pajautaa

Imunitāte, vakcīnas, ārsti, zaļie un citādāk domājošie

« previous entry | next entry »
Maijs. 16., 2013 | 03:15 pm
posted by: digna in pajautaa

Bail pat domāt, kas te par zvērīgu diskusiju varētu izvērsties, bet es ceru, ka karš nesāksies. :)

Lūdzu, pastāstiet, kāpēc un pret ko jūs vakcinējaties/nevakcinējaties? Kāpēc un pret ko jūs vakcinējat/nevakcinējat savus bērnus?
Kāpēc mūsdienās bērnus potē pret masalām, masaliņām, vējbakām un cūciņu (kombinētā pote) - es kopš bērnības esmu "potēta", ka šīs slimības jāizslimo, bet bez argumentiem, kāpēc lai dabiski veidotu imunitāti (pēc mammas sniegtās informācijas pati izslimoju laikam visas, lai gan neesmu droša, vai masalas un masaliņas, vai vienu no tām).

Velkomēta saslimstības statistika, jo īpaši salīdzinoša stap vakcinētajiem/nevakcinētajiem.
Velkomēti dažādi argumentēti uzskati. Velkomēti zinātniski pamatoti raksti no abām frontes pusēm.

Pati par sevi varu pateikt, ka it kā nevakcinējos ne pret ko, bet nesen slimnīcā mani sapotēja bez nekādas jautāšanas pret stingumkrampjiem. Esmu kaut kur pa vidu starp abām frontēm, jo pagaidām šķiet, ka ir vakcīnas, kuras laikam tomēr vajadzētu saņemt, un ir tādas, kuras, manuprāt, ir pilnīgi nevajadzīgas.

Jūsu domas?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {96}

putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Maijs. 16., 2013 - 08:22 pm
#

pirms 7 gadiem pret hepatītu potēja visus jaundzimušos, izņemot, ja māte pašrocīgi parakstīja papīru par atteikšanos un savlaicīgi par to paziņoja personālam. jā, vēl ir pote pret tuberkulozi, kas ir diezgan apšaubāma pēc dakteru teiktā, proti, tā nav pret sabiedrībā izplatīto tuberkulozes saslimšanas veidu. arī viena no lv vadošajām epidoloģēm izteicās, ka diez vai to sev potētu.
pirmajam bērnam ļāvu potēt visu pēc grafika, ieskaitot tās divas vēl slimnīcā. otrajam atteicos no abām pirmajām, pārējās potējam lēnā garā, ar novirzītu grafiku, t.sk. arī pret hepatītu. vējbaku pote aktualizējās tikai ar otru bērnu, ar dakteri nospriedām potēt tad, ja līdz skolai neizslimos, bet izslimoja. pret encefalītu nepotēju ne sevi, ne bērnus, lai arī vasaras pavadām laukos. bērniem ir pašiem laba dabīgā imunitāte pret encefalītu, kad viņi paaugsies, domāšu, ko darīt. pati uz sevi laikam esmu optimiste. vēl daktere tagad piedāvā meitai uz 12 gadiem to dzemdes kakla vēža poti. no vienas puses esmu par, jo mums dzimtā ir bijis šis vēža veids. no otras puses mani samulsināja te minētā info par poti. būs vēl jāpapēta.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Maijs. 16., 2013 - 08:41 pm
#

"arī viena no lv vadošajām epidoloģēm izteicās" nav kāds pavediens, kas tā bija vai kādā kontekstā? Būtu interesanti palasīt ārstu ar alternatīvu viedokli rakstu vai interviju.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Maijs. 16., 2013 - 08:55 pm
#

konkrētā intervija bija žurnālā 36,6°C, bet pirms kādiem 7 gadiem un es vairs neatceros tās kundzes vārdu. ja nejauši uziešu kaut kad papīros, ziņošu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Maijs. 16., 2013 - 09:09 pm
#

Paldies, būtu lieliski!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]hessin
date: Maijs. 16., 2013 - 11:28 pm
#

no šīs intervijas http://www.ir.lv/2012/9/19/atradis-adatinas-siena-kaudze:

- Sievietēm paredzētā vakcīna ir izpelnījusies arī asu kritiku. Cenšos iedziļināties šajā jautājumā, jo esmu mazas meitenes mamma.
- Jā, Vācijā bija cilvēku grupa, kas apgalvoja, ka vakcīna ir neefektīva. Tas ir galīgi nepareizi - vakcīnas iedarbība ir ļoti augsta. Tā aizsargā gandrīz par 100%, un tas ir neparasti jebkurai vakcīnai. Parādījās ziņas par cilvēkiem, kuri it kā esot miruši pēc vakcinācijas. Bet beigās izrādījās, ka neviens no gadījumiem nav saistīts ar vakcināciju.

Austrālijā ir veikti pētījumi, kas rāda, ka vienā no 100 000 gadījumu vakcīnai var būt nopietnas blakusparādības - alerģija pret proteīnu. Bet arī tas ir zems skaitlis jebkādai vakcīnai. Salīdzinoši tā ir droša vakcīna.

Un tā arī rada salīdzinoši ilgu imunitāti, patlaban tie ir vismaz 9-10 gadi.

Tā kā man nav finansiālu saistību ne ar vienu farmācijas firmu, es varu godīgi un nopietni rekomendēt šo vakcīnu jūsu meitai.

Tas, ka vakcīna ir dārga, gan nepieder pie tās priekšrocībām. Farmācijas firmas tai noteikušas pārāk augstu cenu, to vajadzētu samazināt - lai būtu pieejama ikvienam, ne tikai meitenēm, bet arī puišiem. Jauni vīrieši vienmēr ir seksuāli aktīvāki nekā vakcīnas mērķauditorija - meitenes, kuras drīz sāks attiecības.

[...]
- Latvijā valsts apmaksā dzemdes kakla vēža skrīninga testus sievietēm. Ārsti sūdzas, ka apmeklējums ir zems. Visticamāk, daudzas sievietes pat neapzinās, cik nopietni tas ir.
- Skrīnings ir svarīgs, bet arī skrīningam ir jāmainās, un dažās valstīs tas jau ir mainījies. Citoloģisks tests, kurā meklē izmaiņas dzemdes kakla vēža šūnās, tiek nomainīts ar augsta riska papilomas vīrusu meklēšanas testu. Efektīvāk ir zināt, kāds risks saslimt ar dzemdes kakla vēzi.

Ir gan arī zināms, ka vairāk nekā 90% inficēto sieviešu vīrusu no organisma «iztīra» viņu imūnsistēma. Tikai nedaudz vairāk kā 1% attīstās dzemdes kakla vēzis.

Un, kā jau stāstīju, ir arī vairāki papilomas vīrusi, kas rada šo vēzi. Tā ka, ja tu esi «tīra» no viena tipa vīrusa, tu vari inficēties ar citu, kas var novest pie kaut kā... Tāpēc būtu jāpārbaudās vismaz ik pa trim gadiem.

Atbildēt | Iepriekšējais