blond

[info]blond @ 19:45:

MEEN MOILY

vai kokosriekstu zivs karijs

Lūk, solītā zivs karija recepte, arī izmēģināta un iemīļota. Uzreiz jābrīdina nezinātāji, ka tas nebūs ne “dzeltenais karijs”, ne “zaļais karijs”, ne “sarkanais karijs”,  jo kariji ir tik daudzveidīgi, ka tālu parsniedz šīs plaši zināmās variācijas.

Ārkārtīgi būtiski karija pastu ir taisīt pašam. Tikai tad tavs karijs būs unikāls un tik aromātisks kā gatavots pašā Indjā. Pie tam karija pastu var droši sataisīt lielāku porciju – leduskapī to var turēt   diezgan ilgi.

 

Izcelsmes vieta: Kerala

Sastāvdaļu sagatavošanas laiks 30-40 minūtes, plus norurēšanas laiks

Cepšanas laiks 15-20 minūtes

4 personām

Pamatreceptei:

800g baltās zivs fileja bez ādas

Jāņem tāda baltā zivs, kas labi turas kopā un neizjūk. Receptē ieteikta pikša (haddock) vai pomfret ala butterfish, nav ne jausmas, kas tas ir. Mēs lietojām zandartu. Domāju, ka ar mencu nebūtu pārāk forši, bet mēģināt var.

2 laimu sula

2 tējk. sezama eļļas

500 ml svaiga vai konservēta kokosrieksu piena

Ar šo ir zināmas problēmas, jo man veikalos nopērkamais kokosriekstu piens šķiet par biezu, nākamreiz es varbūt ļoti ļoti uzmanīgi un nogaršojot mēģinātu to atšķaidīt jau pēc pievienošanas. Tā kā vienā bundžiņā parastu ir 400 ml, tad tieši varētu pieliet 100 ml ūdens.

Apmēram 5cm garš dūšīgs ingvera gabals, nomizots un sagriezts

4-6 svaiga zaļā čillī pākstis, gareniski pārgrieztas un atsēklotas

20 karija lapas, kaltētas

sāls

 

Garšvielu pastai:

1 tējk. kumina sēklu

1 tējk. koriandra sēklu

domāti apaļie, dzeltenie “zirnīši”, ko iegūst no lielās sēklas, bet, ja nav – lietojiet veselas, kādas nu ir

1 tējk. magoņu sēklu

tās tiešām ir svarīgas!

2 tējk. kaltētu kukurūzas pārslu/plēksnīšu

2 tējkarotes zemesriekstu

2 tējkarotes Indijas riekstu

es abus riekstus ņēmu drusku vairāk

2 tējk. apgraudzētu indiešu zirņu (chickpea) miltu

mēģinājām samalt vai sagrūzt tos zirņus – ar tik pat labiem panākumiem varētu mēģināt samalt akmeņus. Varbūt tos miltus arī var nopirkt pie krišņām – mēs šoreiz iztikām bez

1 tējk. noskalotu un nosusinātu basmati rīsu

2 sašķēlēti sīpoli

es nekapāju kvadrātiņos, bet sagriezu diezgan plānās šķēlītēs

saujiņa svaiga, sakapāta korinadra (kinzas/cilantro)

4 – 8 kaltēti sarkanie čilli

es liku 8 un man nemaz nelikās par stipru, bet es esmu ļoti pieradusi

6 samīcītas (vai saspiestas) ķiploka daivas

 

xxx

 

1.

Sagriez zivi apmēram 1 cm biezās strēmelēs, ieliec palielā bļodā, pāršļaksti drusku laima sulas, pasāli, apsedz ar vāku un ieliec ledusskapī uz 30 minūtēm.

2.

Visas garšvielu pastai paredzētās sastāvdaļas samal ar vienrocīgo blenderi biezā pastā. Ja ir baigi grūti, pielej pavisam nedaudz ūdens vai, ja gribi pastu glabāt ilgāk, kādu tējkaroti  parastās eļļas.

3.

Sezamelļu uzsildi lielā, smagā pannā vidējā karstumā, ieliec iekšā garšvielu pastu un maisot cep kādas 3-4 minūtes, kamēr sāk eļļa atdalīties (masa sāk atlekt no pannas).

Noņem no plīts, lēni iemaisi kokosriekstu pienu, tad pievieno sagriezto ingveru, zaļos čilli un karija lapas, pēc garšas pievieno sāli. Receptē tā nebija, bet es pievienoju arī 2 tējk. brūnā cukura, bez kaudzes.

Izmaisi, liec atpakaļ uz plīts un simmerē vēl kādas 3-4 minūtes.

Pievieno zivi un pasimmerē vēl 7 minūtes.

Noņem no plīts, pievieno pēc garšas vēl laima sulu, piekoriģē visas garšvielas.

 

Pasniedz ar rīsiem – parastiem vai gatavotiem pēc speciālas receptes.

Ārkārtīgi vienkārši un ārkārtīgi garšīgi! 

 

 

 

 

 

 

 

Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Powered by Sviesta Ciba