pajautaa

RSI (Repetitive strain injury) & ergonomic keyboard/mouse

« previous entry | next entry »
Mar. 9., 2007 | 07:57 am
posted by: endrju in pajautaa

Šis gan būs long shot, jo diez vai kāds atsauksies, bet tomēr:

Vai gadījumā kāds no cibiņiem nesirgt ar RSI (Repetitive strain injury, vai arī, kā latviski dzirdēts - "patstāvīga/atkārtota sasprindzinājuma trauma") vai līdzīgām nedienām?

Būtu labi, ja Jūs varētu padalīties paša pieredzē par Jūsu datora klaviatūru un peļu izvēli. Pieņemu, ka Latvijā varbūt neatradīsies kāds DataHand, SmartNav vai MouseTrak īpašnieks, bet, lai vai kā, katram ir sava pieredze, savs stāsts un varbūt tomēr arī atrodas kāds no iepriekšminēto vai līdzīgu aparatūru īpašniekiem. Ceru sagaidīt atsauksmes par jebkādiem tāda tipa produktiem, vienalga, tas ir trackball risinājums, pele, ko kontrolē ar kājām, vai kas vēl orģinālāks, piemēram, jau gatavs datorkrēsls aprīkots ar speciālu aparatūru.

Pastāstiet par produktiem, ko esat izmēģinājuši - plusus, mīnusus, vērtējumu. Gan jau ka ne visi ar pirmo reizi iegādājās to labāko produktu un būs, ko teikt arī par tiem, kurus vairs nelieto.


P.S. Cilvēki, kas pievērsuši lielu uzmanību ergonomikai savu peļu un klaviatūru iegādē arī var padalīties ar saturīgiem stāstiem, lai viss vienā vietā.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {3}

crescendo

from: [info]crescendo
date: Mar. 9., 2007 - 08:50 am
#


Ciešanu lāga nav bijis, cik nu reizēm rociņa pasāp bez diagnozes.
Bet ja jau reiz par peles alternatīvām - bez trackpadiem un trackballiem vēl ir vērts paskatīties uz tabletiem (saukti arī par digitaizeriem). Principā tas ir speciāls paliktnis uz kura zīmē ar speciālu zīmuli (stilusu). Ierīces pamatfunkcija ir kalpot māksliniekiem - bet tevi varētu interesēt tieši mazo izmēru modeļi, kas attēlu apstrādei šā vai tā ir diezgan bezjēdzīgi, bet tev varētu būt tieši laikā - un ir krietni lētāki. Vismaz reklāmas apgalvo, ka stilusa lietošana RSI pacientiem nekaitējot.
Ja par ražotājiem - tirgus flagmanis ir Wacom, pirmām kārtām ar savu Intuos brandu- bet tas ir profesionāļu rīks, kuru tev nez vai vajag. Vienīgais tā bonuss, kas tevi varētu interesēt - Intuos neizmanto bateriju, līdz ar to stiluss ir vieglāks. Vai tas tiešām ir bonuss nemācēšu teikt.

Latvijā diezgan daudzi lieto Trust ražojumu (modeļa nosaukumu neatceros). Ne nu tāpēc, ka izcili labs, bet tāpēc, ka veikalos ir atrodams - pie tam bezvadu variants - ne tikai komplektā iekļautā pele un stiluss ir bez vada, bet arī paliktnim tāda nav. Cik nu no paneļa iztikšanas bez vadiem (jo pele un stiluss bez vada ir arī pārējiem) ir kāda jēga, neskaitot cenas palielināšanu - bet kas nu labāk patīk.
Man ir A4 Genius MousePen, pirms tam bija iznācis pamēģināt vienu no Trusta A3 formāta ražojumiem (gan ar vadu). Tīri subjektīvi Genius man patīk labāk dēļ smagāka stilusa un ne tik skrāpējošas skaņas lietojot - bet tas tiešām ir ļoti subjektīvi.

Atbildēt | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Mar. 9., 2007 - 08:55 am
#

Ak jā, ja lietosi kā peles alternatīvu - nu noskaidro pirms iegādes, vai koordinātes ir iespējams pārslēgt no absolūtajām (katrs punkts uz tableta atbilst noteiktam punktam ekrānā, standartrežīms zīmēšanai/fotogrāfiju rediģēšanai vai skiču treisošanai) uz relatīvajām (kā pelei - tu to vari pacelt un pārlikt citā vietā, bet kursors pārvietojas tikai tad, kad pele fiksē kustību). Liekas jau, ka tād iespēja ir visiem - bet ja nu.

Iespēja detektēt stilusa noliekuma leņķi un daudz spiediena līmeņa gradācijas tev nez vai būs aktuāla. Izšķirtspēja - diezgan nosacīti, gan jau pierast varēs pie tā, kas nu būs - šūterus ar stilusu spēlēt šā vai tā nav prāta darbs.
Lietošanai blakus klavierei jebkas lielāks par A5 var prasīt nopietnu izvietojuma pārdomāšanu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


endrju

from: [info]endrju
date: Mar. 9., 2007 - 03:45 pm
#

Pirmkārt paldies par kādu aktivitāti.

Par tabletiem esmu lasījis, ka no visiem anti-RSI rīkiem tie nav tie efektīvākie, jo tomēr, lai ar to darbotos roka ir jātur, nevis jāatslābina, kas ar laiku nogurst (iedomājies un salīdzini to ar, piemēram, kāju peli).

Par Wacom zinu un noteikti kādu dienu iegādāšos, bet ne RSI dēļ, vairāk gan tieši zīmēšanas (~ pabeidzu mākslas skolu) un lenķu, spiediena spēka līmeņa dēļ. Vienīgais, kas ir mazliet bēdīgi - cenas. "Krutākie" varianti maksā diezgan spēcīgi, bet "lētos galos" sirdsapziņa neļauj pirkt, tādi atstājot mani vispār bez tableta.

Esmu redzējis GNT un Interneta veikalos kaut kādus 30-60Ls variantīgos tabletus un ka tik ne tos pašus Trust. It kā jau ar citiem Trust produktiem man problēmas nav bijušas, bet, ja tajā pašā laikā redzu, ka ir tableti, kas maksā ~1000 zaļos papīrīšus, liekas, ka pērkot konkrēto Trust produktu es pērku "malku". Bet tas visticamāk, ka ir psiholoģisks faktors, jo tādam iesācējam noteikti Trust tablets tāpat būtu laba spēļmantiņa kādam laikam. Starp citu, vai pats esi viņu mēģinājis vai dzirdējis kādas atsauksmes?

Atbildēt | Iepriekšējais