Jautaajums viina pazineejiem
« previous entry | next entry »
Okt. 7., 2005 | 10:04 am
posted by: macabre in pajautaa
Te nesen peec viena koleegja dzimshanas dienas sviniibaam, saaku domaat par viiniem, konkreetaak par to aromaatiem. Vai kaads man vareetu pateikt kaapeec, piemeeram, Riesling (skjiet, gan paarsvaraa vaacu, jo seviskji dzirkstoshajos) ir saljarkas smaka, savukaart Sauvignon Blancs ozh peec kakja uriina? Vai tas noziimee, ka viinaa ir kaadas vielas, ka saturaas saljarkaa vai sho aromaatu rada kaadi citi procesi/vielas?
from: misame
date: Okt. 7., 2005 - 10:09 am
#
Atbildēt | Diskusija
from: macabre
date: Okt. 7., 2005 - 10:12 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: misame
date: Okt. 7., 2005 - 10:58 am
#
Biju gandrīz uzrakstījis garu atbildi, kur analizēju dīzeļdegvielas saturu un saistību ar spirtiem, bet nejauši uzsitu uz peles "back" :(((
Tātad ideja īsumā - dīzelenes pamatsastāvā ir parafīni, jeb lielizmēra piesātinātie ogļūdeņraži. No jebkura šāda zvēra var vienkāršas reakcijas rezultātā iegūt attiecīgo spirtu. (piemēram, no ogļūdeņraža etāna var iegūt etilspirtu, piespiežot viņu izreaģēt ar ūdeni).
Papildus tam, jebkuram piesātinātajam ogļūdeņradim ir iespējamas daudz as izometriskās formas, kur katrai no tām var būt cita smarža, medicīniskā iedarbība, par krāsu gan nezinu.
No otra gala - normāli jebkuram dabīgajam cukuram būtu jāizrūgst līdz CO2 + C2H5OH. Bet, kā jau zināms, tā ir tikai teorija, reāli tur ir arī nedaudz aldehīdu, citu spirtu un vēl drazas. Piemēram, saldais šampanietis ne tikai smaržo, bet arī garšo "pēc acetona", jo rūgšanas procesā tur veidojas kaut kādi ketoni, kam daudziem raksturīga acetona smarža.
Tad vēl paliek apsvērums, ka tomēr viss augstākminētais ir bullshits ;) Ir arī teiciens, ka laba sarkanvīna korķim vajadzētu smaržot pēc bērna kakas. Kāpēc? :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: macabre
date: Okt. 7., 2005 - 11:04 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: macabre
date: Okt. 7., 2005 - 11:07 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: misame
date: Okt. 7., 2005 - 11:17 am
#
Nē, acetonu neesmu nekad dzēris :)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: x_f
date: Okt. 7., 2005 - 10:19 am
#
Citādi es pievienojos Misamei. Arī tas, ka katrs smaržas tomēr uztver nedaudz savādāk. Ja esi lasījis Džeroma K. Džeroma "Trīs vīri laivā (nekaunoties no suņa)", :) tad atcerēsies, kā kādai kalponei likās, ka ļooti smirdīgs siers viegli smaržo pēc melonēm, lai gan no tās mājas, kur siers bija novietots, evakuējās visi iedzīvotāji. :)
Atbildēt | Diskusija
from: macabre
date: Okt. 7., 2005 - 10:37 am
#
Cat pee: A green, herbaceous aroma in white wine that many find intriguing. Like gooseberry, it's characteristic of Sauvignon Blancs from New Zealand, and for aficionados of the category, a wine missing its pipi du chat would be a disappointment. Cat pee is not to be confused with "cat box" -- there is no debate on how awful that would be.
Diesel/petrol: Acceptable, and expected, in the great Rieslings of Germany. Combined with the effusive aromas and flavors of apricot and citrus, plus minerality and high natural acidity, this petroleum character makes some tasters swoon. It would be completely unexpected in any other wine.
njemts no shejienes - http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.c
Atbildēt | Iepriekšējais
from: misame
date: Okt. 7., 2005 - 10:59 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: x_f
date: Okt. 7., 2005 - 11:02 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: macabre
date: Okt. 7., 2005 - 11:06 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: nenormaaliigaa
date: Okt. 7., 2005 - 11:15 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais