pajautaa

Klēpjdatora baterija

« previous entry | next entry »
Apr. 3., 2019 | 01:43 pm
posted by: panacea in pajautaa

Pirms gada manam samsunga laptopam tika nomainīta baterija. Oriģinālā samsunga maiņas baterija vairs nebija pieejama tāpēc serviss ieteica kaut kādu savu bateriju no sava piegādātāja. Piekritu, saudzīgi lietoju (BIOSā uzlikts, ka lādējas tikai līdz 80%, regulāras pilnīgas izlādes, dators daudz darbojās tikai uz baterijas). Bet tagad, gadu vēlāk, baterija uzpūtās tā, ka izsprāga tačpads. Ejot cauri vecajiem dokumentiem atklāju arī, ka tā servisa ieteiktā baterija bija attiecīgi sērijas modelim 'C', kamēr man ir modelis 'B'. Tagad skatoties jaunas baterijas, izskatās, ka baterijas modeļiem 'B' un modeļiem 'C' tirgo kā atsevišķas baterijas, modeļi nepārklājas.

Oriģinālais serviss saka, ka garantija ir cauri, viņi palīdzēt nevar, baterijas darbojas tikai 6 mēn - 1 gadu un visiem modeļiem der visas baterijas. Vai tā tiešām ir?

Piemēram, Google saka, ka baterijām vajadzētu turēt 2 - 4 gadus, bet var jau būt, ka šī ir vnk statistika nelaime un jācer, ka nākamā baterija iekļausies statistikas normā? Vai arī ir tomēr kāds veids, kā šadas problēmas neatkārtot?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {27}

Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Apr. 3., 2019 - 09:56 pm
#

Jā, ar replacement baterijām uzmanīgi. Es reiz pirku foto objektīvu un man pa lēto piedāvāja līdzi arī pāris lietotus ne-oriģinālas litija akumulatorus.

Tad lūk, viens no viņiem kalpo labi, bet otrs pēc kāda mēneša pēkšņi sāka dzirksteļot, kad ieliku lādēties.

Lētajiem replacementiem var nebūt pietiekami laba izolācija starp baterijas anodu un katodu (jebkurā gadījumā izolācijas biezums tiek mērīts mikronos) un, ja tie saskaras, baterija var aizdegties vai uzsprāgt.

Tāpat izolācijā var rasties caurumi vai citi defektu, ja baterija tiek fiziski iespaidota :)

Gadījumi tie ir reti, bet jo kreisāks produkts, jo mazāka ticība viņu ražošanas procesu precizitātei.


Savukārt uzpūsties baterijas mēdz, ja tās pārlādē:
In general, a swollen battery occurs when the battery's cells are overcharged, as lithium-ion batteries “react unfavorably to overcharging,” according to Don Sadoway, Professor of Materials Chemistry at MIT. ... This reaction produces heat, which warms the gasses inside the battery, causing them to expand.

šeit brandotie ražotāji parasti risina problēmu, iestrādājot baterijā elektroniku, kas atslēdz lādēšanu, kad baterija ir pilna. Savukārt lētajos pakaļdarinājumosv šādi čipi mēdz nebūt.


Izklausās, ka vajadzētu tomēr mēģināt kaut kad pāriet uz jaunāku laptopu.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 3., 2019 - 11:12 pm
#

Noderīga info, paldies! Interesanti arī par to pārlādēšanu. Man tiešām jau BIOSā bija cītīgi uzlikts, ka vairāk par 80% nelādē. Vai tam nebūtu vajadzējis situāciju atrisināt?

Es ceru, ka tā dzirksteļošana nav tāda bieža parādība - baterija ir ieskrūvēta korpusā, es tāpat vien viņu ārā izņemt nevarētu, pat ja dzirksteles būtu, yikes.

Vispār serviss tagad ir izrunājies ar piegādātāju un viņi man par brīvu sola gan bateriju, gan baterijas ielikšanu. Vai man tagad jāsatraucas, ka atkal pūtīsies? :(


Un jā, laptops ir vecs, bet toties ultraportablis un joprojām visnotaļ jaudīgs, žēl būtu tāpat vien sūtīt pensijā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


soul_embraced

from: [info]soul_embraced
date: Apr. 4., 2019 - 08:33 am
#

"Pārlādēšana" šajā kontekstā nozīmē to, ka tiek lādēts ar neatbilstošu (paaugstinātu) spriegumu. Neatbilstošs var būt tieši tāpēc, ka baterija nav oriģināla - atšķiras ķīmiskais sastāvs un noteiktais uzlādes spriegums. Un šajā gadījumā pat nav nozīmes līdz cik % notiek uzlāde, jo problēma ir jau saknē.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 4., 2019 - 10:59 am
#

Jūs mani biedējat! Vai man vajadzētu bīties?

T.i. vai man ņemt to servisa piedāvāto jauno bezmaksas bateriju, vai tomēr no honkongas ībeja sūtīt, kā viņi saka, oriģinālo bateriju pa diezgan lielu naudu?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


soul_embraced

from: [info]soul_embraced
date: Apr. 4., 2019 - 11:21 am
#

Nevar jau viennozīmīgi teikt, ka neoriģināla = slikta. Tāpēc arī ieteikt ko konkrētu ir grūti.

Atbildēt | Iepriekšējais


Aizliegts Viljams

from: [info]aizliegts_v
date: Apr. 4., 2019 - 09:18 pm
#

Oriģinālo no Honkongas ībeja? :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 4., 2019 - 09:23 pm
#

Jā, tā viņi saka, bet vai viņiem var ticēt :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Aizliegts Viljams

from: [info]aizliegts_v
date: Apr. 7., 2019 - 09:04 pm
#

Kā parasti, 50% likums - vai nu var ticēt, vai nevar ;)

Atbildēt | Iepriekšējais