barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2016-05-18 21:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
runājot par modēm
Es te nesenīt draugu lokā šūmējos par, manuprāt, neveselīgo tendenci – pieaugušo krāsojamajamajām grāmatām. Šķiet tāds brangs solis debilizācijas* virzienā, lai gan, var apsveikt drukas industriju un krāsaino zīmuļu ražotājus, kuriem ar šī žanra popularitāti izdodas rehabilitēties.

Par to satraucas arī psikologi ASV , bet Austrālijas korporācijas izmanto darbinieku "garīgās veselības" uzlabošanai (korporācijas gan vienkārši varētu nejāt darbinieku garīgo veselību, tiesa gan, tas ir komplicētāk, kā uztaisīt krāsojamo grāmatiņu stūrīti izsūktajiem modernajiem vergiem.)

Abus rakstus izlasot paliek neomulīgi – this is the world we are living un aiztaupot jau zināmos uzbraucienus lētā garīguma meklējumiem ("budisms 90 minūtēs"/ "apgaismība tējkannām"), tas brīdis, kad pieaugušie izpaužas krāsojot sagatavotus templeitus, ar zīmuli aizpildot krāsu laukumiņus ir pielīdzināms pieaugušu cilvēku centieniem apģērbties bērnu drānu veikalā vai turīgiem kundziņiem līksmes pēc uzēst no sociālajām pakām.

Proti – ne no tā plauktiņa ņemdami. Taču šodien saņemtā mēstule no Miami reklāmskolas mani maķenīt tomēr ielīksmoja.



*piekrītu un atvainojos, nav veiksmīgs termins. Bet vispārējais dažādu parādību un ieradumu profanācijas vilnis (nejaukt ar vienkāršošanu dēļ tehnoloģiskiem risinājumiem, bet tieši trivializēšana (spožs piemērs- Donalds Tramps, piemēram)), popkultūrisms un "elitism for the masses", jā tas mani aizķer .


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]barbala
2016-05-19 11:20 (saite)

Atkārtošos, ja izlasīsi abus rakstus, tad minētā neveslīguma tendence tur ir gluži glīti aprakstīta. Ar dažādām cēloņsakarībām.

Jā, "debilizācija" nav labs vārds, piekrītu un atvainojos par,
profanācija droši vien precīzāka, taču atļaušos tomēr paturēt tiesības nepriecāties par to, ka mūsu visu laikabiedru dzīves ritms/tēmas spiež pieaugušus cilvēkus noplombēties, piedošanu, tik ļoti trulajā. Ar trulo domāts nevis vispārīgs nopēlums grāmatu krāsošanai, bet tas, ka "cilvēki nojājas tiktāl", ja bez dienišķās atslēgšanās devas nejaudā vilkt savas dzīves un mans itinkā norādījums ir par to, ka "lai nevajadzētu tā atslābt, varbūt nevajag tā saspringt." Ar uzsvaru uz pēdējo. Un jā, man personiski liekas, ka piemēram, vērtīgāk tomēr ir lasīt vai rakstīt grāmatas, nevis tās izkrāsot vecumposmā pēc 10 gadiem un esot pie labas garīgās/emocionālās/psiholoģiskās veselības, bet to uzskatīsim par personisku nesapratnes pilienu (turpat, kur legingi un sci fi). Vai, līdzvērtīgu tam, ja tagad pagriezīsim tēmu par, piemēram, bēdīgi slaveno "velo vs auto vs gājēji pilsētā." Katram savas tulznas.

Un te nu var arī šīsnedēļas vienu no labākajiem lasāmgabaliem,
http://elpais.com/elpais/2016/01/19/inenglish/1453208692_424660.html iz Baumana,
ar bezgala tvītelīgo citātu –
"Most people use social media not to open their horizons wider, but to lock themselves in a comfort zone”.






(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2016-05-19 11:46 (saite)
Man ir zināmas aizdomas, ka gadījumā, ja visi pārietu uz grāmatu lasīšanu vai rakstīšanu citu ķobi iztīrošu lietu vietā, ne pārāk spīdošo rezultātu tu uzskatītu par vēl lielāku debilizāciju. Tak pietiek paskatīties uz pirktāko grāmatu topiem.
Nu kamōn, ar ko šāda atslābināšanās ir sliktāka par jebkādu citu veidu, sportu, iešanu dabā, pasēdēšanu ar draugiem, dzerot vīnu un zviedzot par krāsojamām grāmatām un debilizāciju? Un jā, abus rakstus izlasīju un nekur neredzu uzsvaru uz infantīlismu vai trulumu, bet gan uz veidu, kā pieaugošais informācijas daudzums/dzīves temps prasa kaut kā atslēgt smadzeņpodu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2016-05-19 12:04 (saite)
Uff.
Pie šādas argumentācijas tad varu pretjautāt – ar ko gan tādā gadījumā plaši un augstprātīgi izzviegtā "homeopātija" ir sliktāka, kā krāsojamās grāmatas? Kodolā viss ir viens, kam palīdz krāsošana, kam graudiņi/placebo, meditācija vai galu galā- zviegšana ar draugiem par visu. Un krāsojamās grāmatas tad atļautos ieridāt turpat, kur citos zviedzienos tiek ierdātas zāļu tējas pret piena sēni vai sārmainā diēta.


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2016-05-19 12:18 (saite)
Homeopātija nepretendē uz elementāru stresa noņemšanu, bet gan uz plaša saslimšanu klāsta ārstēšanu, ir tak atšķirība. Ar krāsojamo grāmatu neviens nemēģina izārstēt ne gripu, ne vēzi, tā nav ārsta papildspecialitāte un kaut kā neesmu manījusi atsauces uz koloropātijas materia medica vai grāmatu tirgošanu aptiekās.

Nez, šis cepiens man nav baigi saprotams, bet katram jau savas varžacis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?