zin

Vien maz kuciņ`

Feb. 8th, 2011 | 07:44 pm
From:: zin


tālāk BAIGI gari un ar viduvējām bildēm ^^

Es šeit aprakstīšu, kā es gatavoju vienu konkrētu dzimšanas dienas kūku. nekas nav noteikts vai obligāts. kulinārija vispār ir jauka ar to, cik ļoti, ar to nodarbojoties, var variēt un improvizēt :)

Paša kūkas recepte (kā jau minēju iepriekš) ir atrodama te. praktiski neko nemainīju. pēc on-line konvertera atradu, ka 1 cup = 240 gr, atradu savās mājās ikurāt tādu krūzīti, kurā šis tilpums sagāja un turpmāk visu mērīju iekš šīs krūzītes.
vaniļas ekstraktu aizstāju ar vaniļas cukuru, minēto baking soda, baking powder un kosher salt kopumu aizstāju ar tējkaroti (ar kaudzīti) cepamā pulvera un šķipsnu sāls.
rozītes taisīju pēc šīs pamācības. ja lapiņu, pirms viņas maliņu, ar karoti rīvējot, plānina (nez, kā lai to procesu citādāk nosauc) noliek uz viegli sagumzītas pārtikas plēves, veidosies tāds kā ziedlapiņu dzīslojums, nevis vienkārši gluda lapiņa. pie tam, es plānināju tikai to topošo ziedlapiņu malu, kura būs augšpusē.
nelielu iedvesmu kūkas sagatavošanai, pirms uz tās tiek likta glazūra, guvu no šī video.
Man bija doma taisīt šokolādes- cointreau kūku. attiecīgi daļu kafijas receptē aizstāju ar nedaudz patvaicētu (lai koncentrētāka) apelsīnu sulu. bet šokolādes šokolādīgums "noēda" visu potenciālo apelsīnu garšu. praktiski visā kūkā (vēl cointreu pievienoju kremam, baltajai maliņai un ar to aplaistīju biskvīta daļas) apelsīnu piegaršu varēja just tikai baltajā maliņā un kremam pievienotajās apelsīnu sukādēs. Vispār jau Cointreau nav obligāts. Var aizstāt ar apelsīnu sulu vai jebkuru citu garšu.
Par pašas šokolādes izvēli: tirgū var nopirkt sveramo šokolādti kausēšanai, bet man tā šķiet nesamērīgi dārga. Un ja godīgi, tādu kluci saskaldīt ar ir sarežģītāk. Savukārt Stokmanā laiku pa laikam parādās gan baltā, gan melnā šokolāde tāfelītēs, pa atlaižu cenām. tad nu es ar jamo (pa priekšu iechekojot derīguma termiņu, protams) iepērku kādam laiciņam uz priekšu.

Bildēs ir dubultots mīklas daudzums, no kura sanāca 3 pabiezas totes ripas un "sauja" keksiņu.

Tātad: iekurina cepeškrāsni. būs vajadzīgi aptuveni 180 grādi pēc celsija. uzvāra kafiju (ja negrib kafiju, var likt sulu, ūdeni, whateverkošķidru), lielākajā bļodā sajauc sausos ingredientus. mazākā sakuļ šķidros (izņemot kafiju). reāli jākuļ ar mikseri, savādāk eļļa ar paniņām ne īpaši labi grib sadraudzēties.



šinī brīdī es vēlējos, kaut man būtu statiskais, krutais, profesionālais mikseris.
bet tā vietā nomainīju parastajam rokas mikserim lāpstiņas uz tām, kas mīklai paredzētas un lēnā garā, maisot, pievienoju šķidro ingredientu daļu tai, kas sausā, iekš lielākās bļodas.
šinī brīdī visa mīklas masa ir reāli bieza un grūti maisāma.
bet mums vēl ir krūze kafijas, ko tad, atkal maisot, lēnām jaucam klāt mīklai (es vārīju dabīgo kafiju, nospiežamajā krūzē, lai biezumi nejaucas). kad jamā visa pievienota, mīkla atkal ir kļuvusi par ļoti šķidru. tad nu tādam final uzkūlienam atkal var ielikt miksera lāpstiņas parastās. (vai var būt tās lāpstiņas vispār varēja nemainīt un starpposmu izveikt ar karoti).
2daļīgajā kūkas formā apakšā noklāju cepao papīru, maliņas noziedu ar eļļu.



mīklu leju formā, aptveni 1/2 no visa apjoma (ja izmanto oriģinālās receptes daudzumus), vai 1/3 (atkarīgs no tā, cik tās formas lielas). es cepu savas ar aprēķinu, ka vienā reizē top 1 ripa (pēc biezuma), tik vien kā nogriežot uzpūtušos "vēderiņu". man domāt, no oriģinālās receptes var mēģināt sabīdīt 3 plānākas vai 2 biezākas ripas.
kamēr 1 daļa cepas, mīklas bļodu noliku vēsākā vietā (praktiski- istabā), bet gan jau tai nekas nenotiktu arī tusējot virtuvē.

tā izcep visas ripas. man (pavisam nejauši) ir 2 vienāda izmēra kūkas formas, attiecīgi varēju tās izmantot 1 pēc otras.
tikko kā ripa gatava, tai ļauj (vislabāk 1/2h) padzist iekš formas, pēcāk pārvieto uz dēlīša.
šeit mirklis uzmanības- ja viducis būs spēcīgi uzpūties, salīdzinoši ar malām, kūka var sākt plaisāt, ja to liks dzesēties "uz mutes".

šīs bija pirmā cēliena beigas. atstāju kūku dzist visu nakti, liku kopā un garnēju nākamajā dienā. ja telpā sauss gaiss, labāk pārklāt ar dvieli, lai neapkalst.

otro cēlienu es sāku ar baltās šokolādes izkausēšanu, jo man viņu vajadzēja puslīdz biezu. 2 tāfelītes baltas random šokolādes salauzīju sīkākos gabaliņos, ieliku bļodā. saldo krējumu (ļoti mazliet) uzkarsēju gandrīz līdz brīdim, kad sāk vārīties, pārlēju šokolādei. baltā šokolāde ir visnotaļ ķecerīga padarīšana- ja grib lai jamā pēcāk puslīdz sacietē, šķidrumu pievienot drīkst pavisam nedaudz. pēc dažām min sāku maisīt šokolādes/krējuma kopumu, kamēr šokolāde izkūst un masa kļūst vienmērīga. pievienoju mazliet vaniļas ekstrakta un šļuku cointreau. var gadīties, ka tā krējuma būs par maz, lai viš šokolādi pilnībā izkausē. es bļodu uzliku uz ieslēgta elektriskā sildītāja, lai pakūst vēl mazliet (manējais tolerē šādas izdarības). kad masa beidzot viendabīga, to noliek vēsumā. manam mērķim bija vajadzīga labi bieza krējuma konsistence. laiku pa laikam (mok 3 x pa visu atdzesēšanas procesu) jamo vajag apmaisīt, lai struktūra saglabājas vienveidīga.

dzisušas ripas nogriež, lai līdzenas. es tam izmantoju absolūti ērtu un jauku kūku griezēju (neapmaksāta reklāma!).



Mirklis uzmanības. pēc šī etapa kūka kļūs smaga un neparocīgi pārvietojama. vislabāk to ir jau novietot tur, kur tā būs paliekoša pasniegšanai. vai vismaz uz tā cepampapīra (vai kāda nu cita papīra) uz kura tā paliks. gar malām gan ir ieteicams salikt plēksnītes ar citu papīru, kuras pēcāk varēs izvilkt. jo kremošanas atrakcijas var nosmērēt minēto pamatni. šeit atkal varu pareklamēt tādu speciālu, plānu metāla plātni (daļēji var redzēt augstākā bildē), ar kuru var ērti pārcilāt gan kūku, gan tās daļas.

mazuliet sviesta sakūlu ar kakao pulveri, mazliet kausētas melnas šokolādes, cointreau, putukrējuma un apelsīnu sukādēm. tas būs improvizēts krems.
biskvīta (kas tehniski nav biskvīts, bet šādi man to ir vieglāk uzrunāt) ripas aplaistīju ar mazuliet cointreau. kopā 3 ripas, kurām pa starpai tik krāmēts minētais krems.



saliekam visu smuki kopā, mazliet piespiežam.
tagad topošā kūka dodas uz ļoti aukstu ledusskapi. (pinīgi mierīgi uz leduskameru ar var).

tālāk (ja gribas ekstra ķēpāties) vajag pavisam nedaduz, manā gadījumā baltu, biezu kremu, ko palikt apakšā zem šokolādes glazūras. teorētiski tas nav obligāti. doma ir- jams tiek plānā kārtiņā noklāts pār visu kūku, aizzieķējot sīkus nelīdzenumus un novēršot drupaču maisīšanos pa glazūru.

man krems bija parodija par buttercream: mazliet sviesta, saldais krējums un pūdercukurs.

šādi izskatās kūka noklāta ar minēto "oderi" or call it as u like.



kūka dodas atpakaļ uz ļoti auksto ledusskapi.

mēs sākam gatavot rozītes.



masa = marcipāns parastais, nopērkams uz svara. krāsa ir gemosā atrodamā "šokolādes" krāsa- var iegādāties plastmasas burciņās pulvera veidā. dārga, maita. bet laba. iepr. bildes fonā var to burciņu manīt.
darba virsma tiek kaisīta ar pudercukuru, kā mīklas rulli izmantoju tukšu limoncello pudeli (lol lol, bet tieši mīklas ruļļa manā saimniecībā nav), ziedlapiņas spiedu ar mazu glāzīti. īstenībā, rozīšu gatavošana ir trakoti vienkārša.:)



kaut kur rozīšu gatavošanas pusceļā, noliekam marcipānu malā, uzvelkam kūku.
tagad ir brīdis, kad uz malām tiek krāmēta virsū baltā šokolāde (kā jau minēju, tai ir jābūt labi bieza krējuma konsistencē).
par cik kūka ir nosalusi, viņa to pusbiezo balto šokolādi visai drīz atdzesē pavisam, padara to cietu un "pierauj" sev klāt.
maliņu izlīdzināšanai izmantoju parikti, kas atgādina nazi un redzama pirmajā rozīšu tapšanas bildē.



kūka atkal uz ledusskapi, pabeidzam chakarēties ar rozēm un paralēli uzkausējam tumšo šokolādi. princips kā gaišajai- 2 tāfelītes salauztas gabaliņos, tiek pārlietas ar mazliet gandrīz verdoša saldā krējuma. visu bik patur un tad samaisa līdz masa vienmērīga. melno šokolādi gan vajag tik šķidru, cik var dabūt.

izvelk kūku no ledusskapja un uzmanīgi lej karsto melno šokolādi tai virsū. es ar karotes palīdzību jamo izlīdzināju un piepalīdzēju mākslinieciskajam notecējumam.

kamēr šokolāe vēl nav sacietējusi, tanī "iestāda" rozītes.



tagad atkal uz brīdi ledusskapī un viss.
jāatrod kāds, kurš sakops virtuvi ^^

par cik te jau ir palags enīvej, drošības pēc arī piefiksēšu kūkas recepti, lai nepazūd.
1 3/4 cups all-purpose flour, plus more for pans
2 cups sugar
3/4 cups good cocoa powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon kosher salt
1 cup buttermilk, shaken
1/2 cup vegetable oil
2 extra-large eggs, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup freshly brewed hot coffee

Preheat the oven to 350 degrees F. Prepare you cake pans. I used 8in rounds, you can use rectangle pans or cupcakes or whatever floats your boat!

Sift the flour, sugar, cocoa, baking soda, baking powder, and salt into the bowl and mix until combined.

In another bowl, combine the buttermilk, oil, eggs, and vanilla. With the mixer on low speed, slowly add the wet ingredients to the dry. With mixer still on low, add the coffee and stir just to combine, scraping the bottom of the bowl with a rubber spatula. Pour the batter into the prepared pans and bake for 35 to 40 minutes, until a cake tester comes out clean.

Cool in the pans for 30 minutes, then turn them out onto a cooling rack and cool completely.

Link | view all comments


Reply

From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.