Božena Chodunska ([info]bozena) rakstīja [info]soli_pa_solim kopienā,
@ 2011-05-18 19:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
fizikāls vs ķīmisks
Ēēee... es mulstu. Dotie lielumi: 6 klase, valsts ieskaite dabaszinībās, jāatzīmē, kuras no pārvērtībām ir fizikālas, kuras ķīmiskas. Meita I atzīmē, ka kūkas cepšanas process ir ķīmiska pārvērtība. Bet skolotāji uzskatot, ka fizikāla, jo mainās tikai agregātstāvoklis. Jauniete nevāji sašutusi, jo - tak neesot pastāstīts, kāda kūka, jidritvairazīt, kūkā tak esot cukurs un olas. Un kūka var apdegt, un tad patiešām ķīmiska pārvērtība. Nu pasakiet, kā ir ar tāda sarežģīta veidojuma kā kūka termisku apstrādi. Olbaltumvielu koagulācija, oksidācijas procesi.. ņifiga plika fizikāla pārvērtība.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]eermaniitis
2011-05-18 20:57 (saite)
ja viņa uzskata, ka tā ir fizika, lai uzlej spaini ūdens un dabon mīklu ;)
_____________________________
un te wikipēdija

Ķīmiskā reakcija ir process, kurā viena viela pārvēršas par citu vielu.

Reaģējot vielu molekulās vai kristālrežģos ķīmiskās saites irst, atomi pārgrupējas un tad izveidojas jaunas ķīmiskās saites. Radušās jaunās vielas sauc par reakcijas produktiem. Norisot ķīmiskajām reakcijām, vai nu izdalās vai arī tiek patērēta enerģija. Atomi ķīmiskajās reakcijās nezūd un arī nerodas no jauna.

_______________________________

drusku no manis - parasti olbaltumvielas ir polimēri, kas sildot sairs īsākos (kā gaļai piemēram) un padara sagremošanu vieglāku (ne tikai fizisko gremošanu - bet to kas kuņģī)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]eermaniitis
2011-05-18 20:59 (saite)
vēres
http://www.sciencedaily.com/videos/2009/0112-chemistry_of_cooking.htm

http://chemistry.about.com/od/foodcookingchemistry/Food_Cooking_Chemistry.htm

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?