MEEN MOILY
vai
kokosriekstu zivs karijs
Lūk,
solītā zivs karija recepte, arī izmēģināta un iemīļota. Uzreiz jābrīdina
nezinātāji, ka tas nebūs ne “dzeltenais karijs”, ne “zaļais karijs”, ne
“sarkanais karijs”, jo kariji ir
tik daudzveidīgi, ka tālu parsniedz šīs plaši zināmās variācijas.
Ārkārtīgi
būtiski karija pastu ir taisīt pašam. Tikai tad tavs karijs būs unikāls un tik
aromātisks kā gatavots pašā Indjā. Pie tam karija pastu var droši sataisīt
lielāku porciju – leduskapī to var turēt diezgan ilgi.
Izcelsmes
vieta: Kerala
Sastāvdaļu
sagatavošanas laiks 30-40 minūtes, plus norurēšanas laiks
Cepšanas
laiks 15-20 minūtes
4
personām
Pamatreceptei:
800g baltās zivs fileja bez ādas
Jāņem tāda baltā zivs, kas labi turas
kopā un neizjūk. Receptē ieteikta pikša (haddock) vai pomfret ala butterfish,
nav ne jausmas, kas tas ir. Mēs lietojām zandartu. Domāju, ka ar mencu nebūtu
pārāk forši, bet mēģināt var.
2 laimu sula
2 tējk. sezama eļļas
500 ml svaiga vai konservēta kokosrieksu
piena
Ar šo ir zināmas problēmas, jo man
veikalos nopērkamais kokosriekstu piens šķiet par biezu, nākamreiz es varbūt ļoti
ļoti uzmanīgi un nogaršojot mēģinātu to atšķaidīt jau pēc pievienošanas. Tā kā
vienā bundžiņā parastu ir 400 ml, tad tieši varētu pieliet 100 ml ūdens.
Apmēram 5cm garš dūšīgs ingvera gabals,
nomizots un sagriezts
4-6 svaiga zaļā čillī pākstis, gareniski
pārgrieztas un atsēklotas
20 karija lapas, kaltētas
sāls
Garšvielu pastai:
1 tējk. kumina sēklu
1 tējk. koriandra sēklu
domāti apaļie, dzeltenie “zirnīši”, ko iegūst
no lielās sēklas, bet, ja nav – lietojiet veselas, kādas nu ir
1 tējk. magoņu sēklu
tās tiešām ir svarīgas!
2 tējk. kaltētu kukurūzas
pārslu/plēksnīšu
2 tējkarotes zemesriekstu
2 tējkarotes Indijas riekstu
es abus riekstus ņēmu drusku vairāk
2 tējk. apgraudzētu indiešu zirņu
(chickpea) miltu
mēģinājām samalt vai sagrūzt tos zirņus –
ar tik pat labiem panākumiem varētu mēģināt samalt akmeņus. Varbūt tos miltus
arī var nopirkt pie krišņām – mēs šoreiz iztikām bez
1 tējk. noskalotu un nosusinātu basmati rīsu
2 sašķēlēti sīpoli
es nekapāju kvadrātiņos, bet sagriezu
diezgan plānās šķēlītēs
saujiņa svaiga, sakapāta korinadra
(kinzas/cilantro)
4 – 8 kaltēti sarkanie čilli
es liku 8 un man nemaz nelikās par
stipru, bet es esmu ļoti pieradusi
6 samīcītas (vai saspiestas) ķiploka
daivas
xxx
1.
Sagriez
zivi apmēram 1 cm biezās strēmelēs, ieliec palielā bļodā, pāršļaksti drusku laima
sulas, pasāli, apsedz ar vāku un ieliec ledusskapī uz 30 minūtēm.
2.
Visas
garšvielu pastai paredzētās sastāvdaļas samal ar vienrocīgo blenderi biezā
pastā. Ja ir baigi grūti, pielej pavisam nedaudz ūdens vai, ja gribi pastu
glabāt ilgāk, kādu tējkaroti
parastās eļļas.
3.
Sezamelļu
uzsildi lielā, smagā pannā vidējā karstumā, ieliec iekšā garšvielu pastu un
maisot cep kādas 3-4 minūtes, kamēr sāk eļļa atdalīties (masa sāk atlekt no
pannas).
Noņem
no plīts, lēni iemaisi kokosriekstu pienu, tad pievieno sagriezto ingveru,
zaļos čilli un karija lapas, pēc garšas pievieno sāli. Receptē tā nebija, bet
es pievienoju arī 2 tējk. brūnā cukura, bez kaudzes.
Izmaisi,
liec atpakaļ uz plīts un simmerē vēl kādas 3-4 minūtes.
Pievieno
zivi un pasimmerē vēl 7 minūtes.
Noņem
no plīts, pievieno pēc garšas vēl laima sulu, piekoriģē visas garšvielas.
Pasniedz
ar rīsiem – parastiem vai gatavotiem pēc speciālas receptes.
Ārkārtīgi vienkārši un ārkārtīgi garšīgi!