Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-09-08 13:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
No Konstantinova raksta par pusaudžu terapiju:

Ir tādi bērnu namu audzēkņi, kuriem risperidons ir kļuvis par metaforu visam sliktajam, ko pieaugušie jebkad viņiem nodarījuši. Daži, ieraugot brūno etiķeti vien, var eksplodēt histērijā – man reiz bija zvans no audžuģimenes, kur tikko uzņemtais pusaudzis bija izskrējis no mājas un aizbraucis ar audžutēva mašīnu nezināmā virzienā, ieraugot mammas iepirkumu maisiņā labi domāto un psihiatra nozīmēto medikamentu. Risperidons ir antipsihotiķis, kuru lieto šizofrēnijas ārstēšanai, bet tas diezgan labi nomierina arī nepaklausīgus pusaudžus. Latvijā plaši lietots uzvedības traucējumu ārstēšanai. Protams, ir arī mīnusi. Pusaudži mēdz palikt galīgi slābani, siekaloties, gulēt pa divdesmit stundām un blenzt tukšām acīm kaut kur tālumā. Vēl viens blakusefekts, par kuru psihiatri, visticamāk, vizītes laikā nestāstīs, ja esat vienkārši dumpīgs un nepaklausīgs pusaudzis, kura pienākums ir ārstēties, nevis uzdot jautājumus, – zēniem no tā reizēm sāk augt krūtis. Kad viņi to pamana, tas uzvedību īpaši neuzlabo.
Pagājušajā gadā risperidona ražotājam "Johnson & Johnson" tiesa piesprieda vēsturiski rekordlielu 8 miljardu dolāru sodu par nepamatotu medikamenta mārketēšanu lietošanai pusaudžiem un blakusefektu slēpšanu. Nav dzirdēts, ka Latvijā no tā būtu kādas atskaņas vai furors.

https://satori.lv/article/bruknas-terapijas-plans


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]lyrica
2020-09-09 10:52 (saite)
Emocionalas atbildes ir labi, bet neviena bridi neatspeko argumentu, ka nozares parmainu vadiba ir javada profesionaliem nozares cilvekiem, kas nenozime, ka arstiem noteikti javada parmainas medicinas nozare, to var darit ari psihologi, med.antropologi, juristi, kas specializejusies med.tiesibas, sabiedribas veselibas specialisti ar pieredzi psihiatrija, epidemiologi, medmasas, soc.darbiniekie. visas sis nozares ir tas, kuru absolventi strada veselibas ministrijas. Sis nav ad hominem, bet bakalaura grads turisma vadiba un pieredze pr sadu pieredzi nedod. Medicina ir reguleta nozare, kur izglitibai ir liela nozime, un ja loti gribas tur but vaditajai, tad ir jarekinas, ka tiks uzdots jautajums par kvalifikacijas atbilstibu ienemamajam amatam. Man ir pieredze parmainu veidosana psihiatrija - esmu piedalijusies 2 aprupes modelu izstradasana, slimnicas ietvaros izveidojot stacionaras aprupes modeli hron.pacientiem, kura merkis bija samazinat stacionara dienu skaitu, ka ari aprupes rajona limeni izstradajot sistemu stacionara ekvivalenta pakalpojumam. Nacionala limeni biju pie vienas no darba grupam, kas analizeja psih.pakalpojumu apmaksas kartibas mainu seit Vacija. Viss sis tika un tiek darits uz apjomigu datu pamata, pilotejot modelus un izvertejot, vai un ka strada, psihiatri tur bija tikai viena no grupam, ne galvena, un par to neviens ari necepas, jo visiem cilvekiem bija ieverojama pieredze nozare. Medicinas vesture, psihiatrija it ipasi, ir daudz piemeru, kas notiek, ka parmainas vada neprofesionali un atri, jo pacientiem, luk, jau rit vajag labaku pakalpojumu. Biznesa vides specialisti ari nav tie, kuriem butu kas jasaka par medicinas vidi, Amerika ir labs piemers tam, kas notiek, ja biznesa dizaini tiek piemeroti medicinai, nhs trastu privatizacijas diskusija ir vel viens piemers. Es nesezu un nedirsu, bet netaisos ari atbalstit profesijas pazemosanu, sakot, ka parmainu vadibam diplomus nedod un galu gala nav starpibas starp laikmetigo makslu, psihiatriju un tamboresanas pulcinu, ka tik rosiba un labs cilveks. Fakts, ka ministrija ar neprofesionaliem parmainu vaditajiem var centralizeti diktet konkretu terapijas formu ievesanu ir vel viens iemesls tureties no si visa saviena attaluma. Lai es varetu kaut minuti patstavigi izlemt, kada terapija pacientem ir vajadziga, man bija 8 gadi jastude medicina un pirmie gadi paiet stingra uzraudziba. Seit, acimredzot, pietiek ar apzinu, ka esam gaismas brunenieki un visi, kas mums iebilst, ir dirseji, ja vini negrib musu vieta pildit majasdarbus un nakt ar konkretiem ieteikumiem. Sada attieksme ir tira kaitnieciba.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?