pajautaa

Mūsdienu fiction

« previous entry | next entry »
Apr. 6., 2011 | 12:00 am
posted by: panacea in pajautaa

Panesās jautājums par mūsdienās populāro daiļradi. Tātad izskatās, ka cilvēkiem dikti iet pie sirds visādas grāmatas un filmas ar vardarbības un izvarošanas elementiem. Kā piemērus varu minēt grāmatas Kite Runner, Mazo lietu Dievs un nu pat iznākušo filmu Sucker Punch. Bet tad jautājums - nu kas ir tas, kas cilvēkiem šajos daiļdarbos patīk? Kāpēc Kite Runner ar visa veida izvarošanām un slepkavībām vispārākajā pakāpē ilgu laiku bija vispārdotākā grāmata? Vai tas ir tāpēc, ka cilvēkiem ir mierīga ikdiena un viņi grib ienest dzīvē jaunas emocijas? Vai tieši otrādi - cilvēkiem ir tik drausmīgi sacūkotas dzīves, ka iedziļinoties šādā daiļradē viņi sajūt emocionālas saites?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {10}

Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Apr. 6., 2011 - 08:18 am
#

nu un kāpēc cilvēkiem patīk vardarbība filmās? ne visiem protams, bet vairumam gan. kāpēc cilvēki skatās hokeiju - vienu no agresīvākajiem un vardarbīgākajiem sporta veidiem? nesaprotu, kāpēc lai literatūra atšķirtos no jebkāda cita kultūras izpausmes veida.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 6., 2011 - 08:21 am
#

bet es jau pieminēju arī filmas (Sucker Punch). hokeju es ta vēl saprotu - cīņas gars, tavējie pret nesavējiem, kā jau visi sporti - tur viss skaidrs. bet mazu puisīšu izvarošanai tak nevaidzētu nekādu cīņas sparu radīt, es nez?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Apr. 6., 2011 - 08:33 am
#

kamon, visiem cilvēkiem ir dabiska tieksme uz vardarbību, un kultūra to regulē, nosakot, kādā veidā to drīkst apmierināt (caur mākslu, sportu) un kādā nedrīkstam (piekaut nejaušu garāmgājēju). vienlaicīgi ierobežojums padara vardarbību uzbudinošāku, un, ja tas ir sajūgts ar seksu - tad jau vēl vairāk. tavs mulsums ir tāpēc, ka normatīvi nav viendabīgi, tur arī notiek "cīkstēšanās". citviet vardarbības izpausme var šķist nepieļaujama un šokējoša, jo tā robežojas ar kultūrā iedibinātiem un cilvēka personīgajiem priekšstatiem par to, kas ir pieļaujams un kas nav.

tas protams ir ļoti vienkāršoti un banāli, bet neviens tev neliedz palasīt pētījums par šo tēmu, sākot ar psihoanalītiķiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Apr. 6., 2011 - 10:27 am
#

'cīņas gars' un 'tavējie pret nesavējiem' parādās jebkurā vardarbīgā (un lielākoties - arī nevardarbīgā) filmā.
tas, ka tu runā par mazu puisīšu izvarošanu, izklausās vienkārši pēc iebildumiem pret kādu konkrētu mākslas darbu, kas tev subjektīvi nepatīk. tas nenozīmē, ka visu pārējo zem vārda "vardarbība", tai skaitā auditoriju, var mest vienā maisā.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]divi_g
date: Apr. 6., 2011 - 08:24 am
#

Imho mierīgās ikdienas dēļ - adrenalīns kaut kur tak ir jāliek.

Atbildēt


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Apr. 6., 2011 - 08:30 am
#

tālab, lai varētu noskurināties un teikt, cik labi ka ar mani tā nenotiek... nekas jau nav mainījies no gladiatoru laikiem...

Atbildēt


Nepabeigtā dienasgrāmata

from: [info]dienasgramata
date: Apr. 6., 2011 - 08:42 am
#

Pirmkārt, cilvēkiem iet pie sirds viskautkas. Divas grāmatas un viena filma vēl nav nekāds rādītājs. Otrkārt, protams, var savākt daudz plašāku vardarbības popularitātes pierādījumu klāstu, bet, treškārt, tam nav nekāda sakara ar "mūsdienu cilvēku". Viena no visu laiku populārākajām grāmatām ar divarpustūkstoš gadus vecām vardarbības un izvarošanas ainām ir Bībele. Slepkavību un izvarošanu aprakstu krāšņumā neatpaliek trīstūkstošgadus vecā Mahabharāta.

Atbildēt | Diskusija


honeybee

from: [info]honeybee
date: Apr. 6., 2011 - 10:07 am
#

+1

Atbildēt | Iepriekšējais


D[ra]kone

from: [info]drako
date: Apr. 6., 2011 - 01:17 pm
#

vārds vietā ...

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]augsne
date: Apr. 6., 2011 - 03:53 pm
#

Neesmu lasījusi "Kite Runner" grāmatu, bet esmu redzējusi filmu. Esmu arī lasījusi "Mazo Lietu Dievu". Ne par vienu, ne otru nevaru teikt, ka stāsts bija "par vardarbību". Es tur ieraudzīju daudz citu lietu, kas man likās saistošas.

Atbildēt