(bez virsraksta)

« previous entry | next entry »
Sep. 1., 2015 | 09:10 pm

Vīna industrija ir skaists piemērs mūsu ietekmējamībai ar cenu un atsauksmēm. 10 dolāru vīns pēkšņi kļūst ievērojami gardāks, kad etiķete to pārvērš par 90 dolāru vīnu. Lēti vīni, izrādās, cilvēkam-parastajam garšo vairāk (kamēr viņi neapzinās to cenu). Pat tas vai eksperti spēj pateikt kvalitātes atšķirību starp lētiem un dārgiem vīniem līdz galam vēl nav skaidrs, statistiskās ticamības trūkuma dēļ. Tā kā īsti neviens paziņa man vēl nav uztreknējis tik tālu, lai kļūtu par vīnu snobu, man rodas līdzvērtīgas pārdomas par aliem. Kā tad tur īsti ir, vai alus snobi nav upuri šai pašai problēmai (alus garšu ietekmē tā cena, atsauksmes un tā novērtējums pēc citiem faktoriem)? Iespējams arī, ka garšas īpatnības ir radušās tieši iepriekš nosaukto faktoru iespaidā (šis alus ir labi novērtēts, tāpēc viņš garšo labi un man sāk garšot šādi garšojoši ali). Diezgan augsti ticams ir, ka vismaz daļēji tas tā arī ir. Es gan ticu, ka daudzi paziņas protestētu, bet nevajag pat apzināties, ka esi iespaidots, lai tu tāds būtu.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {11}

(bez virsraksta)

from: [info]imago_dei
date: Sep. 1., 2015 - 09:44 pm
Link

reiz veicu eksperimentu: cilvēkam, kurš ļoti slavēja vienu alu, bet nopēla kādu citu ('jo tie taču jau pēc aromāta atšķiras, par garšu nemaz nerunājot!'), liku acīm ciet nodegustēt un tad minēt...kļūdījās :)

Atbildēt


(bez virsraksta)

from: [info]gaismas
date: Sep. 1., 2015 - 09:56 pm
Link

kļūdīsies gan eksperti, gan mēs- mirstīgie.
es ar garantiju savu mīļo pilzeniatšķiršu no visādiem "dŗgā/normālā" gala eiliem, šmeiliem, gaišajiem un nefiltrētajiem.

reiz izmēģināju šampanieti parasto, un šampanieti īsto. nekādu satpību nejutu.

jūtu mazu sakudību pret priviliģētajiem, naudīgajiem, ka viņi savu šizofrēniju var aiz alkoholu pazinēju maskām ietērpt.

Atbildēt


hidroxo

(bez virsraksta)

from: [info]hidroxo
date: Sep. 1., 2015 - 10:53 pm
Link

Daudzi ali man šķiet līdzvērtīgi un bez etiķetes arī neatšķirtu, bet tā tomēt palīdz orientēties, kad esi atradis tos, kas garšo. Vienādi pēc garšas tie tomēr nav un korelācija ar cenu nav pilnīgi iztēlota. Kad pagatšoju uz akciju esošo Cēsu light (laiks, kad alus pirmo reizi bija iegaršojies un neko neatsķīru) nezināju ne nieka, ka tas skaitās slikts, bet tāpat pēc pirmā malka sapratu, ka draņķis. Tad vēl Calsberg manuprāt ir nesajaucami negaršīgs. Bet daudzi no iecienītajiem man sķiet ļoti līdzīgi un mierīgi varētu tos arī sajaukt. Un varbūt pat ir arī par vidēju cenu pieejami ali, kas garšo tāpat kā Valmiermuiža. Taču ņemot lētāko un nezināmo galu ir ļoti bieži samācis iegrābties ar mēsliem. Brends tevi pasargā ar to, ka vari atpazīt, atcerēties un zināt vai ir labs. Cits jautājums gan par to vai ūber dārgās priviliģetajiem domātās mantas būtiski atšķiras no lielveikalu vidējās un augstās cenas. Visticamāk, ka ļoti reti tās tiešām ir satriecoši labākas.

Atbildēt | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Sep. 1., 2015 - 11:29 pm
Link

Kad alus man garšoja, tad man garšoja arī Cēsu light. Nezinu vai tā ir vērtīga prakse uzreiz par draņķi saukt kaut ko, kas vienkārši nav šķitis garšīgs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


hidroxo

(bez virsraksta)

from: [info]hidroxo
date: Sep. 1., 2015 - 11:53 pm
Link

Ok, komentārs vietā :) tieši domāju, ka ir jau cilvēki kam garšo un pērk savādāk negatavotu, tāpat kā optimas alus. Visvairāk gan mani vienmēr fascinē cilvēki kas sakās nejūtam atšķirību starp sviestu un margarīnu vai piena saldējumu un lēto saldējumu ar augu taukiem. Bez maz gribas aizņemties viņu garšas kārpiņas, jo man tās lietas izraisa šķebīgumu vien atceroties to garšu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Sep. 2., 2015 - 12:09 am
Link

Sviestam un margarīnam tā garša parasti ir diezgan atšķirīga, lai arī gan jau ir tādi, kuri ir līdzīgi viens otram. Kad biju mazāks, tad sviestu necietu, man patika margarīns tieši tā garšas un viegli smērējamās konsistences dēļ. Tagad ir otrādāk, lai arī es joprojām neciešu, ka ar sviestu ir čakars. Bet laikam pārāk maz esmu iedziļinājies saldējumos jo tiešām īsti nezinu kā piena saldējums atšķiras no saldējuma ar augu taukiem, jo nezinu kurš skaitās kurš. Visādi relatīvi lētie saldējumi vafelē gan man visvairāk joprojām iet pie sirds un dodu tiem priekšroku pret citiem, skatā iespaidīgākiem un dārgākiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


hidroxo

(bez virsraksta)

from: [info]hidroxo
date: Sep. 2., 2015 - 12:38 am
Link

Atšķirība abos gadījumos tā pati, viens produkts gatavots no piena un viens no augu taukiem, parasti pavisam lētie ir augu tauku, lai gan ir vafelēs arī no piena vai piena un augu tauku sajaukumi. Man liekas abiem produktiem garša ir fundanentāli atsķirīga tieši dēļ to bāzes, un no augu tauku saldējuma paliek pretīga plelves sajūta mutē. Mani vnk vienmēr izbrīna cilvēki, kas saka ka arsķirību nejūt un nekad neesmu praksē redzējusi nevienu augu tauku izstrādājumu, ko varētu sajaukt ar piena produktu. Protams, no augu taukiem ir arī garšīgi specifiskie kā palmu vai kokosriekstu eļļas pret ko iebildumu nav, bet lētajos produktos visbiežāk ir kaut kāds neklasificēts augu tauku maisījums lielās devās, kurš ir pārāk jūtams. Bet piens laikam ražotājam sanāk drusku dārgāk. Tai pat laikā atšķirību starp nenormāli dārgo parasto garšu itāļu saldējuiem un tīru, labu piena saldējumu es īsti nejūtu. Cita lieta, ka lielākajā daļā ir augu tauki kaut kādās devās un ne vienmēr gribas stāvēt un pētīt kas tur sarakstīts uz iepakojuma.

Atbildēt | Iepriekšējais


brr

(bez virsraksta)

from: [info]brr
date: Sep. 1., 2015 - 11:15 pm
Link

Par veikala plauktus aliem viennozīmīgi spriest grūti, taču t.s. craft alus atšķirība no pirmajiem un savā starpā ir ļoti izteikta.

Atbildēt


Zane

(bez virsraksta)

from: [info]mazaa_maasa
date: Sep. 2., 2015 - 12:57 am
Link

Ja pārzina alus darīšanas tehnoloģiju un vidējo pašizmaksu, tad pēc cenas var spriest par kvalitāti. Ar garšu tas korelē diezgan maz - ne visi dārgie ir garšīgi. Bet ir [mans mīļais] bioloģiskais aspekts - kā cilvēks uztver garšu, alkohol- un aldehīddehidrogenāžu darbība (nosaka pohas), vispārējais metabolisms uc aspekti, kas ietekmē to, vai kāds alus liekas labs vai slikts, garšīgs vai negaršīgs. Un snobisms jau ir ekonomisks "principa pēc" - tādu cilvēku viedokļus labāk ignorēt :D

Atbildēt


tethys_

(bez virsraksta)

from: [info]tethys_
date: Sep. 2., 2015 - 08:03 pm
Link

Es, man liekas, pat tev esmu teikusi, ka man labāk garšo lētāki vīni. Tas nav tāds 100% novērojums, ir izņēmumi, bet kopumā es jau sen saku, ka man tā ir. Ar aliem gan ir tā, ka tie, kas garšo vislabāk, ir no dārgajiem, bet ir daudzi dārgie, kas nu nemaz negaršo.
Vispār domāju, ka diez vai viss ir tik parodiski, kā tu to pasniedz, bet sava taisnība noteikti ir.
Tas ir tāpat kā cilvēku ideja, ka zīmols, par kuru viņi ir dzirdējuši (kaut vai tā paša zīmola reklāmās) ir labāks kā nedzirdēts zīmols, kas, protams, ir pilnīgas aplamības.

Atbildēt


annu

(bez virsraksta)

from: [info]annu
date: Sep. 8., 2015 - 04:06 pm
Link

Es dažus alus spēju atšķirt un pateikt, kas tas par alu, ar 90% trāpīgumu. Tiesa, manā gadījumā man vienkārši prasa - nu, varenā alus pazinēja, kas tad tas ir par alu?
Ne man priekšā variantus izsniedz, neko; rau,rau, pirmais-trešais minējums man parasti ir trāpīts.

Par vīniem gan es sliecos piekrist. Tiesa, lai cik snobiska būtu es vīnos, es neesmu garšojusi to vīnu galu, kuru cena mērāma dvu un vairāku ciparu skaitlī, tāpēc grūti teikt, kā tur ir ar tiem ekstra vecajiem un dārgajiem vīniem.

Atbildēt