Witch. snake. running ([info]bagdarama) rakstīja,
@ 2006-09-14 21:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:identitāte, life as it is, link, politika, teorija

Ikdienas liberālisms

Ikdienas liberālisms ir sociālpsiholoģiska attieksme, kura (šīs anketas kontekstā) nozīmē indivīdu un mazākumgrupu tiesību respektēšanu, nediskrimināciju privātajā un sabiedriskajā dzīvē. Jo augstāki rādītāji, jo liberālāka attieksme; jo zemāki rādītāji, jo konservatīvāki uzskati.

no: http://www.politika.lv/index.php?id=11404



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]thief
2006-09-20 12:33 (saite)
toleranci nevajag ierobežot. taču to nedrīkst uzspiest, jo lai cik apšaubāms būtu 'tautas gribas' princips, pašsaglabāšanās ir viena no spēcīgākajām dziņām cilvēku dzīvē un agrāk vai vēlāk situācija izkārtosies. tas ir tikai laika jautājums, it īpaši Latvijā, kur cilvēki nav pieraduši pie labas dzīves un nepārtraukti cīnās par savu eksistenci. un, gali galā, vai mūsdienās vienā teikumā ir imantojmai vārdi 'valsts' un 'individuālisms'?
es neteiktu, ka valsts sastāv vienīgi no tumoņām. jo ja mēs ieviešam sādu kategoriju, mēs automātiski paredzam, ka paši tādi neesam. apstrīdams apgalvojums, jo kas mums ir piešķīris šādas tiesības, izņemot mūs pašus un mūsu tuvāko apkārtni.
izskatās, ka mums ir ļoti dažādi priekšstati par toleranci :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]bagdarama
2006-09-21 20:33 (saite)
"un, gali galā, vai mūsdienās vienā teikumā ir imantojmai vārdi 'valsts' un 'individuālisms'?" Nezinu, patiesi nezinu. Laikam īsti nē. Taču tā ir ļoti sena diskusija un nejūtos pietiekami zinoša, lai tādā iesaistītos.
Un valsts, protams, nesastāv tikai no tumsoņām (vai atkal mēs visi esam tumsoņas, tikai katrs savā veidā). Ir gan lielisks teiciens "народ туп и тёмен".. Un ne tik daudz tā pamats ir zināšanas, varbūt pat vairāk psiholoģija- ne jau katrs pats pa sevi ir тупой и тёмный, bet gan kopums. Negribas citēt ekonomiku, bet arī tajā ir pietiekami daudz piemēru. Vai atkal to pašu sociopsiholoģiju. Protams, var rasties jautājums vai racionalitātes trūkums likumsakarīgi iezīmē туп и тёмен sindromu.
Savukārt par pretnostatījumu- tas darbojas tikai tiktāl, kamēr indivīdu var pretnostatīt grupai. Un nav tas- "esmu labāks par jums, esmu gudrāks :)". Jebkurš spriedums taču tiek izdarīts tikai uz esošo zināšanu bāzes. Un teikt, ka valsts sastāv tikai no labiem cilvēkiem būtu tikpat kļūdaini. Mēs laikam kopumā spriežam tikai pēc sistēmas : kas pretējs maniem uzskatiem, tas tikpat labi var būt slikts (kas tolerances trūkuma apstākļos, protams, mūs nostāda precīzi tajā pozīcijā, kuru apkarojam). '

Un diez vai mums ir dažādi priekšstati par toleranci, drīzāk mums ir spēcīga vēlme diskutēt ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?