pajautaa

Jautaajums viina pazineejiem

« previous entry | next entry »
Okt. 7., 2005 | 10:04 am
posted by: macabre in pajautaa

Te nesen peec viena koleegja dzimshanas dienas sviniibaam, saaku domaat par viiniem, konkreetaak par to aromaatiem. Vai kaads man vareetu pateikt kaapeec, piemeeram, Riesling (skjiet, gan paarsvaraa vaacu, jo seviskji dzirkstoshajos) ir saljarkas smaka, savukaart Sauvignon Blancs ozh peec kakja uriina? Vai tas noziimee, ka viinaa ir kaadas vielas, ka saturaas saljarkaa vai sho aromaatu rada kaadi citi procesi/vielas?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {12}

Krišs

from: [info]misame
date: Okt. 7., 2005 - 10:58 am
#

mmmbljadj (pardon my french)
Biju gandrīz uzrakstījis garu atbildi, kur analizēju dīzeļdegvielas saturu un saistību ar spirtiem, bet nejauši uzsitu uz peles "back" :(((
Tātad ideja īsumā - dīzelenes pamatsastāvā ir parafīni, jeb lielizmēra piesātinātie ogļūdeņraži. No jebkura šāda zvēra var vienkāršas reakcijas rezultātā iegūt attiecīgo spirtu. (piemēram, no ogļūdeņraža etāna var iegūt etilspirtu, piespiežot viņu izreaģēt ar ūdeni).
Papildus tam, jebkuram piesātinātajam ogļūdeņradim ir iespējamas daudz as izometriskās formas, kur katrai no tām var būt cita smarža, medicīniskā iedarbība, par krāsu gan nezinu.
No otra gala - normāli jebkuram dabīgajam cukuram būtu jāizrūgst līdz CO2 + C2H5OH. Bet, kā jau zināms, tā ir tikai teorija, reāli tur ir arī nedaudz aldehīdu, citu spirtu un vēl drazas. Piemēram, saldais šampanietis ne tikai smaržo, bet arī garšo "pēc acetona", jo rūgšanas procesā tur veidojas kaut kādi ketoni, kam daudziem raksturīga acetona smarža.

Tad vēl paliek apsvērums, ka tomēr viss augstākminētais ir bullshits ;) Ir arī teiciens, ka laba sarkanvīna korķim vajadzētu smaržot pēc bērna kakas. Kāpēc? :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Saprāta balss

from: [info]macabre
date: Okt. 7., 2005 - 11:04 am
#

nu nezinu bullshits vai nee, bet mani taada atbilde pilniibaa apmierina. tagad tikai mani nomoka jautaajums - kursh, un kaadu apsveerumu vadiits, ir meegjinaajis dzert acetonu (ja jau zina peec kaa tas garsho).

Atbildēt | Iepriekšējais


Saprāta balss

from: [info]macabre
date: Okt. 7., 2005 - 11:07 am
#

ak jaa, pavisam aizmirsu par pieklaajiibu - paldies par izskaidrojumu :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Krišs

from: [info]misame
date: Okt. 7., 2005 - 11:17 am
#

Tak vienmēr laipni - pašam jau prieks mēģināt atcerēties, kas tur bija tajā ķīmijā.
Nē, acetonu neesmu nekad dzēris :)

Atbildēt | Iepriekšējais