"Itāļu valodā vārds zuccha nozīme ķirbis, savukārt kabaci jeb neizaugušo ķirbi sauc zucchini. Par cukīni ir pieņemts uzskatīt kabaču augļus, kas ir līdz 450 g smagi, ar maigu, plānu mizu un aizmetušies, bet neattīstītām sēklām, neatkarīgi no augļu formas un krāsas." Manas mammas dārzā aug gan gaiši "kabači", gan tumšzaļi "cukini", abi būdami jauni pēc struktūras vienādi kā augstāk aprakstīts, un nobriedušiem abiem veidiem koksnainas mizas un kārtīgas sēklas. Itāļu-latviešu vārdnīcu nezinu internetā, bet pārbaudīju caur krievu - кабачок. T.i. kabacis. Vienkārši veikali mums radījuši iespaidu, ka cukini ir tikai tie mazie tumšzaļie, bet ņefiga, gaišie un dzeltenie kabacēni ir tādi paši "cūči" :D
dzelteno mēdz saukt par golden zucchini, jā, bet es stāvu un krītu par to, ka gaiši zaļais un tumši zaļais galīgi nav viens un tas pats :) jo tumšajam, tipa cukīni, nekad nebūs tik cieta miza kā gaišajam, tipa kabacim. cukīni ir kabaču apakšgrupa - jebkurš cukīni ir arī kabacis, bet jebkurš kabacis nav cukīni.
Nu zaļais, dzeltenais un baltais atšķiras tāpat kā tomāti savā vidū vai jāņogas dažādu šķirņu. Tur jau arī krāsa, aromāti, miziņas biezums utt. atšķiras, bet tādēļ vienalga visi tomāti ir tomāti un jāņogas ir jāņogas (te gan jautājums par upenēm...) Un arī tas, ka jebkurš kabacis nebūs cukini, ir skaidrs, jo cukini jau ir tikai mazs kabacis. Es visu krāsu cukini vasarā ēdu vienādi tāpat kā visu krāsu kabačus, taču noteikti resnu nobriedušu kabaci nepagatavošu kā maigu cukini :)
from: rasbainieks
date: Aug. 4., 2011 - 11:40 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: begemots
date: Aug. 5., 2011 - 12:01 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: rasbainieks
date: Aug. 5., 2011 - 12:02 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: begemots
date: Aug. 5., 2011 - 12:39 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: ninona
date: Aug. 5., 2011 - 08:38 am
#
Manas mammas dārzā aug gan gaiši "kabači", gan tumšzaļi "cukini", abi būdami jauni pēc struktūras vienādi kā augstāk aprakstīts, un nobriedušiem abiem veidiem koksnainas mizas un kārtīgas sēklas.
Itāļu-latviešu vārdnīcu nezinu internetā, bet pārbaudīju caur krievu - кабачок. T.i. kabacis. Vienkārši veikali mums radījuši iespaidu, ka cukini ir tikai tie mazie tumšzaļie, bet ņefiga, gaišie un dzeltenie kabacēni ir tādi paši "cūči" :D
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: halina
date: Aug. 5., 2011 - 09:38 am
#
Tapēc es ēdu tikai cukini, man tie milzu kabači negaršo. Sevišķi ar lielajām sēklām.
;)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: rasbainieks
date: Aug. 5., 2011 - 02:28 pm
#
cukīni ir kabaču apakšgrupa - jebkurš cukīni ir arī kabacis, bet jebkurš kabacis nav cukīni.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: ninona
date: Aug. 5., 2011 - 06:42 pm
#
Es visu krāsu cukini vasarā ēdu vienādi tāpat kā visu krāsu kabačus, taču noteikti resnu nobriedušu kabaci nepagatavošu kā maigu cukini :)
Atbildēt | Iepriekšējais