باب ([info]dooora) rakstīja [info]gardumi kopienā,
@ 2004-09-22 00:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tom Kha Gai
Mana miiljaakaa taizemieshu zupa - Tom Kha Gai (dazhkaart Tom Ka Kai un tml.) - Vistas kokosriekstu piena zupa
Lai kaadi arii nebuutu pieejamie ingredienti, galvenais shai zupaa ir sabalanseet 4 garshas:
- asumu (svaigi vai kalteeti/saberzti chillii pipari + citroonzaale);
- saaljumu (zivju meerce - gjiftiigi saalja meerce, ko taisa no anshoviem, laikam);
- saldumu (dalja no kokosriekstu piena, dalja no medus/cukura vai palmu cukura, ja ir skapiitii);
- skaabumu (galangala/ingvers; laima lapas vai mizinja; citroonzaale, laims).
1. katlaa samet vistu, labaak stilbus un shkjinjkjiishus; ja grib, var arii nedaudz filejas, mazos gabalinjos.
2. vaara tik ilgi, cik atljauj laiks vai izsalkums, nosmeljot putas (1 stunda ir OK, divas - veel okejaak).
3. Gaazh klaat kokosriekstu pienu - kaads nu ir atrasts: bundzhaas vai sausais. Uz katriem 2-3 litriem uudens vismaz 1 standartbundzhinju - citiem patiik zupa, kas tumiigaaka, baltaaka; citi saldinaashanai nelieto medu vai neatron palmu cukuru - tad droshi var gaazt klaat vairaak piena. Tikai labaak pienu, it iipashi sauso, likt zupaa pirms skaabajaam lietaam, citaadi var saraut kunkuljos (kas dazhiem nepatiik nez kaapeec).
4. Var mest iekshaa chillii un citroonzaali (citroonzaali var nopirkt Stockmanaa). Shitaas lietas iet peec garshas. Labaak nepaarcensties ar asumu, jo papildinaat to var arii veelaak. Citroonzaali liek pa kaadam stublaajam uz litru - stipri aptuveni. Eksperimenteejiet. Ja citroonzaale nopirkta svaiga (kalteeta arii der), taas resnaako apakshgalu var padauziit ar aamuru, lai skaabums/asums labaak naak laukaa. Baltie cilveeki citroonzaali parasti neeed, lai gan pasuukaat/pagrauzt to var mieriigi - nekas ljauns nenotiks.
5. Ingveru (kaartiigu gabalu) notiira un smalki sariivee un/vai galangalu (ingvera jaunaako maasu - arii, shkjiet, redzeeju Stockmanaa) sagriezh shkjeeliitees un met katlaa.
6. Neuztraucietes, ka veel ne peec kaa negarsho: don't panic:)
7. Droshi var likt klaat medu vai palmu cukuru, saak ar kaartiigu eedamkaroti un tad liidz vaariishanaas beigaam piedzen iisto daudzumu.
8. Lielveikalu Aazijas stuuriishos nu jau labu laiku nopeerkami TOM KA zupas ekstrakti - viena vai divas taadas pacinjas naaks tikai par labu.
9. Nupataas jau var liet klaat arii "Fish sauce". Ielej paaris eedamkarotes un garsho. Atkal garshu piedzen liidz pat vaariishanas beigaam. Vaara, protams, uz mazas uguns.
10. Tagadinj zupaa iespiezh viena, divu vai triis laimu sulu (vidusmeera gjimenes katlinjam parasti pusotrs laims ir akuraat laikaa).
Luuk, arii viss. Gauzhaam vienkaarshi. Smagaakais darbs ir notiiriit/sariiveet ingveru un atveert kokosriekstu piena bundzhinjas. Interesantaakais - striideeties ar draugiem/gjimenes locekljiem par to, kura garsha jaadzen kuraa virzienaa. Tas nu vienreiz ir striids, kuraa tieshaam dzimst patiesiiba, jo neatceros nevienu reizi, kad gala rezultaats buutu bijis suudiigs.
Bon app! ak, jaa - dazhi zupaa liek arii seenes (uz beigaam) vai garneles (arii uz beigaam, tak). Bet taizemieshu ass-skaabaa garnelju zupa ir Tom Yum vai Tom Yum Goong, un tas jau ir cits staasts. http://www.google.com/search?q=tom+kha+gai&ie=UTF-8&oe=UTF-8


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dooora
2004-09-22 00:47 (saite)
ak, jaa -- es zupiiti bagaatiigi paarkaisu ar sakapaataam koriandra lapinjaam (kinzu)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gorgona
2004-09-22 02:12 (saite)
wow

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]skuka
2004-09-22 08:51 (saite)
Ū, kā man garšo tai zupas. Tikai es laikam nelieku klāt čilli, bet karija pastu, dzelteno. Visas pārējās sastāvdaļas apmēram tās pašas. Agrākos laikos mēdzu vārīt vienā reizē daudz daudz ļoti stipra vistas buljona, no spārniņiem, piemāram, un rīklēm. Tos spārnus un rīkles pēc tam pamet suņiem. Un tad to buljonu var sadalīt porcijās un glabāt sasaldētu laedusskapī, lai tad, kad uznāk iekāriens uz zupiņu (nav jau obligāti pat Tai, arī jebkurai biezeņzupai vistas buljons būs labs pamats), var izņemt, atkausēt un lietot.
Man tomēr vislabāk patīk, ja zupā liek sēnes. Vai vistu UN sēnes. Man patīk pabieza Tai zupa. Nav jau jāturas pie vienas stingras receptes, es par galvenajām sastāvdaļām bez buljona paša nosauktu kokospienu, ingveru, karija pastu, zivju mērci, citronzāli. Jā, un skābumam, protams, laimu vai citronu, labāk laimu. Pārējo var variēt, likt iekšā biezumam, ko sirds kāro, tikai jābūt garšas izjūtai, tas nozīmē - jau iztēlē noprast, kā kas ar ko kopā garšos.

Par biezeņzupām - nu, tās nav nekāds brīnums, protams, - bet zinu, ka daudzi gatavo savādāk. Manējās nav treknas. Piemēram kartupeļu-puravu zupa ir lieliska: sagriež kubiņos kartupeļus, ripās puravu kātus, katlā mazliet, nu pavisam nedaudz sviesta un drusku ūdens, kādi 3 cm, ne vairāk. Un apsautē. Dārzeņiem nav jābūt galīgi mīkstiem, pietiks, ja var iedurt dakšu. Tad pievieno drusku vistas buljona un ar vienrocīgo mikseri (tādu iesaku iegādāties katram, jo aiztsāj veselu kombainu) sakuļ biezeni, buljonu liek klāt pēc gaumes, cik biezu to zupu grib. Var drusku pievoenot kādu no indiešu garšvielām, un pasniedzot uzmaļ virsū svaigus melnos piparus.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?