bauda

JP2

Oct. 25th, 2021 | 06:34 pm
From:: bauda

Labi, cik var par to PÄ«tersonu, vai ne? Tagad par kaut ko Cibai tuvāku, proti, paÅ”a Cibiņa tēti, to pirmo Ŕķirto (vai miruÅ”o) mātes vÄ«ru, ko bērns pat neatceras, spÄ«doÅ”u literātu un paranoidālo Å”izofrēniÄ·i Jāni Poruku (1871ā€“1911). Bez Kaujas pie Knipskas un Pērļu Zvejnieka (kā arhetipa), esmu viņam pateicÄ«gs arÄ«, piemēram, par viena franču multeņu tēla (tāda padumja kaÄ·a ar aristokrāta ambÄ«cijām) vārda lokalizāciju Runcē, kas nāk no tiem stāstiem, kurus viņŔ rakstÄ«ja piespiedu kārtā ieslēgts redakcijā:

ā€œKā Porukam gāja ar rakstÄ«Å”anu, par to liecina vairākkārtÄ«gi notikumi Plātesa izdoto, dr. P. ZālÄ«Å”a vadÄ«to laikrakstu redakcijās. Porukam, kā zināms, bija privilēģija naudu saņemt pēc manuskripta nodoÅ”anas. Bet naudas ievajadzējās arÄ« tad, kad vēl nekas nebij uzrakstÄ«ts /../ Nu redaktors, negribēdams mocÄ«t rakstnieku, Ä·eras pie jauna lÄ«dzekļa. TiklÄ«dz Poruks atnāk lÅ«gt avansu, viņu ieslēdz atseviŔķā istabā, kur uz galda jau gaida papÄ«rs, spalva un tinte, un lÅ«dz uzrakstÄ«t kādu gabalu. Rakstnieks sēstas un raksta un ā€“ arÄ« uzraksta. Kad pēc dažām stundām, lielākais pēc stundām piecām seŔām, darbs jau padarÄ«ts ā€“ Poruku izlaiž, viņam samaksā honorāru, un apmierinātas ir abas puses.ā€ (A. Goba, 1925, 194)

Bet ir vēl kāda interesanta, reizē triviāla un kosmiska sagadÄ«Å”anās, kurai gadiem pat nebiju pievērsis seviŔķu uzmanÄ«bu. Telefonā internetu lietoju minimāli, tādēļ nekad neesmu iesprindzis uz ērtākas personalizētas tÄ«mekļa pārlÅ«klietotnes (tur Chrome vai FF) ievieÅ”anu un vēsā mierā izmantoju androÄ«da defaulto "Browser" app, jebÅ”u Å”is un tas tur mēdz gļukot, piemēram, viena problēma ir grāmatzÄ«mes, kuras pēc lapu atzÄ«mÄ“Å”anas nav iespējams pārkārtot, bet tikai izdzēst (es lielākoties nedzÄ“Å”u). Kad man uzradās tagadējais telefons, acÄ«mredzot literatÅ«rzinātnes lekcijās pie Vecgrāvja aktuāls bija jaunromantisms un Jānis Poruks, par ko liecina tas, ka viena no pirmajām deviņām grāmatzÄ«mēm (no kurām četras ir dažādi cibas fÄ«di) ir Poruka dzejolis Pa ziedoņa lejām esi gājis Letonikā (pie viena, visu cieņu Tildei ā€“ par visu; pie viņiem, starp citu, strādā mans jaunākais brālis, IT doktors, bet tas jau oftopiks). LÅ«k, un tā defaultā androÄ«da "Browser" grāmatzÄ«mju izvēlne man regulāri mēdz gļukot un izlikties, ka es esmu izvēlējies nevis, piemēram, tagad lasÄ«t cibu, bet gan Poruku. Vispirms par ziedoņa lejām, tad jau par pasaules cietumu, bet es parasti tālāk nemaz neskrollēju. Vienvārdsakot, sanāk, ka bieži eju pie cibiņiem, bet nonāku pa taisno pie paÅ”a Cibas pirmavota un Telosa (nejaukt ar interneta žurnālu, kuram, starp citu, mans "Browser" joprojām atver tikai logosu) reizē. Ar to tad arÄ« Å”odienas ciboÅ”anai varētu pielikt punktu (bet ne jau tai LV industriāļu, he he), paliekot mēreni atvērtam mikrociboÅ”anas, proti, komentÄ“Å”anas piedāvājumiem. Don't be lox & Hail Porux!


Pa ziedoņa lejām esi gājis

Pa ziedoņa lejām esi gājis ā€“
Un neesi rozes skūpstījis?
Ai, jaunekli, jaunības sārtās dzīves
Tad neesi tu pelnījis!

Pa ziedoņa lejām esi gājis ā€“
Un neesi laimībā smaidījis?
Un, kaut ar tu mirsti ideāliem,
Par velti tu esi dzīvojis.


Pasaules cietumā

Smiekli, lāsti, ķēžu skaņas,
Nopūtas, dažs sāpīgs smaids...
Čuksti, lÅ«gÅ”anas un dziesmas,
Apspiests izmisuŔā vaids...
Gribu aizmigt, aizmirst visu,
Jā, pat vēlos iznīkt, mirt;
Trīsām pieri rokās spriežot,
Karstas asaras sāk birt.
Bet tad pamostos un redzu ā€“

Link | view all comments


Reply

From:
Username:
Password:
(will be screened)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.