pulp fiction ([info]webgirl) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2005-08-08 15:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Veihueja, Šanhajas mīlulīte
Grāmatas galvenā varone ir jauna, daudzsološa rakstniece Ni Ke, kurai ir mīlošs, taču impotents puisis un arī precēts mīļākais. Ni Ke raksta savu jauno romānu, nespēj to pabeigt, viņas puisis pēkšņi kļūst narkomāns, taču mīļotā meitene viņu izglābj, tiesa gan tikai uz laiku. Būtībā pat sižetu ir visai grūti izstāstīt, jo tas it kā ir pilns visādu notikumu, taču to kopējā saistība un jēga pazūd. Romāns šķiet piebāzts kolorītiem tēliem un problēmām, kuras katru varētu izvērst bezgalīgi – jauna sieviete rakstniece, nespējīgs puisis, abu mīlestība, puiša māte, ar kuru viņš nav ticies 10 gadus kopš tēva nāves, kurā viņa tiek vainota, jauna un skaista miljonāra atraitne – izbijusi sieviešu tirgotāja, u.c. Diemžēl tas arī ir gandrīz viss, ko no grāmatas iespējams par šiem varoņiem uzzināt, jo tiek aptverts ļoti plašs personu un tēmu loks, taču neviena no tām netiek īpaši padziļināta. Rezultātā rodas tāds stipri virspusējs iespaids, kas neko arī neaizķer.
Diez vai autori varētu vainot par pārāk daudzajām drukas kļūdām darba latviešu izdevumā, bet diemžēl tas nav vienīgais, kas šajā grāmatā kaitina. Mazliet traucē tas, ka tiek nemitīgi uzsvērti noteikti zīmoli. Cigarete nav vienkārši cigarete, bet Mild Seven, auto – VW Santana 2000, tamponi – tieši OB, utml. Iespējams, tas nebūtu tik uzkrītoši, ja bez zīmoliem romānā parādītos arī kas vairāk. Acīmredzot, lai kompensētu dziļuma trūkumu un demonstrētu plašu skatījumu, nemitīgi kaut kas tiek citēts. Apjomā nelielais romāns (247 lpp.) iedalīts 32 nodaļās, kuras katra tiek sākta ar vienu vai pat vairākiem citātiem no dziesmām un dažādiem plaši pazīstamiem cilvēkiem. Arī nodaļu ietvaros regulāri parādās tiešas atsauces uz kādu autoru (kā teicis tas un tas), taču tā arī nepaliek skaidrs, kāpēc kāds citāts vispār parādās un kāpēc tieši tas ir izvēlēts kā moto konkrētajai nodaļai. Viss kopā atgādina tādu ne visai veiksmīgu kokteili, kur salikts daudz labu lietu, taču kopējā garša zūd. Turklāt tā vien liekas, ka pie tā būtu vainojams nevis slikts meistars, bet tikai elektriskā automāta bezkaislīgais nejaušības princips.
Kaut arī romānā parādās arī dažas tiešām baudāmas situācijas un teikumi, tomēr diemžēl jāatzīst vien sen zināmā patiesība par darvas pilieniem medus mucā.
Nobeigumā vēl tikai atļaušos citēt, manuprāt, ģeniālāko grāmatas teikumu. Aprakstot varones orgasmu – Izpletušies asinsvadiņi pieplaka tuvu vagīnas iekšējai sieniņai. Vai tiešām tādā brīdī prātā var ienākt kaut kas tāds? Tīri vai žēl, ka nav minēti latīniskie nosaukumi. Izklausītos smalkāk.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]f
2005-08-08 16:04 (saite)
nu, aizķēra jau gan tā grāmata. aizķēra.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]webgirl
2005-08-08 16:16 (saite)
ja? tad pastāsti vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]f
2005-08-08 16:22 (saite)
patiesībā, es kaut kur atpakaļ te jau esmu rakstījusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]webgirl
2005-08-08 16:35 (saite)
tieši par šo nemanīju gan.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]f
2005-08-08 16:38 (saite)
ja godīgi, es neatceros neko konkrētu, bet es atceros, ka man tā grāmata patika, kā jau visas tālo austrumu autoru grāmatas, kuras esmu lasījusi.

noteikti zinu, ka esmu žurnālā rakstījusi. ja ne te, tad savā žurnālā, bet slinkums meklēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]orissa
2005-08-08 17:04 (saite)
hmm, es nezinu vai shii graamata mani aizkjertu vai nee, bet tu mani aizkjeeri gan. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]webgirl
2005-08-08 19:38 (saite)
es? kā gan?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]orissa
2005-08-08 21:10 (saite)
:D man vienkaarshi patika tavs raksts :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]webgirl
2005-08-08 22:18 (saite)
tagad būs jābaidās rakstīt vēl :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]cure
2005-08-08 18:28 (saite)
es protams to neteicu toreiz tik detalizēti,vairāk biju apburta ar sajūtām lai kaut cik mēģinātu uztriept visu...bet - būsi slikti meklējusi ,) http://klab.lv/community/lasiitprieks/7397.html

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]webgirl
2005-08-08 19:39 (saite)
paldies, to es tiešām palaidu garām :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]asaa
2005-08-14 22:56 (saite)
esmu lasiijusi,graamata ljoti patika,arii vizuaalais un pati valoda/stils. tik ljoti iespaidojos,ka iedevu izlasiit mammai,un vinjai arii ljoti patika...

(Atbildēt uz šo)


[info]baluu
2005-09-07 00:20 (saite)
káukas tajaa graamataa bija. nedaudz pabanaala gan ir bet .... mjaa iesaku izlsaiit un pateikt man priekshaa =D

(Atbildēt uz šo)


[info]genisse
2005-09-12 11:06 (saite)
man patika. vai tad tāds nav šis laiks, gadsimts un viss pārējais. no virsas mēs tā visu viegli, bet apakšā ..tādi mutuļi un krāces. nepasacīti

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?