Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-11-22 20:43:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tāda vienkārša darbība kā zirnekļu tīkla aizslaucīšana, pašam zirneklim ļaujot aizbēgt, uzrāda virkni diezgan sarežģītu ētisku problēmu. Es atzinu zirneklīša tiesības uz dzīvību, minimalistiski definētas kā tiesības netikt tīši nogalinātam. Taču es noraidīju viņa tiesības uz izdzīvošanu, t.i., uz turpināšanu būt dzīvam, jo ar slotu iznīcināju viņa tīklu, kuru viņš izmanto izdzīvošanas līdzekļu nodrošināšanai (mušu ķeršanai). Šie būtu pirmie divi līmeņi: (1) tiesības netikt nogalinātam, rudimentārās tiesības uz dzīvību; (2) tiesības uz izdzīvošanas līdzekļiem, tiesības netraucēti gūt šos līdzekļus vidē.
Tiem varētu pievienot vēl divus līmeņus: (3) tiesības uz dzīvošanu, kas zirnekļa gadījumā būtu tiesības aust vēl citus tīklus, paplašināt savu areālu pēc patikas, vairoties, cik vien spēj, u.tml. Šo vēl varētu aizstāvēt (bet ne attiecībā uz manu teritoriju!). Savukārt (4) līmenis – tiesības uz labu dzīvi – diez vai zirnekļiem atšķiras no trešā, jo diez vai viņiem ir plašāka spektra spējību īstenojums viņpus dzīvošanas un pēcnācēju atstāšanas. Ceturtais līmenis, šķiet, ir tikai cilvēkiem (nezinu par delfīniem). Ceturtā līmeņa, t.i., labas dzīves (via Aristotels) ilustrācija: pilna spektra cilvēciskuma, snaudošo spējību īstenojums, kuram labos pirmo trīs līmeņu nodrošinājuma apstākļos vajadzētu izpausties kā: racionālai darbībai, spējai veikt teorētisko un praktisko situācijas analīzi + spējai empātiski pievērsties citām būtnēm, kuras nespēj sevi aizstāvēt, + kompromisa meklējums interešu sadursmē (traucē man tie tīkli pa visu māju, bet tīši nogalināt zirnekļus nozīmētu viņiem visu atņemt). Pavasarī, kad būs silts, izlaidīsim visus laukā pa logu – lai meklē zirneklēšanas pilnīgojumu dārzā.
Blessings, spiders.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2020-11-22 23:08 (saite)
no pieredzes - ir OK mazliet iztrenkāt zirnekļtīklus, ja komunikācijas ierobežojumu dēļ nav bijusi apbusēja vienošanās par to, kur tieši tīkls atradīsies. jaunu uztaisīt viņam būs diezgan easy peasy, tā ka šo var darīt tik ilgi, kamēr viņš nonāk vietā, kur pašam ērti un jums arī netraucē. vēl lasīju, ka kastaņu novietošana uz galvenajiem ieejas punktiem (palodze un lievenis) mazliet šos draugus atturot no viesošanās (neesmu izmēģinājusi). bet vispār, dažreiz liekas, ka zirnekļi diezgan labi jūt cilvēka noskaņojumu un attieksmi (vai arī tā ir kaut kāda mūsu iekšējā psiholoģiskā štelle) - jo vairāk sāk ar tiem samierināties, jo nepamanāmāki tie sāk kļūt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-11-23 11:25 (saite)
+

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-11-25 00:13 (saite)
Basic rule: tīri ar putekļu sūcēju - paskaties vai tas lops nav tuvumā, ja ir - aizdzen. Ieraušana trubā daudziem no viņiem beidzas letāli, barotrauma + eketremitāšu bojājumi. Sevišķi jutīgi ir t.s. māņzirnekļi, tie ar garajām tievajām kājām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2021-01-22 15:06 (saite)
iekomentēšu te tīri tāpēc, ka komentēju pirms tam un nezinu, kur citur lai nodod ziņu:

Paldies par dalību vakardienas diskusijā. Šodien noskatījos vēlreiz un daudzi punkti aizvien neiziet no prāta. Viens paldies, protams, par centieniem šajos laikos iestāties par patiesību un norādīt uz potenciālām problēmām nākotnē (es neesmu vēl sasniegusi savus 30, tāpēc ir ārkārtīgi dīvaini pat iztēloties, cik tālu mēs aizmudžināsimies, ja turpināsies uzsāktais objektīvu faktu izslēgšanas kurss vienlīdzības ideoloģijas vārdā u + ar ko riskējam, turpinot neskatīties). Bet otrs - par piemēru kā mierīgi, cieņpilni, tajā pašā laikā noturot savu pozīciju iet cauri diskusijai un vismaz mēģināt kopā noiet dažus līmeņus dziļāk un tak iezūmot detaļās, pat, ka tas ir prātam diezgan nogurdinoši un rada vairāk jautājumu nekā atbilžu. Es zinu, ka vēl pavisam noteikti neesmu tur, bet šāda attieksme un darbs šķiet vienīgais veids kādā saglabāt savu veselo saprātu laikā, kad viedokļi, vēlmes un emocijas prevalē pār loģisko domāšanu un prāta darbu. Paldies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]avralavral
2021-01-22 17:16 (saite)
Paldies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2020-11-22 23:27 (saite)
te jau pateica, es piebildīšu:

1) tīklus ja tie traucē/ ir nepiemērotā vietā var novākt, uzmanīgi, nesatraumējot pašu zirnekli. Viņš uztaisīs jaunus.
2) zirnekļi iekšā ir izdevīgi, arī vasarā: viņi izmedī kaitīgos insektus => līdz ar to ir izdevīgi turēt gan mazo sugu zirnekļus, kuri auž tīklus, izmedī putekļu ērces, augļu mušiņas, blusas un tml kā arī lielos medniekus tegenaria atrium un tegenaria domestica - izmedī teiksim tarakānus, odus, mušas.
2a) zirnekļu tīkli uz loga strādā kā daļējs dabisks insektu tīkls

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-11-23 11:25 (saite)
+

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?