pajautaa

Nodokļi

« previous entry | next entry »
Dec. 2., 2021 | 04:03 pm
posted by: mranarhs in pajautaa

Kaut kad jūlijā VID bija sūtījis man ziņu par to, ka jānomaksā ienākuma nodoklis par 2019.g. Šo vēsti nupat tikai ieraudzīju, jo, nu nedaru es vairs neko Latvijā kopš 2016.g., kad bija pēdējās mazās lietiņas par autoratlīdzībām.

Summa niecīga, pat ar visu nu jau sarēķināto sodu (nu jā, jo neesmu laikā nomaksājis, protams) tikai daži eiro.

Tomēr biju izbrīnīts, kā man kaut kas pēkšņi 2019.g. varēja rasties. Kopš 2017.g. dzīvoju Zviedrijā. Uzrakstīju VID jautājumu par šo. Tāpat arī minēju to, ka tā viņu lapa EDSā, kur it kā vajadzētu būt deklarācijai ar aprēķiniem, neveras (rāda kaut kādu error mesidžu). To gan viņi noignorēja, bet par nodokli atbildēja šādi: "Piemaksa izveidojusies neapliekamā minimuma dēļ. Tā kā ir nokavēts deklarācijas samaksas termiņš, lūdzam Jūs sadaļā "Maksājumi" apskatīt esošo parāda apmēru un apmaksāt to."

Esmu tiešām neizpratnē, kāds neapliekamais minimums, no kā tāds varēja rasties. Kādi būtu minējumi?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {9}

t

from: [info]tiga
date: Dec. 2., 2021 - 05:11 pm
#

Diez vai mēs te kaut ko varēsim atbildēt par Tavu neapliekamo minimumu. Zvani vien uz VID un jautā. Ieteikums - zvani uz uzņēmēju līniju, jo privātpersonu līnijā cilvēki bieži vien neatbild par bazaru:)

Atbildēt | Diskusija


Dzintra čoms

from: [info]mranarhs
date: Dec. 2., 2021 - 05:48 pm
#

Ja reāli nekādu ienākumu Latvijas sistēmā nav bijis sākot ar (ieskaitot) 2017.g., tad no kā 2019.g. varētu rasties ienākuma nodoklis neapliekamā minimuma dēļ? Tas ir tāds vispārīgs jautājums, kādi ir varianti. Ne jau par to, kas konkrēti ir manā gadījumā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Ūūlę

from: [info]chimera
date: Dec. 2., 2021 - 07:10 pm
#

Ir kkads neapliekamais minimums, no kura jāmaksā iin arī tad, ja tev nav realo ienākumu bet ir reģistrēta jebkāda saimnieciskā darbība. Kādreiz tas minimums bija 50 eiro gadā, tagad nezinu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Ūūlę

from: [info]chimera
date: Dec. 2., 2021 - 07:11 pm
#

TB apliekamais minimums drīzāk :>

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dzintra čoms

from: [info]mranarhs
date: Dec. 3., 2021 - 02:10 pm
#

Bet man taču VID raksta, ka NEapliekamais minimums.

Atbildēt | Iepriekšējais


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Dec. 2., 2021 - 11:41 pm
#

jup, tas bus tas

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dzintra čoms

from: [info]mranarhs
date: Dec. 3., 2021 - 02:11 pm
#

Mana saimnieciskā darbība tika oficiāli izbeigta krietni pirms 2019.g. Šķiet, 2017.g. Ir EDSā to apstiprinoša ziņa no VID.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]p_petersons
date: Dec. 4., 2021 - 07:30 pm
#

Šis ir pilnīgi neprofesionāls un, iespējams, bezjēdzīgs komentārs, bet.

Tu saki, ka dzīvo Zviedrijā. Vai tu tur esi arī visur reģistrēts, dzīvesvieta deklarēta tur, nodokļus maksā tur utt? Vai Latvijā ir palicis kāds bankas konts? Ja Latvijā nekas nav palicis un no LV patiešām neesi saņēmis ne centu kopš 2016., viņus droši vari sūtīt dirst.

Online ziņa arī nav ekvivalenta vēstulei uz deklarēto dzīvesvietu, tāpēc palūdz viņiem tev rakstiski pa pastu nosūtīt to ar visu saistīto informāciju, pamatojumu un skaidrojumu.

Nākamā lieta. Man liekas, ka tas 2019. gada bullshits bija tā reize, kad puse Latvijas bija VIDam parādā naudu, jo viņi mainīja kaut kādu aprēķina formulu un EDSā tika izgudrots lodziņš ķeksītim ar nosaukumu "nepiemērot neapliekamo minimumu", par kuru nevienam nekas netika teikts un kas pēc funkcijas mazo un vidējo ienākumu saņēmējiem bija ķeksītis "nepalikt VIDam parādā".

Ņemot vērā, ka VIDs ir miskaste, varbūt viņi ar savu ģeniālo formulu ir pamanījušies tev no nulles uzrēķināt kādu 1 centu un tad uzaudzēt šim centam procentus. Bet, visticamāk, tomēr bija kāds mikro autoratlīdzības maksājumus, kuru tu pat nepamanīji un tagad visi sūdi ir no tā + VIDa aprēķina maiņas izdarībām.

Atbildēt | Diskusija


Dzintra čoms

from: [info]mranarhs
date: Dec. 17., 2021 - 11:43 am
#

Esmu, esmu oficiāli reģistrēts Zviedrijā, arī Latvijas IeM oficiāli esmu piereģistrējis savu adresi.

Bet viss noskaidrojās. Man bija viena Latvijā izdota kredītkarte, tai bija beidzies termiņš, tieši 2019.g. biju Latvijā un devos nomainīt karti, izrādījās, precīzi tāda karte viņiem nebija, pārformēja uz kaut ko līdzīgu. Un visā šajā procesā kaut kā sanāk, ka es esot guvis nelielu ieņēmumu, nu tur kaut kādus procentus pārrēķināja, kaut ko kaut kur pārlika, un tehniski es sanācu kā kaut kādu 20+ eiro ieguvējs. No tiem tad arī ienākuma nodoklis.

Nodokli nomaksāju, protams.

Prasīju VID konsultantei, uz kā pamata viņi īsti rēķina to nodokli - tā esot ziņa no bankas. Vārdu sakot, ja man kaut kas nepatīk, tad jārunā ar banku. Es pasmējos un teicu, nu tad jau jums kāds te var atsūtīt info par to, ka man ir no viņiem bijuši ienākumi, un jūs to tā vienkārši akceptēsiet. Viņa pasmējās arī, bet nu vismaz ar bankām principā tā esot.

Atbildēt | Iepriekšējais