Krāns

« previous entry | next entry »
Aug. 16., 2006 | 08:00 am
posted by: po in pajautaa

Reiz jau jautāju, bet neguvu līdz galam apmierinošu atbildi -
Vai tāds purvciema krāna ūdens ir kaitīgs veselībai vai nē? Varbūt kāds (profesionālā sakarā vai kā citādi) zina, kas tajā ūdenī ir?
Krāna ūdenī laikam ir lērums kalcija (pie čaiņikiem visi tie kaļķi...). Organisms šito uzņem? Respektīvi - ja dzer daudzumdaudz krāna ūdens, tad organisms tiek nodrošināts ar nepieciešamo kalciju?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {19}

from: [info]po
date: Aug. 16., 2006 - 01:57 pm
#

"ar to Ca, kas ir krāna ūdeni organisms nesaņem visu vajadzīgo, turklāt pēc vārīšanas Ca praktiski vairs ūdenī nav "
bet, ja es dienā izdzeru kādus trīs litrus nevārīta krāna ūdens?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]mikstmiesis
date: Aug. 16., 2006 - 02:11 pm
#

lieta ir tā, ka Ca savienojumi ir mazšķīstoši (ieskaties šķīdības tabulā; pamatskolas neorganiskajā ķīmijā tās bija jālieto). lai nodrošinātu organismu ar visu tam nepieciešamo Ca tomēr to vajag piegādāt tādā daudzumā un veidā, lai organisms pats izšķīdina un uzsūc tik cik viņam vajag. pārējo jau izvadīs ārā. piena produktos ir daudz Ca arī

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]po
date: Aug. 16., 2006 - 02:17 pm
#

Tātad no tā krāna ūdens organisms Ca vispār neuzņem? (Es ķīmiju apguvu sen un draņķīgi, bioloģiju man pasniedza sen un draņķīgi)

Bet ar pienu jau jautrība tāda, ka lai sašķeltu tās prāvās dzīvnieku olbaltumvielas, organisms patērē vairāk tā kalcija, nekā uzņem. Tas ir tip kā no sālsūdens padzerties.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Media Sapiens

from: [info]wilkacis
date: Aug. 16., 2006 - 02:37 pm
#

Kā reizi otrādāk - kalciju no piena organisms saņem daudz vieglāk un ātrāk, nekā no dārzeņiem. Tieši tāpēc dzīves sākumā, kad notiek vislielākā kaulu augšana, ir tik svarīgi uzņemt mātes pienu. Olbaltumvielu šķelšanas procesā kauli (kur tiek glabāti 99% no kalcija) nepiedalās. :) Turklāt piena olbaltumvielas ir pilnvērtīgas t.i tajās ir visas neaizstājamās aminoskābes.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]mikstmiesis
date: Aug. 16., 2006 - 02:46 pm
#

ne jau Ca organisms patērē, lai to dabūtu no tā piena, bet gan glikozi ;o)

lai organismu nodrošinātu ar visu nepieciešamo viņam ir jāpiegādā gan smagi pārstrādājama barība (olbaltumvielas un dažādi tauki), gan viegli iegūstama enerģija (ogļhidrāti). No taukiem, starp citu enerģiju iegūst daudz vairāk nekā no ogļhidrātiem. vienīgā problēma ir tā, ka ir vajadzīgs ieguldīt daudz enerģijas, lai procesu iesāktu, bet no olbaltumvielām organisms tiek pie aminoskābēm, bez kurām tas nevar normāli funkcionēt. Tā pamatpatiesība ir vienkārša - pēc iespējas daudzveidīgāka barība un vismazāk jau nu atteikties no tā, kas kārojas un nevajag sākt mēģināt ēst pēc kaut kādiem priekšrakstiem. bērni (ja tos pieaugušie nesamaitā) barojas vienkārši ideāli - ēd to, ko organismam vajag, bet pārējo pastumj malā un paziņo, ka neēdīs vai, ka negaršo un pēc pāris dienām tieši tas varētu būt tas, ko jams piepras, lai dod.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]po
date: Aug. 16., 2006 - 02:53 pm
#

pirmkārt, Osteoporosis is NOT a problem that should be associated with lack of calcium intake. Osteoporosis results from calcium loss. The massive amounts of protein in milk result in a 50 percent loss of calcium in the urine. In other words, by doubling your protein intake there will be a loss of 1-1.5 percent in skeletal mass per year in postmenopausal women. The calcium contained in leafy green vegetables is more easily absorbed than the calcium in milk, and plant proteins do not result in calcium loss the same way as do animal proteins. If a postmenopausal woman loses 1-1.5 percent bone mass per year, what will be the effect after 20 years? When osteoporosis occurs levels of calcium (being excreted from the bones)in the blood are high. Milk only adds to these high levels of calcium which is excreted or used by the body to add to damaging atherosclerosis, gout, kidney stones, etc. (http://www.notmilk.com/deb/092098.html)

otrkārt, tad kāpēc sīčiem liek turpināt dzert pienu, kad mātei tas aptrūkstas un sīcim vairs nav nepieciešams? Nu jā, ok, labāk paklusēšu, jo par cilvēces nejēdzībām var runāt bezgalīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]po
date: Aug. 16., 2006 - 02:57 pm
#

un vispār, negribu iegrimt šajā piena diskusijā, jo neesmu nekāds bioloģijas doktors

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]mikstmiesis
date: Aug. 16., 2006 - 03:33 pm
#

par cilvēces nejēdzībām tiešām nevajag sākt runāt. to ir pārāk daudz.

bet pieaugušie liek sīčiem darīt daudz ko, jo uzskata, ka ir pieauguši, gudrāki un značit labāk zin, kas bērnam vajadzīks un nepieņem to, ka bērns varētu labāk zināt (nu tas gan neattiecas uz visu, jo ir lietas, kur tomēr ir vajadzīga pieredze, kuras bērnam nav).

Atbildēt | Iepriekšējais


Media Sapiens

from: [info]wilkacis
date: Aug. 16., 2006 - 05:33 pm
#

Pirmkārt, cik zinu par osteoporozi tiešām vēl notiek diskusijas un vairāk ir viedokļu, nekā zināmu faktu.

Otrkārt, kad tev lika turpināt dzert pienu, vajadzēja teikt - nē, paldies. :)
Ehh, ja visas pasaules nejēdzības būtu tik mazas kā "kāds man lika dzert pienu, lai gan es to zaudēju 50% kalcija pēc tam to izčurājot" :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]po
date: Aug. 16., 2006 - 08:03 pm
#

Pirmkārt - aha, negribu turpināt diskusiju, jo neesmu kompetents

otrkārt - atbildīgus morālus lēmumus spēj izdarīt tikai pieaudzis cilvēks. Bērns akli uzņem visu, ko kultūra viņam dod.

Atbildēt | Iepriekšējais