MEEN MOILY
vai
kokosriekstu zivs karijs
Lūk,
solītā zivs karija recepte, arī izmēģināta un iemīļota. Uzreiz jābrīdina
nezinātāji, ka tas nebūs ne “dzeltenais karijs”, ne “zaļais karijs”, ne
“sarkanais karijs”, jo kariji ir
tik daudzveidīgi, ka tālu parsniedz šīs plaši zināmās variācijas.
Ārkārtīgi
būtiski karija pastu ir taisīt pašam. Tikai tad tavs karijs būs unikāls un tik
aromātisks kā gatavots pašā Indjā. Pie tam karija pastu var droši sataisīt
lielāku porciju – leduskapī to var turēt diezgan ilgi.
Izcelsmes
vieta: Kerala
Sastāvdaļu
sagatavošanas laiks 30-40 minūtes, plus norurēšanas laiks
Cepšanas
laiks 15-20 minūtes
4
personām
Pamatreceptei:
800g baltās zivs fileja bez ādas
Jāņem tāda baltā zivs, kas labi turas
kopā un neizjūk. Receptē ieteikta pikša (haddock) vai pomfret ala butterfish,
nav ne jausmas, kas tas ir. Mēs lietojām zandartu. Domāju, ka ar mencu nebūtu
pārāk forši, bet mēģināt var.
2 laimu sula
2 tējk. sezama eļļas
500 ml svaiga vai konservēta kokosrieksu
piena
Ar šo ir zināmas problēmas, jo man
veikalos nopērkamais kokosriekstu piens šķiet par biezu, nākamreiz es varbūt ļoti
ļoti uzmanīgi un nogaršojot mēģinātu to atšķaidīt jau pēc pievienošanas. Tā kā
vienā bundžiņā parastu ir 400 ml, tad tieši varētu pieliet 100 ml ūdens.
Apmēram 5cm garš dūšīgs ingvera gabals,
nomizots un sagriezts
4-6 svaiga zaļā čillī pākstis, gareniski
pārgrieztas un atsēklotas
20 karija lapas, kaltētas
sāls
Garšvielu pastai:
1 tējk. kumina sēklu
1 tējk. koriandra sēklu
domāti apaļie, dzeltenie “zirnīši”, ko iegūst
no lielās sēklas, bet, ja nav – lietojiet veselas, kādas nu ir
1 tējk. magoņu sēklu
tās tiešām ir svarīgas!
2 tējk. kaltētu kukurūzas
pārslu/plēksnīšu
2 tējkarotes zemesriekstu
2 tējkarotes Indijas riekstu
es abus riekstus ņēmu drusku vairāk
2 tējk. apgraudzētu indiešu zirņu
(chickpea) miltu
mēģinājām samalt vai sagrūzt tos zirņus –
ar tik pat labiem panākumiem varētu mēģināt samalt akmeņus. Varbūt tos miltus
arī var nopirkt pie krišņām – mēs šoreiz iztikām bez
1 tējk. noskalotu un nosusinātu basmati rīsu
2 sašķēlēti sīpoli
es nekapāju kvadrātiņos, bet sagriezu
diezgan plānās šķēlītēs
saujiņa svaiga, sakapāta korinadra
(kinzas/cilantro)
4 – 8 kaltēti sarkanie čilli
es liku 8 un man nemaz nelikās par
stipru, bet es esmu ļoti pieradusi
6 samīcītas (vai saspiestas) ķiploka
daivas
xxx
1.
Sagriez
zivi apmēram 1 cm biezās strēmelēs, ieliec palielā bļodā, pāršļaksti drusku laima
sulas, pasāli, apsedz ar vāku un ieliec ledusskapī uz 30 minūtēm.
2.
Visas
garšvielu pastai paredzētās sastāvdaļas samal ar vienrocīgo blenderi biezā
pastā. Ja ir baigi grūti, pielej pavisam nedaudz ūdens vai, ja gribi pastu
glabāt ilgāk, kādu tējkaroti
parastās eļļas.
3.
Sezamelļu
uzsildi lielā, smagā pannā vidējā karstumā, ieliec iekšā garšvielu pastu un
maisot cep kādas 3-4 minūtes, kamēr sāk eļļa atdalīties (masa sāk atlekt no
pannas).
Noņem
no plīts, lēni iemaisi kokosriekstu pienu, tad pievieno sagriezto ingveru,
zaļos čilli un karija lapas, pēc garšas pievieno sāli. Receptē tā nebija, bet
es pievienoju arī 2 tējk. brūnā cukura, bez kaudzes.
Izmaisi,
liec atpakaļ uz plīts un simmerē vēl kādas 3-4 minūtes.
Pievieno
zivi un pasimmerē vēl 7 minūtes.
Noņem
no plīts, pievieno pēc garšas vēl laima sulu, piekoriģē visas garšvielas.
Pasniedz
ar rīsiem – parastiem vai gatavotiem pēc speciālas receptes.
Ārkārtīgi vienkārši un ārkārtīgi garšīgi!
Tags: ēšana
Comments
Mēs vakar akurāt vienojāmies, ka šodien karijs jātaisa :) Būs vien pēc brīža jāiet uz tirgu pēc zivs...
Mēs ar Gundegu bieži taisījām zivs karijus, iedvesmojoties, citstarp, no Maduras Džafrijas (Madhur Jaffrey).
Tava recepte dikti atgādina vienu, ko viņa pirms gadiem 10 rādīja BBC raidījumā par Keralas (kokosriekstu pavalsts) virtuvi. Kaut ko ļoti līdzīgu šim, bet tomēr ne šo (vienalga vērts izskriet cauri), ~ 20 min.:
http://www.youtube.com/watch?v=NF_hPTI9
http://www.youtube.com/watch?v=gSsZ9GPD
http://www.youtube.com/watch?v=dcTn2IWB
http://www.youtube.com/watch?v=ybQcjMvL
Jauki, ka Tu liec cibā garšīgas receptes. Es pateicībā mazliet pakomentēšu ablomiņā.
„Luksofōra kariji” principā attiecas tikai uz Taizemes virumiem, turklāt bieži tādā rietumnieciskotā izpratnē (sarkanais — ļoti ass, zaļais — jau ciešamāks, bet vienalga Hirošima, kamēr dzelteno jau var mēģināt). Keralieši kokosriekstu pienu (kas mīkstina kapsicīna uzbrukumus mēlei un mutes gļotādai) gāž klāt visam, tā izskatās. Katrā gadījumā, ar pieniņu var regulēt asumu, krēmīgumu/biezumu un saldumu. Kāpēc Tev vēl brūnais cukurs prasījās? (mēs bez brūnā vēl palmu cukuru lietojam, reizēm drusku medu, bet katram jau bez salduma nāk līdzi vēl bars ar garšām, tā ka veselais saprāts un pieredze palīdz;)
Taisīt pašam savu karija pastu/purveli tiešām ir vislabākais ieteikums aspirējošam pavāram. Ja pastu uzglabā burciņā ledusskapī, var pārliet ar plāniņu eļļas kārtu, lai gaiss netiek klāt un nesākas visi tie procesi, par ko runāja tantiņas baznīcā, kad viņas bija saindējušās ar sviestu.
Tu cepšanai kā pamateļļu ņēmi sezameni? Hmm, man tā garša baigi intensīva šķiet. Uz aci un mēli piemetot, es teiktu, ka piepilināt (nu, max 1/2 tējkaroti) būtu forši, bet 2 tk... varbūt te mums garšas atšķiras, vai eļļas atšķirīgas, kas zina.
Veikalos nopērkamie kokosriekstu pieni mēdz būt tik atšķirīgi, reizēm nākas iztikt ar pulveri vai sauspiena briketēm, vai aizdomīgām bundželēm, kur vairāk Ē un aizjūru krāna ūdens nekā meklētā piena. Tā ka te Dzintarzemē jāiztiek ar to, kas ir.
Bet svaigas karija lapas gan ir ieteicamākas par kaltētām. Vēl lielākā mērā tas uz laima lapām attiecas (jo tajās ir vēl vairāk aromātisko un ēterisko vielu, un tālab atšķirība starp svaigu un kaltētu drastiskāka), bet abas itin viegli ilgstoši uzglabāt saldētavā. Es parasti draugiem uz Latviju paķeru līdz kādu maišeli, tiem pietiek labam laikam. Jūsu restorāns varētu šitādas lietas importēt pāris pudus, un tad izplatīt draugiem un apmeklētājiem par konkurētspējīgām cenām ;)
par tiem apaļajiem dzeltenajiem zirnīšiem pie koriandra... es neiebraucu bikīt. koriandram sēklas taču aug čemuros, nevis pākstīs. gandrīz pēc kardamōna izklausās.
kādas tās kukurūzas plēksnītes, man arī nav īsti skaidrs, bet iedomāties var.
čikpīžus laikam parasti sauc par turku zirņiem, bet Keralā droši vien par Indijas :) galvenais, lai saprast var. ō, tie ir dikti cieti. es dzirnaviņas esmu 2x saplēsis — vienreiz ar turmerika/haldi/kurkumas sakni, labi izkaltušu, un otrreiz ar turku zirņiem. tagad stāv paka ar tiem miltiem, grasījos cept plāceņus, bet tiktāl vēl neesmu ticis, varēs vismaz karijā iekaisīt.
mīļam bērnam daudz (mīļ)vārdiņu, vēsta populārs nōrvēģu sakāmvārds. tāpat kā kurkumai, arī kindzai ir daudz to vārdu, kin-dza-dza, pareizi, ka vairākus norādi. es tikai cilantrō rakstu ar s, citādi atkal aizies kā ar to jalapeni. spāniski Raksta cilantro, bet izrunā (ar fļupftsofo) si...
klau, vai tad mums tiešām nav neviena verba, kas aprakstītu simmerēšanu jeb slaveno oksimorōnu — vārīšanu uz lēnas uguns? tur jau tā lieta, ka bieži nemaz nav jāvāra (ja ar vārīšanu saprot T uzturēšanu pie 100 celsijiem). kad nupat apmeklēju mājas, beidzot saņēmos dūšas un izstāstīju vecākiem, kā ES vēlos uzvārīt cīsiņus. Noteikums numur viens: nevārīt! :)
Bet mēs gan šodien vārīsim un virsim. Un kas tas Meen Moily? Kaut kas keraliski? Vai Mean Molly (Skarbā Mollija)? ;) Jauku dieniņ un vīk-endiņ'!
Es te tā ātrumā tueši tavā tekstā:
Kāpēc Tev vēl brūnais cukurs prasījās? (mēs bez brūnā vēl palmu cukuru lietojam, reizēm drusku medu, bet katram jau bez salduma nāk līdzi vēl bars ar garšām, tā ka veselais saprāts un pieredze palīdz;) - _________bija prasīts palmu cukurs, bet man nebija mājās - un es drusku cukura arvien visam pielieku -
Taisīt pašam savu karija pastu/purveli tiešām ir vislabākais _____________Jā, esmu tā glabājusi - pat veselu mēnesi! pastas - viņas, protams,, dažādas, ir absolūts brīnums, ar pirktajām nevar salīdzināt
Tu cepšanai kā pamateļļu ņēmi sezameni?.____________Tur bija prasīta sezamene, bet es eļļu vispār vaiāk tk nelietoju, tikai pašam pamatiņam, pašam sākumam, jo tūliņ jau tās garšvielas dod ārā savu "esenci", mitrumu, eļļu - kaut kas tur viņām ir
Veikalos nopērkamie kokosriekstu pieni mēdz būt tik atšķirīgi,___________Nav nav nemaz slikts, tikai jāskatās katru reizi, cik stiprs
Bet svaigas karija lapas gan ir ieteicamākas par kaltētām. ____________protams, ka labākas svaigas! bet nu man nav laimējies. esmu sapirkusi un sabāzusi ledusskapī saldētas laima lapas, ko rezi varēja nopirkt gemosā, un saldētas lauru lapas man arī ir
par tiem apaļajiem dzeltenajiem zirnīšiem pie koriandra... es neiebraucu bikīt. koriandram sēklas taču aug čemuros, nevis pākstīs. gandrīz pēc kardamōna izklausās ________Protams, ka kardamons:))) mana mūžīgā putrošanās
kādas tās kukurūzas plēksnītes, man arī nav īsti skaidrs, bet iedomāties var_________nu, es nemaz necerēju tādas dabūt, bet veikalā - bija! tad ari pieliku. domāju, tas tikai faktūrai, saturam
mīļam bērnam daudz (mīļ)vārdiņu, vēsta populārs nōrvēģu sakāmvārds. tāpat kā kurkumai, arī kindzai ir daudz to vārdu, kin-dza-dza, pareizi, ka vairākus norādi. es tikai cilantrō rakstu ar s, citādi atkal aizies kā ar to jalapeni. spāniski Raksta cilantro, bet izrunā (ar fļupftsofo) si... ___________ņemšu vērā, ja atcerēšos:)
klau, vai tad mums tiešām nav neviena verba, kas aprakstītu simmerēšanu jeb slaveno oksimorōnu — vārīšanu uz lēnas uguns? tur jau tā lieta, ka bieži nemaz nav jāvāra (ja ar vārīšanu saprot T uzturēšanu pie 100 celsijiem). kad nupat apmeklēju mājas, beidzot saņēmos dūšas un izstāstīju vecākiem, kā ES vēlos uzvārīt cīsiņus. Noteikums numur viens: nevārīt! :)__________bet kāds tad būtu tas vārds? esmu par to daudz domājusi. verdināšana arī ne gluži lab der.
Bet mēs gan šodien vārīsim un virsim. Un kas tas Meen Moily? Kaut kas keraliski? Vai Mean Molly (Skarbā Mollija)? ;) Jauku dieniņ un vīk-endiņ'!_______________Baigi interesanti par tiem vārdiem. Indieši, acīmredzot, ir devuši hindu valodas fonētisko izrunu. Ieliku google translate katru vārdu atsevišķi un dabūju šādus:
"meen" = मीन = mean = ļauns, vidējs, nabadzīgs
"moili" = मोइली = moily =moil = smags darbs, nopūlēties
Tad lūk, kas tas par ēdienu... pēc būtības laikam kaut kas tāds kā sasodītais gŗūti pagatavojamais zivs karijs!