andza_arrdh ([info]andza_arrdh) rakstīja,
@ 2012-10-03 00:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vakara spriedelējumi
Pirms daudziem gadiem, kad man bija diezgan akūta gripas lēkme ar sasodīti augstu temperatūru, un es kaut kādā rakā pa drudža murgiem, pamanījos mēģināt skatīties „6to maņu”, un tieši uztrāpījos uz kaut kādām biedējošākajām filmas ainiņām ar spokiem un līķiem and stuff.

Laikam kā viegli traumatiskas epizodes rada dīvainu tiekšanos pēc to atkārtošanas, turpmāk saslimstot, es pieķeru sevi pie vēlmes skatīties vēl kādas šausmu filmas. Noteikti ne pretīgu gore festu vai torture porn, bet kaut ko atmosfērisku vai sižetiski intriģējošu. Galu galā tieši šo iemeslu dēļ šausmeņu žanrs liekas saistošs.

Bet pagājušonedēļ, kad arī kļuvu par upuri vispārējajai saaukstēšanās epidēmijai, pēkšņi nolēmu apgūt līdz šim garām palaisto Resident Evil filmu sēriju. Pārsteigts konstatēju, ka pirmā filma man patīk labāk, kā to atminējos pirms daudziem gadiem. Nākamās bija so so, bet tik un tā ciešamas, it sevišķi, ja sāc to visu uztvert kā seriālu.

Rezultātā prāta aptumsumā, vēlēdamies turpināt uzsākto Resident Evil epopeju, aizgāju uz kino paskatīties pēdējo filmu. Tā bija nenormāli slikta. Ja iepriekšējo kvalitāte zuda pamazām, bet ne tā fundamentāli, tad šī bija kritiens bezdibenī. Viņas sliktums man lika aizdomāties un radīt teoriju.

Man šķiet, ka vairums mūsdienu ar action un specefektiem bagātāko filmu veidotājiem patiesībā gribētu labprātāk taisīt mūzikas klipus. Tie ir tik pateicīgi savā formātā – nav pārāk gari, tu vari tos mierīgi pārsātināt ar vizuālo informāciju, un galvenais nav ne mazākās vajadzības pieturēties pie konsistenta naratīva un nav jāsatraucas par sižeta loģiku vai struktūru kā tādu.

Turpretī ar filmu ir tāds jājiens, jārada saistoši tēli, tiem jārīkojas konsistenti scenārijam, notikumiem jāattīstās vadoties pēc kaut kāda pamatojuma. Ir jāstāsta stāsts. Kurš gan to grib, kad tik daudz patīkamāk ir savirknēt slo-mo action ainas brīžam paredzami klišejiskas, brīžam absurdi neiederīgi neparedzamas un tīri fīlingam formātam var uzšaut dubstepu pa virsu?

Ah, nu labi, whinefests out. Rantot par to, ka Resident Evil V izrādījās sūds ir smieklīgi, kad kopumā esi vīlies gada „hitos” Avengers un Dark Knight Rises, un galvenais piedzīvojis tādu gada kino apmeklējuma traumu kā Prometejs.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]axa
2012-10-03 10:18 (saite)
Funny enough visas filmas, kurās tu esi vīlies šogad, es esmu bijusi mēreni iepriecināta :D

(Atbildēt uz šo)


[info]atiitis
2012-10-03 10:20 (saite)
Mani 5 santiimi:
- lol, Prometejs toch bija trauma. Joprojaam briizhiem iekriitu denial faaazee, bet tas tikai pasviitro, cik smaga trauma taa bija, un cik garsh buus mans atkopshanaas celjsh.
- Ejot uz Avengers, domaaju, ka tur nekaadi nebuus pietiekoshi daudz action. Bet nee, taa filma bija glorious! Ideaala komiksa ekranizaacija.
- Treshais betmens bija visvaajaakais no visiem triis. Tas gan. Biju nedaudz viilies.
- Resident evil. Kapituleeju peec 4aas filmas. Nezinu, kam buutu jaanotiek, lai nokachaatu piekto.

(Atbildēt uz šo)


[info]her_crow
2012-10-03 11:03 (saite)
Nu nemet plinti krūmos, vēl jau būs Hobits ^^
Ja gribas tieši kaut ko šausmīgu, iesaku veco labo Silent Hill - tīri pieklājīga šausmene ar kaut cik sakarīgu sižetu and everything.

Man vispār liekas, ka Resident Evil ir huiņa jau no paša sākuma. Režisors ir Millas Jovovičas vīrs, so... nu mana teorija ir, ka viņam kaut kāds profesionālais kretīnisms neļauj uzņemt vienkāršu home porno kā visiem normāliem cilvēkiem, tapēc viņš to pārvērš par multimiljonu filmu. Es tikai nesaprotu kapēc kāds viņam vispār dod naudu, jo viņš galīgs plebejs, kas no kino taisīšanas nesaprot pilnīgi neko. Hvz, varbūt viņš par savas sievas sapelnīto naudu to visu taisa.

A Prometejs - well, man konkrēti besī, ka visi taisnības cīnītāji zinātnes vārdā tagad lej rūgtas asariņas. Laikam visi zinātnieciņi ir aizmirsuši kādi bija tie paši Svešie un Bleidrunners, ko viņi piesauc kā žanra klasiku - sūdi tie visi bija. Visiem patika tikai tapēc, ka tas bija kaut kas neparasts, un vispār cilvēki tolaik no kino negaidīja tās lietas, ko vēlas šodien - piemēram loģiku. Vispār Ridlija Skota labākā filma ir Thelma & Louise, tas viss scifi viņam ir kaut kāds side gig, un tikai sagadīšanās pēc viņš ir kļuvis par žanra ikonu. Karoče ja salīdzina ar Skota iepriekšējām scifi filmām, tad Prometejs ir kā ūdens malks tuksnesī - it is stunningly good!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]atiitis
2012-10-03 17:18 (saite)
Hah, laba teorija par RE :))
Piekriitu, ka Bleidraners bija suuds. Tik garlaiciigu filmu reti kad gadaas redzeet.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]axa
2012-10-04 09:50 (saite)
Centos skatīties pirmo Mad Max un feiloju pēc kādām 25min, jo tas bija vienkārši tik afigena dīvaini šizīgs...nu es mēģināšu vēlreiz, bet wtf tajā filmā vispār notiek?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]her_crow
2012-10-04 12:26 (saite)
oi nerunā, tā filma ir šausmīga. īsta 80to gadu šīze, ko es nespēju normāli izturēt. tur principā ir par vigilante čali, kas iznes baikeru bandu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]virus
2012-10-10 18:29 (saite)
Par Avengers es nebiju ne vienu mirkli excited, jo komiksu filmas jau vienu varoni parasti nevar apveltīt ar kautkādu neplakanību. Bet ja pēkšņi jātiek galā ar pusduci, tad tur nekādu Batman Begins gaidīt ir diezgan naivi. Noskatījos uz datora, Skārleta Johansone smuka, actions labs, filma atbilda ne visai augstajām cerībām.

Prometeju par traumu gluži neuzskatīju, bet jā, biju gaidījis vairāk scifi un vairāk horror, kas laikam nav pārāk labi scifi horror filmai.

Dark Knight Rises man patika, Batman Begins joprojām šķiet labākā no triloģijas.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?