None of the Above ([info]artis) rakstīja,
@ 2018-05-16 13:47:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
"Latvians (who also had higher literacy rates than the rest of the populace of the former Russian Empire), made it up to the very top of the communist elite. It was hardly surprising that, by the end of the 1920s, four out of eight of the top chiefs of the secret police (so-called collegium) came from the former Jewish Pale; this is explained by the high educational requirements for such positions."

http://www.history.ac.uk/reviews/review/1861


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ulvs
2018-05-16 15:25 (saite)
Jā, starpkaru gados un arī mazliet vēlāk tā bija, taču pēc WWII gan ne tik izteikti. Pēc Staļina laikos veiktās lielās tīrīšanas, kas tika vērsta plašā vērīenā - pret komunistu krējumu, u.c. partijas biedriem, kā arī pret nacionāli noskaņotajiem (jeb nācijas tradīcijas saglabāt alkostšajiem) komunistiem- pēc tam vairs nebija tik daudz (īpaši jau ietekmīgu) latviešu augstākajās aprindās.

Kad PSRS nostabilizējās komunisms (beidzoties karam), un vīri beidzot varēja sākt lemt par to, kā tad šis komunisms izpaudīsies praksē, noteikta grupa ļaužu bija par nacionālo elementu saglabāšanu tādās PSRS "valstīs", kā Baltijas valstis, u.c. tagad pastāvošās ex-PSRS valstis, un sākumā šī ideja, kā tad šķita, varētu īstenoties. Taču tad, nez, mainoties varai vai līderu kliķei nākot pie prāta, iepriekšminētais tika izmests pa logu un notika pretējais - koncentrēšanās uz to, lai visas nacionālo kultūru īpatnības/aspektus, kā arī LPSR nacionāli noskaņotos polit un nomenklatūras biedrus aizvietotu ar krieviskajiem.

Atvaino par samežģīto komentu, tā ir, ka 3 reizes pārtrauc un atsāk rakstīt.

(Atbildēt uz šo)


[info]krishjaanis2
2018-05-16 15:37 (saite)
Jā, bet tad ir jāmēģina saprast, kāpēc tur tomēr latviešu procentuāli bija vairāk nekā somu, igauņu vai volgas vāciešu. Labi, somiem nebija tik tāda apspiestības pieredze un viņiem bija lielāka autonomija, Volgas vācieši ir pārāk eksotiski. Tad kāpēc igauņus šādi brīnumi interesēja mazāk nekā latviešus? Vēl viens variants - jo LV teritorija bija industriāli attīstītāka, bija Rīga, viena no impērijas pilsētām un lielajiem rūpnieciskajiem centriem, tātad nosacīti reāls proletariāts un urbānā pieredze (atsvešinātība, rezonanse ar Marksa un Ļeņina murgiem).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]artis
2018-05-16 18:06 (saite)
" Incidentally, Orlov’s ‘neighbors’ from the Razvedupr military intelligence, where the Latvian element played an important role, similarly sought to utilize ethnic ‘underground railroad’ channels for the purpose of espionage. Interestingly, prior to 1917, Baltic Germans played a similar role in the Russian imperial bureaucracy, including the Tsarist secret police, providing the regime with a cadre of a mobilized diaspora to act as an intermediary abroad"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dooora
2018-05-16 15:50 (saite)
varētu būt interesanti pašķirstīt. [7MB pdf]

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]artis
2018-05-16 18:04 (saite)
o jā, paldies

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?