: who's that girl? -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
> the cut
> fashion telegraph
> more life

Februāris 17., 2010


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
12:08
patiesībā, man tiešām gribētos, lai kāds man tā skaisti pastāsta - kas notiek ar eiropas ekonomiku. vai tiešām visām eiropas valstīm ir baigie parādi? and how did we get there... here?

protams, sameklēt rakstus internetā katrs māk, bet, ņemot vērā to, ka, nu, saucot lietas īstajā vārdā, es no ekonomikas neko nesaprotu, tad man no tiem rakstiem ne silts, ne auksts. t.i., biežāk vienkārši - auksts. sava viedokļa par ekonomiku man nav, a avīzēs - katrai savs, un tad vēl tā sajūta, ka visi tur gvelž muļķības.

(20 with milk | cup of coffee?)

Comments:


From:(Anonymous)
Date:17. Februāris 2010 - 12:32
(Link)
lieli parādi ir tikai dažām konkrētam eiropas valstīm, kurām lieli parādi ir bijuši vienmēr - itālija, grieķija, beļģija, mazāk - portugāle spānija. vopšem visas dienvidvalstis + beļģija.

kā jau minēju, tie parādi bijuši vienmēr (runa ir par valdības parādiem, nevis uzņēmumu vai privātpersonu) un problēma tā ir tikai tagad, jo ar vispārēju 'mīzelīgumu' kādam kautko aizdot un nodokļu ieņēmumu kritumu (kas strauji palielina šo parādu, jo izdevumu apcirpt tajās valstīs ir praktiski neiespējami) šīm valstīm tagad ir lielas problēmas.

daļēji problēmas saasina eiro klātbūtne - ja viņiem būtu pašiem sava valūta - devalvētu un miers - i parādi saruktu (vismaz daļa no tiem, ka savā valūtā), i ekonomika atdzīvotos. a tā nekā..
[User Picture]
From:[info]f
Date:17. Februāris 2010 - 12:39
(Link)
saņēmu meilā ņūzleteru, ka gaidāms eiro krahs, tieši saistībā ar grieķiju (laikam). velns viņu zina, ko tas nozīmē? atgriezīsies visi pie iepriekšējām valūtām? is that even possible?
From:(Anonymous)
Date:17. Februāris 2010 - 14:33
(Link)
nebūs nekāds krahs, grieķija ir pa mazu, lai to būtu grūti 'izpirkt' (bail out). eiro likvidēšana nenotiks, jo tas būtu nenormāli dārgi.
[User Picture]
From:[info]f
Date:17. Februāris 2010 - 21:25
(Link)
kas grieķiju izpirks?

un

sanāk, ka "eiro krahs" tulkojams kā "eiro likvidēšana"? kāpēc uzreiz likvidēšana?
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:17. Februāris 2010 - 13:06
(Link)
Tiem, kas raksta rakstus par ekonomiku, ir viens vienīgs mērķis -- pārdot attiecīgo izdevumu, kur tas raksts parādās. Un, protams, vēl ir arī tie, kuŗu mērķis ir atspoguļot savu maizes tēvu viedokli. Tādēļ arī tie viedokļi mēdz būt stipri atšķirīgi -- skatoties, ko kam var pārdot. Piemēram, Financial Times ir stipri atšķirīga auditorija nekā Biznes & Baltija, un no tā arī izriet stipri atšķirīgs viedoklis un rakstīšanas stils.

Bet, ja par Eiropas ekonomiku -- lielākā bēda ir tā, ka nekādas Eiropas ekonomikas jau nemaz nav. Vienas pašas Eiropas Savienības ietvaros ir tik radikālas atšķirības kā Vācija, kas lielā mērā uztur lielumlielo daļu Eiropas, un Grieķija, kas lielā mērā dzīvo uz pārējās daļas rēķina. Problēma parādās tur, ka vesela kaudze stipri atšķirīga līmeņa ekonomiku mākslīgā veidā apvienotas kopā ar vienu valūtu. Bet, neskatoties uz to, tās mākslīgi apvienotās ekonomikas tomēr joprojām paliek samērā neatkarīgas: viņas pašas var noteikt savus nodokļus, pašas var veidot savu budžetu, nevienam to neatrādot, un, to top it all off, viņas vēl viena ar otru pamanās konkurēt.

Vārdsakot, Eiropas ekonomika ir kaut kas līdzīgs bariņam airētāju, kas it kā visi sēž vienā laivā, bet nav neviena kapteiņa, kas visiem teiktu: tā, tagad airējam visi kopā. Tad nu katrs airē, kā grib: kāds spēkavīrs airē, cik tik jaudas, un laiva tiešām iet uz priekšu, kāds cits ir spēciņos vājāks, bet arī cenšas, vēl kāds cits tikai izliekas, ka airē, bet atsevišķi eksemplāri vispār sēž un paziņo -- hallo, kur ir problēma, laiva tak tāpat iet uz priekšu, neaizmirsīsim mūsu airētāju vienotību.
[User Picture]
From:[info]f
Date:17. Februāris 2010 - 13:51
(Link)
tad man ir tikai viens jautājums (pagaidām) - kāpēc kādam šķita, ka eiropas savienība ir baigi labā doma? nē, labi, tas mani patiesībā neinteresē.

"nekādas Eiropas ekonomikas jau nemaz nav". un ko tajā bildē dara asv un krievija? kāpēc zviedrijai un norvēģijai ir nauda (viņiem taču ir, vai ne?)?
From:(Anonymous)
Date:17. Februāris 2010 - 14:47
(Link)
asv spēcīgāka centrālā valdība un patiesi vienota ekonomiskā telpa (atkal par darbaspēka mobilitāti runājot)tā arī visa starpība (pa lielam)

krievija ir autoritāra, centralizēta valsts no 19. gs tipa federācija, taču cik nu tās daļas tur neatkarīgas.

norvēģija bagāta naftas dēļ, zviedrija strādīguma un prātīguma
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:17. Februāris 2010 - 17:05
(Link)
Zviedru bankas ir lielisks zviedru prātīguma piemērs ;)
[User Picture]
From:[info]f
Date:17. Februāris 2010 - 21:26
(Link)
te baigais sarkasms jūtams, man nezin kāpēc šķiet.
From:(Anonymous)
Date:17. Februāris 2010 - 14:44
(Link)
daļa no sacītā, kā saka, 'attiecas', taču otra daļa nē.

-problēma ir nevis tanī, ka ekonomikas dažādas, bet gan tanī, ka tās nav pietiekami integrētas. lielākā problēma no tā ir darba spēka mobilitātes trūkums tik triviāla iemesla dēļ kā 'valoda'
-neatkarīga fiskālā politika līdz zināmai robežai nav problēma, bet ir labi - jo pielāgojas attiecīgas valsts vajadzībām (atšķirība no monetārās politikas, kura eur valstīm ir viena). ekscesu ierobežošanai te ir māstrihta kritēriji, cits jautajums par to ielāgošanu un uzspiešanu (enforcement)
-un 'to top it all off, viņas vēl viena ar otru pamanās konkurēt' - that's the whole idea of the EU, doh!!

ne jau ka ES trūkst problēmu, vnk tava izpratne par problēmām ir nedaudz greiza.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:17. Februāris 2010 - 16:12
(Link)
Eiropas Savienībai nav problēmu, Eiropas Savienība pati ir problēma.

Kamdēļ piepeši darba spēka mobilitāte ir tā īpaši izcelta? Turklāt triviālais iemesls 'valoda' nebūt nav vienīgais iemesls, vēl pastāv arī tik triviāli iemesli kā 'darba atļaujas'. Bet pat ne par to — tad visas problēmas risina vienots darba tirgus, ja? Tad, piedodiet, kāda velna pēc mēs te tagad brēcam, ka treknajos gados zaudēta konkurētspēja, jo, raugi, cilvēki pieprasījuši abismālas algas vai piedraudējuši — vai nu maksā man štuku par ķieģeļu krāmēšanu, vai es jums saku bai bai un prom uz Īriju? Ā, starp citu, arī Īrija, neskatoties uz brīnišķo mobilo darbaspēku, kas treknajos gados tur siroja masveidā, tagad tomēr nav tā spožākā ES ekonomika.

Starp citu, re, te arī ir konkurence ES ietvaros. Latvijai gribot negribot par pašai sava darbaspēka piesaistīšanu bija jākonkurē ar Īriju, kas, protams, spēja piedāvāt daudz labākus apstākļus. Protama lieta, es arī dvēselē esmu kapitālists, ar abām roķelēm esmu par brīvo tirgu un atrodu, ka konkurence ir Dieva dāvana visai cilvēcei. Bet, ziniet, arī boksā ir svara kategorijas, nevar visi konkurēt ar visiem tīri objektīvu iemeslu dēļ.
From:(Anonymous)
Date:17. Februāris 2010 - 16:59
(Link)
ar algām ir jākonkurē uzņēmumiem, nevis valstīm, un ja uzņēmums nespēj būt tik efektīvs, lai atļautos maksāt konkurētspējīgu algu, tad nafig to uzņēmumu.

vispār lielākā daļa uz īriju aizbrauca pirms algu buma latvijā. un latvijā algas auga nevis īrija bet naudas pieplūduma dēļ.

vispār karstasinīgs teksts. grūti un slinkums komentēt
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:17. Februāris 2010 - 17:04
(Link)
Ok, lai nu būtu. atļaušos vien piebilst, ka arī valsts gana daudziem cilvēkiem ir darba devējs, tātad arī valstij tomēr vajag konkurēt ar algām.
From:(Anonymous)
Date:17. Februāris 2010 - 17:19
(Link)
spriežot pēc šībrīža problēmām ar 'uzblīdušo valsts aparātu' latvija savulaik bija tīri konkurētspējīga.

but then again - ne jau ierēdņi brauca uz īriju
[User Picture]
From:[info]klusais_okeans
Date:17. Februāris 2010 - 18:35
(Link)
paldies :)
[User Picture]
From:[info]f
Date:17. Februāris 2010 - 20:45
(Link)
vai die, es kaut ko ne tā pateicu?
[User Picture]
From:[info]klusais_okeans
Date:17. Februāris 2010 - 21:21
(Link)
nē, nē, paldies domāts gan jautātājai, ka pajautāja, gan atbildētājiem :)
[User Picture]
From:[info]f
Date:17. Februāris 2010 - 21:26
(Link)
ā, nu, hehe, vienmēr laipni :)
[User Picture]
From:[info]klusais_okeans
Date:17. Februāris 2010 - 22:35
(Link)
tu esi jauka :)
[User Picture]
From:[info]f
Date:17. Februāris 2010 - 22:38
(Link)

> Go to Top
Sviesta Ciba