piezīmes par Ameriku

Posted on 2022.07.14 at 01:26
man:: jetlag
Tags:
bijām diezgan daudz vietās, pie kurām bija rakstīts, ka šīs zemes piederēja tādai vai šitādai indiāņu ciltij un tā un šitā vieta viņiem bija svētvieta. un viss izpostīts, atņemts, uzbūvēts betona klucis utt. vietām kaut kas tiek mēģināts restaurēt vai atdot (vai vismaz piešķirt tiesības izmantot, kā, piemēram, pipestone, bet tas liekas tāds niecīgs piliens okeānā uz visa tā kopējā nodarījuma apmēra).
jutu sevī drausmīgas dusmas. līdzīgas tām, kuras jūtu domājot par karu Ukrainā.

staigāju un domāju, ka latviešiem ļoti paveicās, ka alkatīgie kristiešu kolonisti ieradās tik laicīgi. kad pasaule vēl bija salīdzinoši ļoti lēna un tehnoloģijas mazattīstītas. viss notika lēnām, bija daudz laika pielāgoties, salāgoties un saglabāt gan atšķirīgu valodu, gan tradīcijas, gan kultūru. Zamerikas indiāņu kolonizācija un genocīds notika jau tehnoloģiski daudz attīstītākā un straujākā laikmetā. uzbūvē dzelzceļu, izšauj bifeļus, cilvēkiem vairs nav ko ēst, viņi izmirst, atlikušos sadzen rezervātā, bērnus nošķir no vecākiem un viss. veselām ciltīm vairs nav iespēju piekopt savu tradicionālo dzīvesveidu, saglabāt kultūru vai kaut kā lēnā garā mēģināt pielāgoties. izbraucām cauri gan Pine Ridge rezervātam (otrā nabadzīgākā vieta visā ASV, vismaz bija dažus gadus atpakaļ ), gan indiāņu rajonam Mineapolē (pilsēta ar vienu no lielākajām urbānajām pamatiedzīvotāju populācijām ASV). bēdīgi un nabadzīgi. paņēmu palasīt viņu pašu ikmēneša avīzi un nopirku pāris pamatiedzīvotāju autoru grāmatas. ļoti interesanti un tiešām ļoti bēdīgi.

šitādus tagad esot modē likt klāt visādiem pasākumu info materiāliem. nebija gan iespējas noskaidrot, ko viņi paši par to domā.


šī bilde no muzeja Čamberlenā https://aktalakota.stjo.org/

Comments:


aborigens
[info]aborigens at 2022-07-14 06:53 (Saite)
Interesanta piezīme par tiem laicīgajiem kolonizatoriem.
usne
[info]usne at 2022-07-14 07:54 (Saite)
Cik drausmīga bilde !
presiite
[info]presiite at 2022-07-14 14:38 (Saite)
"latviešiem paveicās" arī dzīvot vienā kontinentā ar tām pašām slimībām, kas kolonizatoriem. Manuprāt, skaitās, ka tuvu 90% no iznīcinātajiem vietējiem iedzīvotājiem mira nevis no ieročiem, bet bakām, masalām utml
gnidrologs
[info]gnidrologs at 2022-07-14 18:10 (Saite)
Pirmkārt tas. Savukārt stāsti par baiso genocīdu ir kārtējais mūsdienu ksenofilu pārspīlējums, lai būtu vēl viena lieta par, ko šaustīt slikto balto cilvēku.
Otrkārt, tās zvērības, ko indiāņu ciltis darīja viena otrai, pārspļauj eiropiešu nežēlību, tā kā nevajag uzskatīt, ka tika iekaroti kaut kādi balti, pūkaini miera pīpētāji. Tas ir gan padomju gan holivudas sentimentālais attēlojums.
*
[info]inese_tk at 2022-07-14 23:36 (Saite)
nu baltu ciltis arī nebija viena pret otru baigi maigas un draudzīgas, nu un kas no tā? tas leģimitizē genocīdu, jo tiek iznīcināti "mežoņi"?
gnidrologs
[info]gnidrologs at 2022-07-15 00:25 (Saite)
Nē. Tiesa genocīda tur nebija. Parasta teritorijas apgūšana, pamatā pat ne vietās, kur dzīvoja indiāņi. Kā jaut tika teikts augšā, galvenais nāves cēlonis slimības. Bija atsevišķi incidenti, kur bālģīmji uzvedās nežēlīgi, un analoģiski arī kur indiāņi, bet kopumā attiecības bija mierīgākas, nekā holivuda utml. liek mums domāt.
Tieši tāpat kā ar baltu ciltīm, tā ar indiāņiem, notika tas, kas notiek, kad sastopas augstāk un zemāk attīstītas ciltis.
*
[info]inese_tk at 2022-07-15 07:26 (Saite)
holivudas filmas nekādā veidā nav avots, no kura smeļos informāciju. es neskatos bojevikus, tai skaitā vesternus.

runājot par genocīdu - kaut vai šis https://www.youtube.com/watch?v=AJ3rZduU4Oc vai tas pats Wounded Knee Massacre
gnidrologs
[info]gnidrologs at 2022-07-15 09:55 (Saite)
Atsevišķi slaktiņi bijuši arī pret baltu ciltīm. Vai pret tām tika veikts genocīds? Un ABC nav uzticams avots. Tik pat labi varētu skatīties Krievijas pirmo kanālu, lai ko uzzinātu par tās vēsturi.
*
[info]inese_tk at 2022-07-16 10:57 (Saite)
viens slaktiņš nenozīmē genocīdu. bet, ja tūkstošiem vecāku atņem mazus bērnus un transportē tūkstošiem jūdžu attālumā, saliek internātos, nogriež matus un aizliedz runāt dzimtajā valodā - tas gan ir genocīds.
Previous Entry  Next Entry