(bez virsraksta)

« previous entry | next entry »
Sep. 1., 2015 | 09:10 pm

Vīna industrija ir skaists piemērs mūsu ietekmējamībai ar cenu un atsauksmēm. 10 dolāru vīns pēkšņi kļūst ievērojami gardāks, kad etiķete to pārvērš par 90 dolāru vīnu. Lēti vīni, izrādās, cilvēkam-parastajam garšo vairāk (kamēr viņi neapzinās to cenu). Pat tas vai eksperti spēj pateikt kvalitātes atšķirību starp lētiem un dārgiem vīniem līdz galam vēl nav skaidrs, statistiskās ticamības trūkuma dēļ. Tā kā īsti neviens paziņa man vēl nav uztreknējis tik tālu, lai kļūtu par vīnu snobu, man rodas līdzvērtīgas pārdomas par aliem. Kā tad tur īsti ir, vai alus snobi nav upuri šai pašai problēmai (alus garšu ietekmē tā cena, atsauksmes un tā novērtējums pēc citiem faktoriem)? Iespējams arī, ka garšas īpatnības ir radušās tieši iepriekš nosaukto faktoru iespaidā (šis alus ir labi novērtēts, tāpēc viņš garšo labi un man sāk garšot šādi garšojoši ali). Diezgan augsti ticams ir, ka vismaz daļēji tas tā arī ir. Es gan ticu, ka daudzi paziņas protestētu, bet nevajag pat apzināties, ka esi iespaidots, lai tu tāds būtu.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {11}

hidroxo

(bez virsraksta)

from: [info]hidroxo
date: Sep. 1., 2015 - 11:53 pm
Link

Ok, komentārs vietā :) tieši domāju, ka ir jau cilvēki kam garšo un pērk savādāk negatavotu, tāpat kā optimas alus. Visvairāk gan mani vienmēr fascinē cilvēki kas sakās nejūtam atšķirību starp sviestu un margarīnu vai piena saldējumu un lēto saldējumu ar augu taukiem. Bez maz gribas aizņemties viņu garšas kārpiņas, jo man tās lietas izraisa šķebīgumu vien atceroties to garšu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Sep. 2., 2015 - 12:09 am
Link

Sviestam un margarīnam tā garša parasti ir diezgan atšķirīga, lai arī gan jau ir tādi, kuri ir līdzīgi viens otram. Kad biju mazāks, tad sviestu necietu, man patika margarīns tieši tā garšas un viegli smērējamās konsistences dēļ. Tagad ir otrādāk, lai arī es joprojām neciešu, ka ar sviestu ir čakars. Bet laikam pārāk maz esmu iedziļinājies saldējumos jo tiešām īsti nezinu kā piena saldējums atšķiras no saldējuma ar augu taukiem, jo nezinu kurš skaitās kurš. Visādi relatīvi lētie saldējumi vafelē gan man visvairāk joprojām iet pie sirds un dodu tiem priekšroku pret citiem, skatā iespaidīgākiem un dārgākiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


hidroxo

(bez virsraksta)

from: [info]hidroxo
date: Sep. 2., 2015 - 12:38 am
Link

Atšķirība abos gadījumos tā pati, viens produkts gatavots no piena un viens no augu taukiem, parasti pavisam lētie ir augu tauku, lai gan ir vafelēs arī no piena vai piena un augu tauku sajaukumi. Man liekas abiem produktiem garša ir fundanentāli atsķirīga tieši dēļ to bāzes, un no augu tauku saldējuma paliek pretīga plelves sajūta mutē. Mani vnk vienmēr izbrīna cilvēki, kas saka ka arsķirību nejūt un nekad neesmu praksē redzējusi nevienu augu tauku izstrādājumu, ko varētu sajaukt ar piena produktu. Protams, no augu taukiem ir arī garšīgi specifiskie kā palmu vai kokosriekstu eļļas pret ko iebildumu nav, bet lētajos produktos visbiežāk ir kaut kāds neklasificēts augu tauku maisījums lielās devās, kurš ir pārāk jūtams. Bet piens laikam ražotājam sanāk drusku dārgāk. Tai pat laikā atšķirību starp nenormāli dārgo parasto garšu itāļu saldējuiem un tīru, labu piena saldējumu es īsti nejūtu. Cita lieta, ka lielākajā daļā ir augu tauki kaut kādās devās un ne vienmēr gribas stāvēt un pētīt kas tur sarakstīts uz iepakojuma.

Atbildēt | Iepriekšējais