenas. trešais kantoris, kam rakstīts "izgatavo dajebko 24 laikā" (tas bija vakar) solīja gatavu uz 2dienu.
dazbrīd liekas, ka krīze neskar tipogrāfijas un citus drukātajus, var joprojam lažot un pofigot tāpat ka agrāk.
tad nu izdrukājām paši uz mājas printera, nopirkām līmplēvi un aplīmējam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2009-06-06 07:36 (saite)
Ir, ir viņiem krīze arī. Uz mūsu izdevnīcību zvana visādas tipogrāfijas, piedāvā drukāt arvien lētāk. Tieši pateicoties krīzei, sākām sadarboties ar citu tipogrāfiju, jo piedāvāja ļoti labas cenas. Kvalitāte arī ir laba, katrā ziņā mūsu vienkāršajiem izdevumiem pietiekoši laba. Tas ir minētais kantoris Nr.3.
Bet tie pārējie...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

pasaule nav melnbalta
[info]indulgence
2009-06-06 08:14 (saite)
Protams, katram pacientam šķiet, ka pasaule rotē ap viņu - līdz brīdim, kad viņš pats ir izpildītājs un cits pacients nāk pie viņa. ;)

Kad darba nav, parasti atstāj jaunāko par automātisko tālruņa atbildētāju un pārējie izklīst. Aber dežurants no cenām nekā nejēdz, tikai var īdēt: izgajs, driznaks, piezvanvēlāk.

Katram kantorim ir jaudas robežas. Ja darbu pārāk daudz, dedlains kauc pie auss kā pretgaisa azisardzības sirēna, lidz vakaram jāuzvirpo pārsimts drukas faili, par kuriem pastāvīgais pacients atpogās pāris tūkstošus, tad logiski, ka tantītei ar viņas ASAP (t.i. aikāsāp!) drukas lapiņu "pazudis sunīc" par piecīti iesaki pienākt pēc dienām divām. Tu savādāk rīkotos?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: pasaule nav melnbalta
[info]murse
2009-06-06 20:35 (saite)
:D vietējā biznesā bieži sastopams - atsaukties tikai tad, kad tev pakaļa deg un priekšā spīd milzīgs burkāns. Un arī tad ar nepaplašinātiem teikumiem. Man tas neliekas jauki.
Protams, mēs arī darbojamies spēju ietvaros, bet mums viss ir iekš info norādīts - pasūtījumi tikuntik darbadienu laikā utt. Bet ja tu soli kaut ko 24h laikā, tad spēj to ari izdarīt. Un, nē, pat ja tantītei ir kaut kāda vajadzība, kas neiekļaujas spēju robežās, tad mēs vismaz atbildam :) Tas nemaz nav tik grūti, ja tikai to pieņem kā normu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]simamura
2009-06-06 00:44 (saite)
vai tad nemēdz taisīt kontroleksemplāru pirms visas tirāžas?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2009-06-06 07:32 (saite)
Nē. Īpaši jau nu A5 formāta bērnu grāmatiņām, kur iekšlapās ir viena vienīga krāsa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

par nabaga druķieriem aizliekot vārdu
[info]indulgence
2009-06-06 07:20 (saite)
Lielformātam bildes dod 1:1 (ja fons balts, tad 1p melna līnija griezējiem) - ja izmērs nav iedotais, tātad šamo maketčiks speciāli tērējis laiku, bildēm mainot izmērus: lai pārdrukā.

Ir tāda fīča kā prūfs jeb paraugnovilkums, ko pāris atvērumiem uztaisa, pacients apstiprina ka OK, un pēc kā druķieris vadās, skatoties, kas nāk no drukmašīnas ārā (šis jau nav telepāts - moš skunstnieks sērās un tieši sagribējis visu tumšu kā nēģera kāja?). Pie tam prūfs ir vienīgais, kā pārliecināties, ka tas kas maketā, tā arī drukāsies, jo reti kuram monitors nokalibrēts (tb tas, kas rādās monitorā, nebūt nav tas pats, kas drukāsies).

Tipogrāfijas vaina - parasti pie filmu taisīšanas uzliek automātiski melnajai krāsai overprintu, lai nobīžu nebūtu, pat ja plate sašķobījusies par mm daļu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: par nabaga druķieriem aizliekot vārdu
[info]citronmeetra
2009-06-06 07:40 (saite)
Lielformāta bildei nav problēma pats bildes izmērs, jo to jau es pati maketā norādu, ja drukā 1:1. Problēma ir tā sauktie tuneļi vai kā nu dēvē tās atlocītās maliņas, kurām cauri var līstes izbāzt. Ņēmuši un atlocījuši krietni par šauru.

Paraugnuvilkumus kādreiz taisījām katrai grāmatai, bet tas nebūt nepasargāja no pamatīgām kļūdām gala rezultātā. Kā izrādās, tad paraugnovilkums var ļoti būtiski atšķirties no rezultāta :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: par nabaga druķieriem aizliekot vārdu
[info]indulgence
2009-06-06 07:54 (saite)
Ak, šai pasaulē ne uz ko nevar paļauties. :(

Vajadzēja dokument setapu taisīt, ierēķinot uzloses, un apmest melnu strīpiņu griezēja zināšanai gar malu. Es par provi pacientus sīki nopratinu, vai nav kādu uzloču, jebšu kādi rāmji paredzēti, bet ir kas saņem un drukā, neiedziļinoties (tipa, ko atnesi, to saņēmi - mans darbs drukāt, nevis rēķināt un maketēt). Visādi gadās. Kā Buda - saprotu un līdzi jūtu gan vieniem, gan otriem. :)

Toties prūfs ir tas, ko var vicināt druķierim gar degunu, pieprasot pārdrukāt. Jo bez tā druķieris, loģiski, kārpīsies pretī un vainos pie visa kaut saules plankumus, pat ja savu vainu apzināsies (lai gan bieži arī maketčiki tādus brīnumus sasūta, ka trīs virpotāji vaiga sviedros pūlas, lai to gāgas baismu, kura varbūt monitorā pat tīri gaumīgi izskatās, kaut kā līdz papīram aizdabūtu. :]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: par nabaga druķieriem aizliekot vārdu
[info]citronmeetra
2009-06-06 07:59 (saite)
Viņi speciāli teica, ka maketā nekāda mala nekur nenorādīt, tikai pliku bildi 1:1. Turklāt esmu iepriekš pie viņiem drukājusi tieši tādas pašas bildes tādos pašos izmeros. Vienojāmies, ka malas kā vienmēr būs 8 cm. Še tev! Pēkšņi atlocijuši kādus 5 cm.

Mana pieredze gan pa laimi ir tāda, ka vispār tipogrāfijas pārāk nepretojas, un tad, ja patiešām ir ļoti lielas kļumes no viņu puses, tad pārdrukā. Un visi atkal laimīgi un miers mājās. Kaut arī krietni par vēlu.

Tā, lūk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: par nabaga druķieriem aizliekot vārdu
[info]indulgence
2009-06-06 08:06 (saite)
Būs labi. Tas viss galu galā jau pēc mēneša šķitīs nieki, jo būs nākošie kreņķi, par ko cepties. Un tā visu dzīvi. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: par nabaga druķieriem aizliekot vārdu
[info]citronmeetra
2009-06-06 08:14 (saite)
Tā viš i, i to viš maksā. Pēc mēneša būs jau nodrukāti daudzi citi darbi un būs atkal par ko parunāt :)

Lai indulgencei lieliska sestdiena!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]skuka
2009-06-11 23:08 (saite)
es jau arī ticēju. es taču katru vakaru to pantiņu Dieviņam skaitīju. un mani bērni skaita vēl tagad, un tic.
Un ja es arī izskatos viszinoša tais bērnības bildītēs - es ticēju, pa īstam ticēju, ka ar mani un manu mammiņu, un papiņu viss būs labi. ka mēs nekad neslimosim, nekad nemirsim. vai nu tāpēc, ka mēs viens otru tik ļoti mīlam vai tāpēc, ka Dieviņš mūs visus tik ļoti mīl. jo mēs mīlam viņu, viņam ticam un uz viņu paļaujamies. vai es paļaujos. viena par visiem. es viena viņus visus Dieviņam izlūgšos.
bet nu esmu pārstājusi ticēt un lūgties - un nezinu, kurā brīdī. saproti, cik tas ir baisi?
(Atbildēt uz šo)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?