antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2022-12-12 18:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garais covid
Jauns liels meta pētījums (kopā reprezentē datus par > 700'000 izslimojušo) par "long-covid" secina, ka apmēram 45% izslimojušo ir vismaz viens simptoms, kas vēl nav pārgājis pēc 4 mēnešiem. Biežākais no tiem ir nogurums/vājums.

"The reasons as to why so many patients are experiencing Long Covid remains unknown; proposed physiological mechanisms underpinning the persistent symptoms include: organ damage, inflammation, altered immune status and psychological effects."

Tas tā, tiem, kam liekas, ka covid tā pati gripa vien ir.

P.S. [info]extranjero, neaizmirsti atjaunot savu Beijesa modeli ar pētījuma nopietnībai atbilstošu svaru. Man personīgi liekas mazliet pārliecinošāk, nekā tas pētījums, kas konstatēja, ka covid simptomus var piedzīvot pat tad, ja tests bijis negatīvs.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2022-12-12 22:41 (saite)
Kovida pazīmes un simptomi lielākoties ir tieši tādi paši kā vairuma augšējo elpceļu slimību, tāpēc frāze “covid simptomus var piedzīvot pat tad, ja tests bijis negatīvs” ir vienīgā pareizā interpretācija. Līdz ar to man nav galīgi nav skaidrs, ko tu vispār saproti par medicīnu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2022-12-12 22:50 (saite)
Nu,
1) covid ir savas īpatnības, tai skaitā, ožas pazušana un ilgstoši efekti pēc izslimošanas
2) "ar covid var izslimot pat tad, ja tests bijis negatīvs" perfekti izskaidro to pētījumu
3) Kur ir publikācijas par augšējo elpceļu slimību ilgstošajām sekām (izņemot retus gadījumus, kad ir nopietnas komplikācijas) pirms pandēmijas sākuma? Kāpēc man tagad pēkšņi būtu tā jāinterpretē tā publikācija, ja ir pieejama interpretācija no punkta 2?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-12-12 23:03 (saite)
1) jā, ir nelielas atšķirības. Bet arī ar kovidu ne vienmēr ir ožas zudums, un citām saslimšanām arī reizām ir ožas pavājināšanās vai pat zudums uz kādu laiku.

2) par to jau mēs runājām, ka tas ir gadījumos, kad tests ir veikts pārāk ātri vai vēlu, nevis akūtajā infekcijas fāzē, ka paraugos ir daudz vīrusa. Visi tavi citāti to apstiprināja. Kas tev tieši šajā nav skaidrs?

3) Tu gribi teikt, ka agrāk ārsti domāja, ka smagas augšējo elpceļu
saslimšanas neatstāj ilgstošas sekas? Diez vai tā ir patiesība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2022-12-12 23:25 (saite)
Jāskatās uz prevalenci, tai skaitā starp citādi veseliem cilvēkiem, un tiem, kas izslimo viegli. Nu nav nekas līdzīgs ar citām elpceļu slimībām - ok, ja Tev ir kaut kāda hroniska saslimšana, gripa to var ļoti saasināt - tas ir vispārzināmi. Bet ir ļoti reti gadījumi, kad vesels cilvēks pēc gripas izslimošanas būtu darba nespējīgs. Jā, nogurums var saglabāties, bet arī tur līdz ~mēnesim. Tā ir tā atšķirība.

Ja ticētu Tevis citētajam rakstam, mēs vienkārši neesam līdz šim pievērsuši uzmanību tam, ka cilvēki pēc dažu nedēļu klepošanas vairs mēnešiem burtiski nespēj līdz veikalam aizvilkties? Please!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-12-12 23:30 (saite)
Pētījums bija par cilvēkiem, kas nokļūst slimnīcā, tātad vidēji smagi vai smagi. Ja viņiem ilgais kovids ir līdzīgs abās grupās, tad nav nekāda pamata uzskatīt, ka tiem, kas izslimo viegli, ir kaut kādas smagas ilgstošas sekas.

Šobrīd ar kovidu ir izslimojuši gandrīz visi. Vairums viegli vai pat nepamanāmi. Viņu vidū nav nekur masveida ilgstošā kovida cietēju, kas būtu lielākā apjomā nekā caurmērā no šāda smaguma saslimšanām

Ilgais kovids droši vien ir smagāks tiem, kas izslimoja ar kovidu smagāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?