bezalgas atvaļinājums

« previous entry | next entry »
Okt. 13., 2008 | 01:27 pm
posted by: tiesibsargs in pajautaa

kā īsti ir ar bezalgas atvaļinājumiem? man teica, ka pēc likuma 2 nedēļas varot ņemt jebkurā laikā, un darbadevējs nedrīkstot atteikt. vai tā tiešām ir?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {17}

from: [info]valium
date: Okt. 13., 2008 - 10:34 am
#

nav tā , ka obligāti jādod, tas ir pēc abpusējas vienošanās. ja laba vadība, dos, ja ne, nu tad neko.
tam bija darba līgumā jābūt minētam.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 13., 2008 - 10:37 am
#

vai tai saskaņošanai ir kaut kādas robežas? nu, mums te piemēram sanāk ka man ar gandrīz visiem darbiniekiem jāsaskaņo, lai būtu kas aizvieto utml. principā absurda situācija. ja ņem strikti pēc līguma, tad sanāk, ka mani aizvietot var principā dajebkurš - taču praktiski man pūderē smadzenes, ka vajadzīgs ir tas vai šitas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]valium
date: Okt. 13., 2008 - 10:38 am
#

nē nu man darbā bija vnk jāsaskaņo ar pārējiem darbiniekiem, ja bija, kas uzņemās manus darbus, tad deva:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 13., 2008 - 10:43 am
#

nu šeit nav tik vienkārši, jo tie darba uzdevumi nav tik strikti nodalīti un noteikti.

a tu ko, gāji un runāji ar katru darbinieku, vai?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]valium
date: Okt. 13., 2008 - 10:43 am
#

jap, mēs jau tik kādi 7 darbinieki bijām:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 13., 2008 - 11:55 am
#

mūsu ir vairāk pat tikai mūsu nodaļā, uzņēmumā kopā pāri 300.

Atbildēt | Iepriekšējais


pata

from: [info]pata
date: Okt. 13., 2008 - 10:36 am
#

Darba likums:
153.pants. Atvaļinājums bez darba samaksas saglabāšanas

(1) Darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja to pieprasa darbinieks, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu nodots adoptējamais bērns. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kāds noteikts bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumā par adoptējamā bērna aprūpi un uzraudzību. Ja bāriņtiesa (pagasttiesa) pieņem lēmumu par aprūpes un uzraudzības termiņa pagarināšanu, atvaļinājumu pagarina līdz tiesas sprieduma par adopcijas apstiprināšanu spēkā stāšanās laikam. Šādu atvaļinājumu ieskaita kopējā darba stāžā, bet to neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā.

(2) Darbiniekam, kurš izmanto šā panta pirmajā daļā minēto atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

(3) Darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma var piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas arī citos gadījumos.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 13., 2008 - 10:41 am
#

kā praktiski interpretējama panta trešā daļa? grib piešķir, negrib nepiešķir?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 13., 2008 - 10:43 am
#

Grib piešķir, negrib - nepiešķir, aizbildinoties ar to, ka neatbilst uzņēmuma interesēm utml.

Atbildēt | Iepriekšējais


Mazais meža dīvainītis ar sviesta burku rociņā

from: [info]savaadaisu
date: Okt. 13., 2008 - 10:44 am
#

Tieši tā.
Viss atkarīgs no darba devēja un tevis pildāmajiem uzdevumiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 13., 2008 - 11:48 am
#

a ja mans darba devējs pasaka, ka principā vairāk nekā 2 darbinieki nedrīkst vienlaicīgi būt atvaļinājumā? tas nekādos dokumentos, cik zinu, nav atrunāts. ar šādu prasību ņemot vērā sanāk, ka KATRU mēnesi kādam jābūt atvaļinājumā - kā tas nemaz praktiski nevar būt.

Atbildēt | Iepriekšējais


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 13., 2008 - 10:42 am
#

Saskaņā ar Darba likuma 153.pantu, darba devējam obligāti jāpiešķir bezalgas atvaļinājums, ja to pieprasa darbinieks, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu nodots adoptējamais bērns.

Citos gadījumos darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma var piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, bet tas nav obligāti. Ja ir koplīgums, varbūt tur kas minēts vai arī Tavā darba līgumā.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 13., 2008 - 10:44 am
#

labi, bet tad par parasto atvaļinājumu. vai ir kādas robežas tam, kādus noteikumus uzstāda darbadevējs?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


pata

from: [info]pata
date: Okt. 13., 2008 - 10:57 am
#

iekšējās/darba kārtības noteikumos ir jābūt atrunātai atvaļinājumu piešķiršanas kārtībai. jums koplīgums nav? tur vēl šis tas varētu būt precizēts.
Darba likums paredz sekojošo:
149.pants. Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums

(1) Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, piešķir vienu mēnesi ilgu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

(2) Darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām.

(3) Izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.

(4) Šā panta trešās daļas noteikumi nav piemērojami personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā.

(5) Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis.

(6) Pēc ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma darbiniekam ir tiesības uz tādiem darba apstākļu un nodarbinātības noteikumu uzlabojumiem, uz kuriem viņam būtu tiesības, ja viņš nebūtu bijis atvaļinājumā. Šis noteikums attiecas arī uz šā likuma 151., 153., 154., 155., 156. un 157.pantā minētajiem atvaļinājumiem, kā arī uz darbinieka darbnespējas laiku vai darba neveikšanas laiku citu attaisnojošu iemeslu dēļ.


150.pants. Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanas kārtība

(1) Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam.

(2) Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

(3) Darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Darba devējam ir pienākums šādu atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā.

(4) Sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

(5) Darbiniekam, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, un darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā. Ja darbinieks, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, turpina iegūt izglītību, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams, pēc iespējas saskaņojot to ar brīvlaiku izglītības iestādē.

(6) Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Atbildēt | Iepriekšējais


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 13., 2008 - 11:02 am
#

Es īsti nesapratu Tavu jautājumu. Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums pienākas par nostrādātu gadu, bet var pieprasīt arī tad, ja nostrādāts pusgads. Jāpiešķir 4 neprārtrauktas nedēļas, ja nav iespējams, tad dala, bet vienai daļai jābūt 2 nepārtrauktām nedēļām (pārējās 2 vienalga kā), piešķir saskaņā ar atvaļinājuma grafiku parasti. Robežas - darba devēja neatliekama vajadzība, intereses, bet likums uzliek par pienākumu pēc iespējas ņemt vērā arī darbinieka intereses šajā gadījumā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 13., 2008 - 11:54 am
#

tad jau pirmkārt mums regulāri pārkāpj to 2 nedēļu principu, daudzi ņem pa vienai, ir pat gadījumi, kad atsevišķas dienas ņem.

iepriekš strikti sastādīts grafiks mums nav iespējams, jo mainās pati darba situācija. tāpat ir salīdzinoši liela darbinieku rotācija, kas neļauj iepriekš plānot atvaļinājumus. šogad tās 3 nedēļas, kuras iepriekš pieteicu, man nācās mainīt no manis neatkarīgu iemeslu dēļ.


vienu nedēļu man tā arī nesanāk šogad izņemt, vienīgais laiks, ko man vēl piedāvā ir decembra pirmā nedēļa, bet tā man neder.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 13., 2008 - 12:58 pm
#

divas nedēļas nepārtraukti - tas ir obligāti, bet otras divas nedēļas var izņemt pa dienām. :)
Pievienot to nedēļu var nākamā gada atvaļinājumam, ja šajā gadā nesanāk - tas nav nelikumīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais