ātrais zēns ([info]atraiszens2003) rakstīja,
@ 2018-09-18 20:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mani divi sudraba rubļi
Nesen lasīju kādu rakstu par apolonismu un dionīsimu mūzikā. Raksts bija no kādas Kanādas universitātes, ja nemaldos. Vēlējos uzrakstīt par šo uzrakstīt vienu atziņu, kura nemiba minēta šajā rakstā.
Jebkurš mūzikas darbs, iespējams dīvainā kārtā, ir dionīsisks. Man šķiet, ka degen-12-toņu skaņdarbi ir izņēmums, par tiem es vispār atsakos runāt. Bet, ja tā padomā, dionīsisms ir definējams kā “emociju reibums”, jebkura dziesma, pat sintētiskā (((popmūzika))), kura daudziem pamatoti nepatīk, rada emocijas. Mūzika tādā ziņā ir ļoti īpaša/īpatnēja mākslas forma. Skaņa ir izprotama visiem, kur, piemēram, dziļi simboliskas gleznas, kuras attēlo, nu, piemēram, Kristus nāvi, daudziem bez informācijas, var neradīt nekādas emocijas. Mūzikai raksturīgs ir šis “emociju reibums”.
Tāpat, man šķiet, jebkuri centieni padarīt mūziku idejiski konstruktīvu un “dziļu” nevar izdoties. Tas, protams, nenozīmē, ka nav skaņdarbu, kuriem būtu arī ideju jeb “dziļāks” līmenis, taču to var paveikt, šķiet, tikai ar simbolu palīdzību (vai kaut kā tā).
Tā nu lūk- apstrīdiet! Change my mind!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ulvs
2018-09-19 01:59 (saite)
Es biju jau aizmirsis par twelvtounu. Ja tu uzskati, ka tas ir izņēmums, tad vēlos piebilst, ka tad jau būtu par izņēmumu jāpadara visa mūzika, kuru definē konkrēta ideja un kā kopskanējums nav muzikāls (bet ir atonāls). That said, es īsti nespēju šobrīd iztēloties nevienu žanra/stila nosaukumu, ko pēc tavas definīcijas izpratnes palikt zem adionīsikās mūzikas.

Es mazliet apjuku pēdējā rindkopā, kur raksti, ka "jebkuri centieni padarīt mūziku idejiski konstruktīvu un “dziļu” nevar izdoties". Jo nākošajā teikumā atspēko sevi, sakot, ka to var paveikt ar simbolu palīdzību. Lai vai kā, tas noteikti ir viens no ceļiem, viens no rituāliem, manierēm, kā radīt reizē aizraujošu/grūvīgu/interesantu mūziku (notis), apaudzētu ar dziļu/konstruktīvu ideju/domu. Katrai grupai šis ceļš noteikti ir custom tailored, balstoties uz atšķirīgajām personībām, inteleketu/viedumu, prioritātēm, spējas menedžēt emo-lietas, spējas improvizēt un tā, kā tu uz to visu mūzikas padarīšanu skaties, kā arī daudz daudz citām niansēm. Labi, es jau aizrunājos aplinkus. Jāiet gulēt.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?