× ! Edge ! × ([info]devour) rakstīja,
@ 2015-03-07 14:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Latvijas stilīgie restorāni, yo!
Jau kādu laiku gribu uzrakstīt... Soooo - here goes nothing...

Tu paskaties draugu bildes no restorāniem un rodas tāds mērens 'wtf'. Pesto, sīrups, sāls - saliets, sabērts uz papīra lapas un jāēd ar maizi. Pārcepti vistu spārniņi glaunā restorānā u.t.t.
Kam gatavo LV krutie pavāri? Un vārdu 'kruti' es lietoju bez sarkasma, jo more or less viņi ir kruti... tas, ka viņi aiz garlaicības sāk dzīt sūdu, tas - cits stāsts.*
Latvija. Jūs pat nenovērtējat to, cik jums lietas lieliski garšo. Un to, ka produktus var dabūt svaigus/nesasaldētus. Var aiziet līdz Centrāltirgum katru rītu (un jams atrodas pašā, f-ing pilsētas centrā). Vai varat sarunāt ar zemnieku saimniecību, ka viņi jums speciāli piegādās lietas.
Tas ir lieliski!**
Un ko jūs ar šīm iespējām darāt?? Jūs visu sapišat!
Lai izceltos uz citu fona, jūs gatavojat pārsarežģītas lietas... kuras, ja godīgi, es domāju nevienam nav vajadzīgas. Ok. Pieņemu, ka ir garšīgi - dažreiz. Bet, ja uz šķīvja samet 10 dažādus elemetus, tad atvainojiet - kakafonija ir neizbēgama.
Cenšoties noturēt klientūru protams jāseko visiem pasaules trendiem! Salted Caramel and all that shit. Bet vai uz LV mazo iedzīvotāju skaitu tas vispār ir vajadzīgs? Cik tieši no tiem LV dzīvojošajiem 1.5 milj. iedzīvotājiem ir gastronomijas eksperti, kuri seko tendencēm pasaulē? Īsti... nevis feisbukā. Un protams atmetot tos cilvēkus, kuri ir šefi un, kuriem tas vienkārši ir darba pienākums.

Manā prātā tas latviskais ēdiens vienkārši kliedz (!) pēc vienkāršības un garšas. Bet mūsdienu restorānbiznesu industrijā, tur kaut kas sapisās. Visi grib viens otru pārspļaut. Un tādam vidējam latvietim par to pārsarežģīto ēdienu ir gluži pie vienas vietas. Cilvēki iet, nevis lai paēstu, bet lai izrādītos. Redz - cik smuks ēdiens! Redz - cik smuki salikts! Ielaiko biužuku!!1!viens!!111!viensviens! Vidējais latvietis (kurš visu mūžu gaļu ēd - well done) nespēj novērtēt ne darbu, kas ieguldīts tajā ēdienā, ne pašu garšas buķeti.

Un tā beigu beigās, lai arī cik kruts tu būtu, lai arī cik kruti būtu Tavi produkti - Tu uztaisi ēdienu, kuram nav īstas identitātes. Kurš cilvēkiem nav vajadzīgs lai to baudītu, bet ir vajadzīgs kā sociālā statusa apliecinoša lieta.
Sooo... Beigu beigās sanāk, ka pavāri gatavo ēdienu paši sev... lai glaudītu savu ego.
Un tas mani tiešām, tiešām, TIEŠĀM uzvelk.

Un sušī vispār ir sūds.***



_______
* - pirms kāda laika uzrakstīju Vincentam tviterī... tā - ap Ziemassvētku laiku. Cik viņiem dienā apmēram ir cilvēku uz vienu servisu. Atbildēja, ka 60. Man darbā 60 ir garlaicīgās pirmdienas pusdienās. Kad vairāk gribās spēlēt kārtis ar kolēģiem, nekā kaut ko darīt.
** - man prāts sāka mest kūleņus, kad (pēdejoreiz esot LV) ar Meistara Kirmuškas dēlu gājām kaut kādā Vecrīgas restorānā ēst pusdienas. Parunāties par lietām, kas notikušas un tā. Un man atnesa ēdienu kurā kartupeļi, bija no pakas atsaldēti un iemesti fryerā. Like... Vai tas ir nopietni o_O ? Latvijā... Tu nevari dabūt svaigu kartupeli. LATVIJĀ! KARTUPELI! SVAIGU!
*** - sušī ir sūds


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]santa_be
2015-03-07 14:23 (saite)
neesi trāpījis vietās, kur jātrāpa: Valmiermuiža, Valtera restorāns, Rātes vārti Valmierā, utt. ir gana.- sezonalitāte, vietējie produkti. Ā, nu un protams siļķīte un dillīte centrātirgu, kas pamatā sastāvdaļas sagādā centrāltirgū.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]devour
2015-03-07 14:37 (saite)
'neesi trāpījis vietās, kur jātrāpa' - that's what she said.
3 Kambari Limbažos, kafejnīca Noktirne un citas vietas reģionos par kurām neviens baigi nenojauš. Gatavo garšīgi. Un ja būtu jāizvēlās vai iet ēst par brīvu uz 3 Pavāru Restorānu, vai 3 Kambariem. 3-fucking-Kambari it is!

Rātes vārti Valmierā - Garneļu-jasmīnrīsu salāti ar šķiņķi, ķiploksviestā ceptām tīģergarnelēm un majonēzes - ķiploku mērci... Kādā dirsā tīģergarnele tagad dzīvo Gaujā?
VR - Ezera zandarta fileja, topinambūri, pētersīļu saknes biezenis, ziedkāposti, baltvīna-sviesta mērce. Simplicity and modesty...

Bet... Es joprojām ticu, ka viss ir garšīgi un kruta. Man vienkārši liekas, ka liela daļa to lietu vienkārši nav vajadzīgas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]santa_be
2015-03-07 18:34 (saite)
Jā, Rātes vārti vēl mēģina izvārtīties pa visādām gaumēm, bet netālu audzēts steiks, burtniekā samakšķerētās zivis, netālas audzētavas foreles, mūsu pašu saknes utt- šis viss bija un bija tieši tā kā jābūt LV.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]devour
2015-03-07 18:50 (saite)
Yes. Labi uzcepta gaļa, kura aplieta ar 3 dažādām mērcēm, lai Tu labāk spētu izbaudīt garšu salikumus.

P.S. Viņu ēdienkartē tieši divas reizes norādīts, no kā viņi dabū produktus :)
Viss pārējais arī ir tik mistiski norādīts kā Tu saki - no Burtnieku ezera...
So, ja Tu centies pierādīt punktu 'latviskam būt!' tad šis nav no tiem labākajiem piemēriem, kurus izmantot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]santa_be
2015-03-07 19:36 (saite)
Ok, tu esi gudrs un mēs esam stulbi, bet lūk, te ir jaunietis kura aktivitātēm internātos ir forši pasekot: http://portrets.lv/?p=66

tieši runājot par Latvijas virtuvi kā tādu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]devour
2015-03-07 20:01 (saite)
Es izklāstu savu redzējumi. That is all.
Es nesaku, ka esmu visgudrākais. Es vienkārši zinu, ko nozīmē strādāt virtuvē... Ja Tev būtu kāds Cibas ieraksts par kopīraitošanu, es baigi neskrietu strīdēties.

So hip... much wow.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pashizgaazeejs
2015-03-07 15:17 (saite)
Pati tikai strādāju vienā restorānā un vispār ārpus mājas ēdu praktiski nemaz, bet vismaz no tās lai arī mazapmeklētās vietiņas skatupunkta, kurā palīdzu - jā, daudzas huiņas patiesībā izriet no tā, ka daudz vieglāk un lētāk ir sapirkt visu safasētu, sasaldētu, nomizotu un notīrītu - tobiš gatavu. Vienreiz viens no darbiniekiem restorānam saveda pašaudzētus burkānus, bet pavāram bija problēma, jo nav virtuves palīga, kas tos kvantumus nomizotu un notīrītu (es diemžēl nespēju būt trijās vietās vienlaicīgi, lai arī cik ļoti priekšniece to savā galvā ir iztēlojusies). Bet forši palasīt tādu kārtīgāku ieskatu šajā jomā, jo ir tieši tā kā tu saki - daudz kas netiek novērtēts vai vismaz nolikts kaut kādu trendu un izpatikas dēļ, dažkārt izmanto stulbas sastāvdaļas, lai vienkārši savilktu jostu ciešāk, kas it kā īstermiņā varētu nostrādāt, bett ilgtermiņā protams nav pārāk laba ideja. Haha un tīģergarneles tiešām ir neliels wtf, jo tad, kad man prasa, vai tie ēdienkartē ir latviešu ēdieni, tad beigās sanāk izslēgt diezgan daudzas lietas, atstājot tikai kādus pāris, kurus aptuveni varētu nodēvēt par latviskiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]devour
2015-03-07 15:22 (saite)
Lētāk nav nopirkt sasaldētu, nomizotu.
Ja algotu vienu prep.chef. un pirktu svaigu- labu. Tad tas ilgtermiņā atmaksātos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pashizgaazeejs
2015-03-07 17:26 (saite)
Nu jā, ļoti ceru, ka vasarā tādu ieviesīs. Pagaidām, kamēr klusā sezona, veiksmīgākajās dienās dienas beigās kasē ienākumi labi ja pārsniedz 200 eiro līdz ar to tur īsti nedavelk vēl viena darbinieka algošanai, savukārt tikai 2 cilvēkiem uz visu virtuvi, zāli un konferenču telpām jau bez visa cita pietiek darba. Bet nu par laimi jau dzirdēju runas par to, ka jāsāk ieviest sezonas ēdienkartes etc. Laikam baigi atkarīgs no pavāra vīzijas un reāli vēlmes tiešām piestrādāt pie interesantas ēdienkartes, ko, strādājot ar diviem dažādiem pavāriem uz maiņām, var diezgan labi just un novērot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]devour
2015-03-07 18:27 (saite)
Cik kaveri vidēji dienā?
Tur vajag vienkāršu, garšīgu menu. That's it. Ar svaigām lietām. FTW!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pickle_jar
2015-03-07 18:50 (saite)
Biznesa pusdienās divu stundu laikā atnāk ap 30 - 40 sejas, bet nu ne diži vairāk. Vakariņās atkarīgs no tā, cik cilvēku paliek viesnīcā. Citreiz neatnāk neviens, ja maz check-in'u. Bet nu viesnīca atrodas ārpus Rīgas gandrīz, toties tuvu lidostai. Vispār brīnos, ka pusdienas ir aizgājušas tik samērā aizņemtas, ņemot vērā, ka tad, kad sāku strādāt, kas nemaz nebija tik sen, atvilkās labi ja 15 cilvēku. Bet tiem pašiem laikam iegaršojies un šie sākuši vilkt kolēģus līdzi, bet tas arī ir liels pavāra nopelns patiesībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pickle_jar
2015-03-07 18:50 (saite)
nu jā, nepareizais konts :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]devour
2015-03-07 19:02 (saite)
Ak nē! Cibā nāks gaismā fakts, ka Tev ir māsa. OHHHH, NOES!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]devour
2015-03-07 19:01 (saite)
Tad tikai jāstrādā, ša tiešām jau sezona sāksies. (man gan ir weird, tas, ka darbs atrodas @ Bank, kas ir biznesa centrs. Un tad sanāk, ka vasaras ir klusais periods un Ziema - Ziemassvētki ir busy as fuck).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?