Sems ([info]sems) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2004-02-26 16:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Džordžs Orvels - "1984"
Tagad, lūdzu, iedomājaties, ka jūs dzīvojat aptuveni 1950. gadā, laikā, kad Pasaule cītīga atkopjas no Pasaules kariem un citām globālām un ne tik globālām krīzēm, bet vienalga vēl balansē uz naža asmens. Pēkšņi jūsu rokās nonāk grāmata, kas grib, lai jūs, tāpat kā es tikko vēlējos, iedomājaties sevi dzīvojam citā laikā. Konkrēti, dažus gadu desmitus uz priekšu, vēl konkrētāk, 1984. gadā. Laikā, kuru grāmatas autors paredzējis, kā sociālisma triumfa laikus. Pasaule sadalīta trijās daļās, trijās lielvalstīs, kas nepārtraukti karo savā starpā. Okeānijā, valstī, kurā valda angsocs (jeb angļu sociālisms), un kurā norisinās visi galvenie grāmatā aprakstītie notikumi, pie varas ir Partija. Partija, kuru veido gandrīz piektā daļa Okeānijas iedzivotāju. Varu tā notur ar nepārtrauktu cilvēku novērošanu, ar domu policijas palīdzību, ar 'dubultdomas' metodi, brīvas gribas apspiešanu, cilvēku slepkavošanu un nepārtrauktu, vienmēr notiekošu un esošu, vēstures mainīšanu...

Lai gan romāns sākumā asociējas ar kādu fantastikas romānu, kāds tas nedaudz arī, tomēr lasot aizvien tālāk un tālāk sāk likties, ka viss, kas grāmatā aprakstīts, reāli var kādreiz arī pastāvēt. Tas ir kā nelaimi vēstošs pravietojums, kurš piepildīsies, ja cilvēce nesapratīs to. Citiem vārdiem sakot, ja cilvēce turpinās tādā pašā garā kā tagad (atcerieties, ka mēs esam iedomājušies, ka dzīvojam kautkur nedaudz pēc 1950. gada), tad notiks tas, kas notiek grāmatā. Tuvojoties romāna beigām lasītāju prāti pastiprināti tiek pievērsti dažādiem filozofiskiem jautājumiem. Vai eksistē brīvā griba ? Kas ir patiesība un kas ir meli ? Vai patiesība ir tā, ko redz cilvēks, vai tomēr patiesība ir kaut kas no cilvēka neatkarīgs, absolūts ? Kas ir pagātnes esence, vai tā vispār pastāv ?

"Vai pagātne pastāv konkrēti, telpā ? Vai kaur kur ir vieta, cietu ķermeņu pasaule, kur pagātne arvien vēl pastāv ?
- Nē.
- Kur tad pagātne pastāv, ja tā vispār pastāv ?
- Dokumentos. Tā ir uzrakstīta.
- Dokumentos. Un...
- Prātā. Cilvēku atmiņā.
- Atmiņā. Ļoti labi. Mēs, partija, pārvaldam visus dokumentus, un mēs pārvaldām visu cilvēku atmiņu. Tātad mēs pārvaldam pagātni, vai ne?"

Emocionālie iespaidi pēc grāmatas izlasīšanas bija graujoši, vismaz man. Visu nākamo dienu jutos tāds kā nestabils. It kā visu mūžu būtu pašam nemanot staigājis pa šauru latiņu, kas pārmesta pāri dziļai kraujai, bet tikai tagad atvēris acis un pamanījis, līdz ar to zaudējis līdzsvaru. Labi gan, ka šī sajūta pārgāja. Laikam jau ar dubultdomas palīdzību :). Nesapratāt ? Izlasīsiet grāmatu, - sapratīsiet! ;)

Paldies.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]another
2004-02-26 17:34 (saite)
ir sanaacis redzeet tikai filmu, ar graamataam, savukaart, esmu saskaaries tikai ar i-neta starpnieciibu, kuras man ir slinkums lasiit. tev taa graamata ir .lv valodaa?!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

...
[info]sems
2004-02-26 18:20 (saite)
aha. 90. gada izdevums, izdevnieciiba Liesma, iekshaa gan "Dziivnieku ferma", gan "1984"

nemaz nezinaaaju, ka ir arii filma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]another
2004-02-26 19:17 (saite)
ir ir, taada tiiri neko, kaut gan esmu dzirdeejis, ka graamata esot labaaka bijusi (bet nu taa man taa liekas, ka par jebkuru filmu, kas ir taisiita peec graamatas motiiviem, saka ;)). khmmm diez ir iespeeja kaada biblioteekaa atrast vai arii tas es taads slinks esmu un nevaru atrast?!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]hessin
2004-02-28 19:53 (saite)
njuu... filma ir bish garlaiciiga. tikai un vieniigi taapeec, ka taa ir teju 1:1 kopija ar graamatu. nekaadas dizhaas improvizaacijas, nekaads cits skatiijums. tikai bildees paraadiits tas pats kas uzraxtiits (laikam tikai notikumi biaj sapludinaati kopaa, dazhi izlaisti). pienjemu, ka noder slinjkjiishiem, kuriem graamata jaaizlasa...

imho, shajaa gad. graamata speej dot daudz lielaaku emocionaalu laadinju - jo tas viss notiek muusu galvaas nevis uz ekraana..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unintended
2004-02-26 19:54 (saite)
tādas grāmatas liek domāt.
man arī bija tādi viegli nestabila sajūta pēc izlasīšanas- it kā viss patiešām ir bezjēdzīg... ka mēs neko nevaram darīt, lai mainītu.. ka cilvēki ir radīti, lai pakļautos vienam autoritatīvam spēkam un ka cilvēkiem tīri labi patīk būt vadītiem.
un visu laiku atceros to kā galvenias varonis 'filozofēja' par sāpju mēru un to, ka neviens nekad un ne par ko nelūgs vairāk sāpju...

(Atbildēt uz šo)


[info]diff
2004-02-27 12:36 (saite)
biju pat piemirsis par sho graamatu no vidusskolas laikiem..kad bija obligaati jaalasa kautkas no Orvela izlasiiju dziivnieku fermu, ,bet noleemu arii sho izlasiit..tomeer kautkaa nesanaaca..tagad atgaadinaaji, noteikti tuvaakajaa laikaa izlasiishu

(Atbildēt uz šo)


[info]stardust
2004-02-27 17:43 (saite)
Shitaa graamata manaa listee kaa naakoshaa, kura jaalasa, jo peec dazhu fragmentu izlasiishanas, kas bija jaalasa augstskolaa, es jau vinjaa paspeeju sapinjkjereeties un mazbiku samiileeties...

(Atbildēt uz šo)


[info]red
2004-03-04 23:53 (saite)
ir veerts lasiit tieshaa komplektaa ar dziivnieku fermu. abas ir reaali jautras. starp citu baismiigi atkariigs no lasiitaaja vecuma. pirmoreizi abas izkapaaju kaadu 14 gadu vecumaa un dziivnieku fermu uztveeru kaa jauku staastu par dziivniekiem, kameer 1984 vispaar likaas aarpraataa garlaiciigs gabals. savukaart peec tam ap kaadiem 19 izlasiiju abas otreiz. orvels principaa ir iegaajis zinaaamaa klasikja statusaa ar atsevishkjiem epohaaliem tekstiem:
"visi dziivnieki ir vienliidziigi, bet dazhi dziivnieki ir vienliidziigaaki par citiem.." utt.

(Atbildēt uz šo)


[info]sarma
2004-10-25 20:23 (saite)
šo grāmatu ir vērts lasīt vēl un vēl. un tās problemātiku var redzēt visapkārt arī mūsdienu demokrātiskajā pasaulē

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?