barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2017-04-18 18:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
un turpinot par dzīvesziņu, piedāvāju ap-tau-jiņu
Paspēlējam grāmatplauktos:
- lūdzu nosauciet pāris darbus iz latviešu literatūras (jebkurš laikaposms), kuros figurē veselīgi un funkcionāli vīriešu varoņi/tēli.

Ģeld jebkurās lomās – tēvi, vīri, mīļākie, dēli, karavīri, kombainieri, utt., bet akcents uz stāstā iesaistīts, lomu konstruktīvi iznesošs, veselīgs tipāžs, cilvēks.


Tencinu!


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kautskis
2017-04-18 19:22 (saite)
Ā, un šitajā te socreālismā bij pilns ar tādiem staltajiem varoņiem, kas ar paceltu galvu soļo uz komūnismu. Lāča "Uz jauno krastu" uzreiz nāk prātā. Skujiņam gana daudzos darbos (kaut vai "Kolumba mazdēlos") tie jaunie entuziasti arī šķita veselīgi un funkcionāli. Dripem bija romāns "Pēdējā barjera", kur stalti, pārliecināti vīri formas mēteļos no mazgadīgajiem noziedzniekiem ņēmās iztēst derīgus sabiedrības locekļus. Pat Zentas Ērgles daiļradē katrā jaunākā un vidējā skolas vecuma bērniem paredzētā darbā bija pa pozitīvajam vīrieša tēlam; pulkvedis, skolotājs, sirmais sava amata pratējs, kas nu vēl.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2017-04-18 19:29 (saite)
labilabilabi, tātad, tēli socreālismam glaimojoši.

ā, tikko atcerējos, man liekas, ka daži daudz maz forši bija Anšlavam Eglītim, pareizi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kautskis
2017-04-19 07:23 (saite)
Es neņemtos uzreiz kaut ko sviest vēstures mēslainē tikai tāpēc, ka tas socreālisma laikos sacerēts. Nu labi, Uz jauno krastu mierīgi varētu būt vēstures mēslainē, un Zentas Ērgles daiļrade pati tur ir iekāpusi. Bet, teiksim, Skujiņa "Jauna cilvēka memuāri", lai gan popkultūra (un kas par to?), līdz šai baltai dienai ir brīnišķīgi lasāms Bildungsroman, kur līriskais varonis noteikti izaugs par funkcionālu, dzīvei lieliski piemērotu vīrieti. Turklāt viņa vectēvs un Imants Lancmanis (romāna tēls) arī ir veselīgi un funkcionāli vīrieši. Āreče, trīs tēli vienā romānā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nova
2017-04-18 20:54 (saite)
Man arī Uz jauno krastu pirmais ienāca prātā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?