Mataino armija

« previous entry | next entry »
Apr. 18., 2023 | 11:24 am

Lasīju kašķi tviterī par to, cik adekvāti ir prasīt armijā būt gludi skūtiem un ar īsi apgrieztiem matiem. Tas ir viens no tiem tematiem, kas man vienmēr ir licies jocīgs. Gan šī prasība, gan arī šīs prasības kaislīgā aizstāvēšana no tik daudzu indivīdu puses. Čupām cilvēku metās pamatot kamdēļ vīriešiem armijā jābūt īsiem matiem, bet piemirst, ka sievietēm mati ir atļauti gari, līdz ar to, droši vien matu garums tomēr nav tik kritisks izdzīvošanai. Bārda arī nedrīkstot būt. Būs tas jānodod Ukraiņu armijai, kur puses no bildētajiem izskatās pēc mežavečiem. Varbūt ja noskūsies, sāks atgūt teritorijas? Ja man būtu jādzīvo LV vai Ukrainas mežos gada aukstajos mēnešos, tad bārdu es uzskatītu par lielu plusu, tā ir lielisks sejas un kakla sildītājs. Tad ir runa reprezentablu izskatu. Daudzu apziņās joprojām gluds skuvums saistās ar disciplīnu un citām pozitīvām īpašībām, kas varbūt tā varētu būt, ja skūšanās būt vienīgais veids, kā sevi disciplinēt (ļoti jocīgs veids, jāpiezīmē). Šie un līdzīgi argumenti arī bieži vien ir dzirdami, kad runā par intīmo apmatojumu. Cilvēki metās ar putām uz lūpām aizstāvēt kamdēļ sievietēm (un vīriešiem arī reizēm) ir jāizskatās pēc pedofīla slapjā sapņa un jāskuj viss nost, jo citādāk iestāsies atomkatastrofa, pat ja viņu vecākiem tas pat nenāca prātā un kaut kā viss bija labi. Katrā ziņā, ja ir vēlme pēc kāda paraduma, kas būtu ikdienišķs un liktu izskatīties labāk es ieteiktu dažādas skūšanās aizstāt ar vienkāršiem vingrojumiem. Piemēram, katru rītu pamostoties uztaisīt 50 pietupienus tā vietā, lai noskūtu rugājus. Gan izskatam un fiziskajai formai tas nāktu par labu daudz vairāk nekā savas ādas ikrīta noberšana ar skuvekli.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {12}

Zane

(bez virsraksta)

from: [info]mazaa_maasa
date: Apr. 18., 2023 - 12:20 pm
Link

Attiecībā uz sejas apmatojumu - ziemā varbūt siltāk, bet, ja gāzmaska/respirators jāliek, tad tas ir ļoti traucē izolācijai.

Atbildēt | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Apr. 18., 2023 - 03:49 pm
Link

Tas varētu būt arguments, bet droši vien atkarīgs arī no gāzmaskas un arī no tā kāds ir bārdai griezums, ja vispār ir. Palasīju sejas apmatojuma skūšanu dažādu valstu armijās un tur tie likumi diezgan variē, bet Vācijai konkrēti ir minēts, ka bārdai jābūt tādai, lai gāzmaskai netraucētu, citādāk drīkst. Toties rugājus nedrīkst. Armijas gan ir cacīgas ar to, ko uzskata par pieņemamu izskatā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Zane

(bez virsraksta)

from: [info]mazaa_maasa
date: Apr. 18., 2023 - 05:39 pm
Link

Jā, palasīju, ka esot kompānojas, kas strādājot pie bārdai draudzīgām maskām :D interesanti kā mode bīda militāro tehnoloģiju jomu arī, ne tikai otrādi :D
Bet kā ir ar atklāto uguni? Mati aizdegas vieglāk kā āda, un tas attiektos arī uz matiem, bet tie parasti tomēr zem ķiverēm, bet seja bez tāda pamatīga aizsarga.. kā mainās sejas apdegumu risks ar un bez bārdas?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Apr. 18., 2023 - 06:02 pm
Link

Varbūt tā ir potenciāla problēma. Palasīju par ugunsdzēsējiem un tur nebija minēts, ka pati bārda būtu bīstama, skūšanās politiku tur arī diktē noteikumi, ka vajag būt viegli uzvilkt masku, bet likumi par bārdainumu atšķirās, bieži atļauj tādu bārdu, kas neapgrūtina maskas efektivitāti.

Negribīgi jāatzīst, ka kaut kas tajā neaizlaist bārdu seksīgā vikingā tomēr ir, it sevišķi ja ir runa par maskām, bet skaistums (un slinkums) prasa upurus, varbūt šajā ziņā tiešā nozīmē.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


extranjero

(bez virsraksta)

from: [info]extranjero
date: Apr. 18., 2023 - 06:08 pm
Link

Es domāju, ka nevar salīdzināt armiju, kas ir tikai mācības, no armijas, kas reāli karo un teju katru dienu krīt kaujās. Mati un bārda var būt diezgan traucējoši, piemēram, tie var aizķerties, ienaidnieks var aiz tiem tevi paraut utt. Bet karā ukraiņiem varbūt pat nav ne laika, ne iespēju noskūties, tāpēc tas ir mazāk prioritāri. Un varbūt pat aukstajā ziemā ierakumos tie palīdz uzturēt siltumu.

Arī sievietēm armijā atļauj matus, jo tā ir atlaide, nevis tāpēc, ka tā būtu labāk. Tas nepierāda, ka nav nekādas starpības.

Disciplīnai arī nav nekādas vainas, un karavīra izskats arī var būt motivējošs pats par sevi. Atlaides tiek dotas reliģisku vai kultūras aspektu dēļ (musulmaņi, sikhi utt.), bet rietumnieku kultūrā ir normāli skūties. Pat ja tas nav pilnībā racionāli, šo normu ievērošana tomēr liecina par zināmu askēzi un signalizēšanu, ka esi gatavs atteikties no skaistas frizūras augstāka mērķa vārdā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Apr. 18., 2023 - 06:54 pm
Link

Tev kādreiz ir bijuši mati un bārda? Cik tizlam ir jābūt lai Tu aizķertos savā bārdā, lol? Arī matos aizķerties nevajadzētu jo tos parasti sapin bizē vai paņem zirgastē. Ja pretinieks ķers aiz bārdas vai aiz matiem, es personīgi priecātos, jo tas nozīmē, ka viņš savas rokas izmanto kur citur, tā vietā, lai izvilktu nazi, pistoli, vai mēģinātu ko efektīvāku pret otra ķermeni, lai gūtu tūlītēju pārsvaru un nogalinātu sekojoši.

Tas, ka sievietēm atļauj matus armijā pierāda, ka mati nav prioritāri, jo ja tas tā būtu, arī lēdijām liktu skūties. Efektivitāte tomēr ir pirmajā vietā, es vismaz tā pieņemu.

Neskūts purns var būt tikpat motivējošs kā skūts purns, nevaru empatizēt šajā. Es domāju, ka ir pietiekoši daudz lietu armijā, kas disciplinē, lai nevajadzētu izdomāt vēl pseidodisciplīnu, kā katru dienu skūties, pat ja Tev tik ātri nekas neataug (jā, ir dzirdēti arī šādi varianti). Signalizēt, ka esi gatavs augstākiem mērķiem droši vien var ar to, ka esi aizgājis uz armiju.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


extranjero

(bez virsraksta)

from: [info]extranjero
date: Apr. 20., 2023 - 11:00 am
Link

Ar aizķerties es domāju aizķerties aiz kāda priekšmeta, instrumenta utt.

Tas, ka nav prioritāri, nenozīmē, ka tas vispār nav būtiski. Daudzas lietas nav prioritāras, bet visas kopā tomēr tās ir nozīmīgas.

Bija diskusija, ka ārstiem UK nedrīkst būt redzamu tetovējumu. Kāds izteicās, ka viņam tieši ārsts ar tetovējumiem liktos uzticamāks. Ir jāsaprot, ka tas ir tikai minoritāšu viedoklis, un vairumam cilvēku tā nebūs. Tieši tas pats par skūšanos un matu nodzīšanu armijā. Tev varbūt tas nav svarīgi, bet kādam tīnim tas ir vienkārši slinkums ik dienas skūties un pārāk liela pieķeršanās savai frizūrai. Es zinu, ka ir cilvēki, kuri ārkārtīgi kaunētos, ja viņiem vajadzētu noskūt galvu. Viņiem šī prasība armijā ļoti palīdzētu arī psiholoģiski – iegūt lielāku pašpārliecinātību par sevi un mazāk ņemt vērā, ko citi domā par viņa izskatu.

Atbildēt | Iepriekšējais


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Apr. 20., 2023 - 02:47 pm
Link

Jo sīkāk skatās uz pierastām darbībām, jo vairāk atrod iemeslus, kamdēļ tās ir vajadzīgas, bet dažkārt nebūtiski tiešām ir nebūtiski. Un labi, ka tā bija tikai diskusija par tetovējumiem UK, domāju, ka esam tomēr laikmetā, kad cilvēki var sevi izpaust kā vien tie vēlas, kamēr tas netraucē pildīt savus tiešos darba pienākumus. Lielas bārdas traucēšana valkāt gāzmasku, piemēram, ir labs arguments pret tām, kamēr "tas nepieder pie mūsu kultūras" nav, neesam taču bērnudārzā, kur nevaram sastrādāties ar kādu, kuram drusku atšķirās apmatojums no tā kā mēs esam pieraduši.

Atbildēt | Iepriekšējais


(bez virsraksta)

from: [info]fedrs
date: Apr. 18., 2023 - 06:48 pm
Link

Tviteris, protams, zin vislabāk, taču LSM publicētie attēli ar rekomendētajām frizūrām cita starpā piedāvāja arī sejas apmatojums variācijas.

Atbildēt | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Apr. 18., 2023 - 10:50 pm
Link

Tad jau labi, tad paliek tikai garo matu jautājums, kas tāds dzimumspecifisks palicis.

Atbildēt | Iepriekšējais


gnidrologs

(bez virsraksta)

from: [info]gnidrologs
date: Apr. 18., 2023 - 09:02 pm
Link

Šī prasība liekas tik pašsaprotama, ka pat nav jēgas komentēt. Var jau niķoties un strīdēties, bet no niķīgajiem arī nekāda armija nesanāks.

Atbildēt


indulgence

(bez virsraksta)

from: [info]indulgence
date: Apr. 24., 2023 - 07:26 pm
Link

Par bārdu ir tradīcija: sauscemes spēkos to skuj, virsniekiem ļauj ūsas, bet jūras spēkos bārda atļauta visos laikos. Protams, frontē skūties nav īpaši laika, un tur pilns bija noaugušu veču, taču tikko kā tika rotācijā atpūtā, tā visi skuvās - bārdas nenēsātājam nav briesmīgākas sajūtas par 5-7 dienu rugāju biežņu, kas knieš un niez. 1970-80 gados vai visu Eiropas valstu karavīri staigāja garmataini - vēl hipiju ietekme liela, - taču paši atteicās, jo gluži vienkārši ar īsiem matiem ir daudz ērtāk. Un dienests nav tā vieta, kur cilvēkam daudz laika fēnoties un mazgāties, bet zem kaskas tas ērkulis aši sasvīst. Tas pats ar uniformu - var kaut flaneļa pidžamā skraidīt - prasmes tas nemazina, - taču uniforma ir karadarbībai piemērotāka.
Aber turēt uniformu tīru, pašam mazgāties un skūties, tas, kaut komandieru prasība, ir arī pašcieņas jautājums. Tāpēc vecos laikos mātes tīri labprāt laida atvases dienestā - lielai daļai džekiņu armija bija tā vieta, kur šis pirmo reizi iemācījās savas apenes un zeķes izmazgāt.

Atbildēt