Tiesību priekšmeti augstskolu mākslas nodaļās.

« previous entry | next entry »
Jan. 7., 2010 | 03:44 am
posted by: digna in pajautaa

Sakiet lūdzu, biedri studenti,
kuri apgūst dažādas dizaina un mākslas programmas dažādās augstskolās,
kā saucas jūsu programmas un vai jums tajās ir iekļauts kāds priekšmets, kurā jāmācās autortiesību, komerc-, patent- un kāds tur vēl likums
? Nu, priekšmets varētu saukties Intelektuālā īpašuma tiesības vai tamlīdzīgi.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {9}

from: [info]sursurs
date: Jan. 7., 2010 - 06:38 am
#

IR jāmācās!

Es kā juriste varu pateikt tikai to, ka nav nekas stulbāks par klientu, kurš to visu salaiž dēlī tikai tā iemesla dēļ, ka viņš to pat neiedomājas pajautāt juristam. Un tas viss tikai tādēļ, ka viņš pat nezina, ka/vai šāds jautājums būtu jārisina juristam.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Jan. 7., 2010 - 12:37 pm
#

Skat. komentāru, ko atbildēju Inesei_tk.

+Tad visi mācieties dizainu - nav nekā stulbāka par klientu, kas pasūta nenormāli banālu, kompozicionāli nepareizu, "lētu" dizainu un neergonomiskus, bezgaumīgus interjerus un mēbeles..

Atbildēt | Iepriekšējais


*

from: [info]inese_tk
date: Jan. 7., 2010 - 09:09 am
#

man ar liekas, ka ir jāmācās. nu kautvai tāpēc, ja vēlas ar to savu mākslu un dizanu pelnīt naudu un būt konkurētspējīgs, bla bla bla. un pirms tā nauda nopelnīta, jurista pakalpojumi var nebūt pa kabatai. man liekas, ka autortiesības ir daļa no mākslas radīšanas pasaules un, ja grib tajā pasaulē ērti un labi justies, daudzmaz jāorientējas visos tās nostūros. forši taču arī pašam kautcik saprast to visu, tad jau arī var sajust pareizo brīdi, kad vairs pats nesaprot un tiešām vērsties pie profesionāla jurista.

cits jautājums ir par to, cik kvalitatīvi un kādā līmenī tas tiek pasniegts. un cik nopietni to uztver. manā studiju programmā 'kultūras teorija un vadībzinības' loģiski, ka bija iekļauta ekonomika, kultūras menedžments un mārketings, bet nu tā attieksme bija tāda - ai nu jūs jau to kultūru mācaties, šitas jau jums neinteresē, tad nu, kas grib atnāciet uz lekcijām, kas ne, sakopējiet materiālus un no tiem norakstiet atbildes eksāmenos. un tā arī tas notika. mani, protams, tas viss neinteresē, bet es zinu, ka būtu noderīgi, ja es dažas no tēmām tomēr būtu apguvusi.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Jan. 7., 2010 - 12:34 pm
#

(Kas tie par dubultstandartiem - mani tas neinteresē, bet būtu labi, ja es zinātu, tāpēc Tev jāzin. :D Autortiesības ir ļoti slidena lieta.)

Es saprotu, ka man tas ir jāapjauš, bet kāpēc man tas ir jāzin no galvas?!

Attieksme ir kā ar pātagu un pasniedzēja man izraisa tieksmi pakārties - viņa ir nenormāli kategoriska, Tu nepaspēj neko līdz galam pateikt vai uzjautāt un šī jau "cērt" ar savu nenormāli griezošo, ķērcoši čerkstoši spalgo balsi un skatās uz Tevi kā uz sūdu ar savām lāzerdedzinošajām acīm. Viss būtu daudz labāk, ja viņa būtu mazāk kategoriska un mierīgāka un pielaidīgāka - man nebija nekādu problēmu ar tiesību pamatiem un saimnieciskajām tiesībām, es ļoti vienkārši tos priekšmetus nokārtoju un vēl tagad labi atceros, ko tur mācīja. Un zinu, kur šo informāciju precizēt, ja tas vajadzīgs - nu nebija jāmācās no galvas, ka tāda kodeksa tāds pants ir par to un to, bet, ja divus vārdus samaina vietām, tad tas jau ir kaut kas cits, nu nav tas svarīgi dizaineriem, nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


*

from: [info]inese_tk
date: Jan. 7., 2010 - 12:39 pm
#

okei, man likās, ka jautājums vairāk ir par to, priekškam radošo profesiju izglītības programmās ir un ir vajadzīgi šādi priekšmeti. bet ja jautājums ir par briesmīgu pasniedzēju, ta tak Tev te neviens neko jēdzīgu un Tev noderīgu nevar atbildēt.
par mācīšanos no galvas - stulbi ir, jā, piekrītu, bet nu pasniedzējam tip ir tiesības izvēlēties mācīšanas metodes un to, kas nepieciešams, lai nokārtotu pie viņa pārbaudījumu.
iesaku paciesties un mēģināt visu nošpikot un pēc tam to visu vnk aizmirst.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


putns

from: [info]dumshputns
date: Jan. 7., 2010 - 02:02 pm
#

bet kaapeec gan neiemaaciities arii no galvas? Un veel arii paaris citu valstu likumus turklaat origjinaalajaas valodaas? Vareetu pirmklasiigi atseedinaat nosodosho sociopaati. Ja maaciisies ar sirdi un ritmaa kaa dzeju, ir iespeeja, ka atcereesies veel ilgi. Un tas vispaar noder gan - it iipashi ja reekjinies, ka katrs projekts buus shaa vai taa saistiits ar kaadu no pantiem.

Man nebuutu nekas pretii, ja buutu taada situaacija, kas motivee iemaaciities no galvas. Labi tachu - nav nekur jaameklee tekstu - paveers uz iekshu acis un izlasi. No galvas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Jan. 7., 2010 - 03:46 pm
#

Kāpēc gan neiemācīties no galvas visas mācību grāmatas? Un šī situācija nemotivē, vismaz mani ne - man patīk cukura un burkānu, nevis pātagas metode.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


putns

from: [info]dumshputns
date: Jan. 7., 2010 - 04:37 pm
#

labi, ja nemotiveejies, tad nemotiveejies vien. Starp citu - kuraa augstskolaa shis viss notiek?

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]digna
date: Jan. 7., 2010 - 03:44 pm
#

Nu ir vajadzīgi, bet kāpēc tādā līmenī. Aiai, rīt iešu uz eksāmenu un čurāšu biksiņās. Šausmas.

Atbildēt | Iepriekšējais