Vegānisms - nezināmais par to.

« previous entry | next entry »
Apr. 23., 2012 | 10:24 am
posted by: unpy in pajautaa

Sākšu ar to, ka mani nemulsina nekādas pasaules uzskatu sistēmas vai koncepcijas, to dažādība ir tikai apsveicama, zināmā mērā likumsakarīga. Nedaudz palasīju par vegāniem, gan vietējos kašķus, gan kaut kādus aprakstus. Sapratu, ka pašiem vegāniem daudz par ko savā koncepcijā viedokļi nesakrīt, kas arī ir tikai normāli. Nebūtu ļoti dīvaini, ja izrādītos, ka vegāniem nemaz nav kaut kādas vienojošās pamattēzes, ja tas tā ir, lūdzu neslēpt sveci zem pūra. No līdz šim izlasītā šķiet, ka vegānisms tiek balstīts uz protesta pret dzīvieku tiesību neievērošanu kā izteikti neētisku rīcību.

Tagad pats jautājums - ja iepriekšminēto par vegānu pamatpostulātu esmu uztvēris pareizi, stāsts ir par dzīvnieku tiesībām uz ko? Ja visu esmu sapratis pavisam greizi, kā ir pareizi?

Šis tiešām nav aicinājums uz kašķi, vienkārši interesanti.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {97}

from: [info]susure
date: Apr. 23., 2012 - 12:08 pm
#

a kur problēma pirkt free-range produktus?
Cik zinu tad rietumeiropā free-range olas un visu veida gaļa ir pieejama jau vairākus gadus, bet vegānu daudzums tikai aug augumā nevis iet mazumā.

Es pēdējā laikā uzduros nevis vegāniem kas ir pret dzīvnieku vardarbibu, bet gan svaigēdājiem, kas postulē, ka cilvēks nav paredzēts šo produktu ēšanai

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


 Stiller Ozean

from: [info]klusais_okeans
date: Apr. 23., 2012 - 12:18 pm
#

kā jau atbildēju Džimam, man arvien mazāk "prasās" tos treknos, holesterinizētos produktus

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Apr. 23., 2012 - 12:23 pm
#

Paipalu olās nav holesterīna!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vecais indiānis džims

from: [info]jim
date: Apr. 23., 2012 - 12:24 pm
#

bet irēnas tante netur paipalas!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Apr. 23., 2012 - 12:27 pm
#

A zrja!

Atbildēt | Iepriekšējais


 Stiller Ozean

from: [info]klusais_okeans
date: Apr. 23., 2012 - 12:24 pm
#

tīri labi iztieku arī bez :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Apr. 23., 2012 - 12:22 pm
#

Interesanti ir ar tiem svaigēdājiem. Īsti nekad neesmu varējis saprast, kāpēc mūsu senči pārgāja no svaigēšanas uz ko citu, ja jau viss bija tik kruta.

Un, protams, arī:

While year-round availability of fresh food has proved a great boon in health improvement raw foods are the most common source of foodborne illnesses [..]. Produce such as spinach, lettuce, tomatoes, sprouts, and melons can become contaminated with Salmonella, Shigella, or Escherichia coli (E. coli) O157:H7. Contamination can occur during growing, harvesting, processing, storing, shipping, or final preparation. Sources of produce contamination are varied as these foods are grown in soil and can become contaminated during growth or through processing and distribution. Contamination may also occur during food preparation in a restaurant or a home kitchen.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]susure
date: Apr. 23., 2012 - 12:34 pm
#

par kuriem senčiem ir runa? Par tiem, kas vēl nebija izsējušies pa visu pasauli?
Man jau kaut kā liekas, ka līdzko parādījās normāla uguns un iespēja produktus termiski apstrādāt un cilvēki aizceļoja uz aukstākiem medību laukiem, tad jau nekas cits neatlika. Vajadzēja uzturā patērēt to,kas dod vairāk enerģijas, spēka- turklāt ir pieejams arī ziemā.
Cilvēki un viņu gremošanas sistēma pamazām attīstījas, lai spētu izdzīvot visur. Attiecīgi man liekas ka ir aplami teikt, ka cilvēks tam nav paredzēts. Ja mums būtu jāēd zāle tāpat kā govīm,mums būtu ne tikai lielas zobu maļamās virsmas kā vinām, bet arī 4 kuņģi.
Lai gan par svaigēšanu un vegānismu iespējams jārunā ir ģeogrāfiski.
Piemēram laktozes nepanesamība jo vairāk uz dienvidiem, jo trakāk. Atkal saistīts ar vēsturi un laikapstākļiem, jo ziemeļniekiem aukstumā vajadzēja jebkādu pārtikas avotu- pat laktozi, kas pēc tam vēl jāpārveido par glikozi lai būtu izmantojama. Dienvidniekiem šādas problēmas nekad nav bijis- nav bijusi jēga tā noslogot organismu ja visur pieejama glikoze
Tā ka es pieņemu ka ir cilvēki, kas ir piemēroti veģetārismam, ir kas vegānismam un ir kas var pārtikt no mērcētiem, atdziīvinātiem riekstiem un diedzētiem asniem

Atbildēt | Iepriekšējais