pajautaa

neizmaksāta alga

« previous entry | next entry »
Maijs. 24., 2010 | 01:07 pm
posted by: marule in pajautaa

Sveiki!

Jautājums - ko es likumīgi varu darīt, lai vērstos pret darba devēju, kas neizmaksā algu? Sākotnēji iespējams vairāk priekšniecības "iebiedēšanai" ne tieša ļaunuma nodarīšanai, jo man sajūta, ka tur nevis apzināta ļaunprātība, bet drusku bērnišķīga rīcība.

Situācija - kā valodas pasniedzēja esmu novadījusi konkrētu skaitu lekciju, par ko esmu izrakstījusi rēķinu un iesniegusi to uzņēmuma vadībai. (esmu pašnodarbinātā persona) Ir arī darba līgums. Alga neienākas jau aptuveni mēnesi. Uz e-pastiem un telefona zvaniem priekšniecība neatbild.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {9}

oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 24., 2010 - 01:35 pm
#

1) var, protams, ar sūdzību vērsties VDI.
2) iesniegt prasību tiesā par darba samaksas piedziņu (Valsts nodeva nav jāmaksā), ietverot tajā lūgumu par sprieduma stāšanos spēkā nekavējoties;
3) ja nesamaksā vēl mēnesi (tb 2 mēnešus kavē), tad var iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu. Valsts nodeva 100 Ls, bet šitais jau ir tāds vairāk ieriebšanas variants.

Atbildēt | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 24., 2010 - 01:36 pm
#

Nesaprotu tikai, kāpēc Tu izraksti rēķinu, ja Tev ir darba līgums? Tev gadījumā tas nav uzņēmuma līgums?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


marule

from: [info]marule
date: Maijs. 24., 2010 - 01:49 pm
#

sākotnēju strādāju ar autoratlīdzības līgumu, jo nebiju vēl nokārtojusi pašnodarbinātā statusu. Jau darba procesā, tika nokārtots tas, bet nekādas izmaiņas līgumā netika veiktas. Tomēr līgums oficiāli skaitās spēkā esošs līdz 2010. gada beigām

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 24., 2010 - 01:54 pm
#

Tātad, tas nav darba līgums. Ja vērsīsies tiesā, tad tā būs parāda piedziņa, būs jāmaksā valsts nodeva.
Droši vien Tavā vietā vispirms nosūtītu pirmstiesas pretenziju ierakstītā sūtījumā ar paziņojumu par saņemšanu, dotu 5 darba dienas maksājuma izpildei un draudētu ar tiesu darbiem. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


marule

from: [info]marule
date: Maijs. 24., 2010 - 01:59 pm
#

un cik liela būs šī valsts nodeva? Nu ja līdz tam nonāks... ka tik beigās nav tā, ka man finansiāli izdevīgāk ir vienkārši likties mierā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 24., 2010 - 02:10 pm
#

valsts nodeva atkarīga no prasības summas un arī veida. Ja sniedz uz saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā (ātrākais un lētākais veids), tad ir 2% no prasības summas, ja parastā prasības tiesvedība, tad, ja prasības summa ir līdz 1000 Ls, tad 15% no summas, bet ne mazāk kā 50 Ls un tad tālāk uz augšu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]koijots
date: Maijs. 24., 2010 - 03:27 pm
#

ja lietu vinnēsi, valsts nodevu tev atmaksās

Atbildēt | Iepriekšējais


smille

from: [info]smille
date: Maijs. 24., 2010 - 01:39 pm
#

Konkrētu padomu sniegt nevarēšu, bet domāju, ka varu palīdzēt ar virzienu, kurā meklēt. Pēc jautājuma apraksta man šķiet tiek jaukts darba līgums (kurā vienojas pr amatu, darba aprakstu, algu, darba devējs maksā visus sociālos utt) ar līgumu, kur maksā par padarītu darbu (uzņēmuma līgums, autoratlīdzības līgums, varbūt ir vēl kādi varianti). Ja jau tu izraksti rēķinu, tad diez vai runa ir par darba līgumu.

Attiecībā uz to ne darba līgumiem, manuprāt, spēkā ir komerclikums. Lai pabakstītu nemaksātājus, var uzzvanīt viņu grāmatvedībai pa tiešo, var sūtīt jaunu rēķinu ar soda naudām (ja tādas ir atrunātas līgumā), galējā variantā esmu dzirdējusi/lasījusi, ka var arī ierosināt maksātnespēju, bet nezinu vai nav ierobežojumi ka parādam jābūt minimālai summai.

Ceru, ka ko līdzēju.

Atbildēt | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 24., 2010 - 01:50 pm
#

MN procesa pieteikuma iesniegšanai parastam kreditoram ir priekšnosacījumi - pamatparāda summa sasniedz 1500 LVL, iestājies izpildes termiņš, parādniekam nosūtīts brīdinājums par nodomu iesniegt mn procesa pieteikumu (uz juridisko adresi, ar satura aprakstu) un 3 nedēļu laikā parāds nav nomaksāts un parādnieks nav cēlis iebildumus uz prasījumu - tad kreditors var sniegt. Darbiniekiem ir nedaudz citādi - darba alga nav izmaksāta divus mēnešus.
Man arī tā rēķina izrakstīšana tāda aizdomīga šķiet, visticamāk, ka tas nav darba līgums.
Attiecībā uz ne-darba līgumiem Komerclikuma noteikumus attiecina uz komersantiem, bet ne uz pašnodarbinātām personām. Spēkā būs Civillikuma normas.

Atbildēt | Iepriekšējais