Neprātīgā saprāta balss -
Septembris 6., 2019
11:05
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Braukājot pa laukiem ir izkristalizējušās vairākas, ja ne gluži doktora disertācijas, tad maģistra darba cienīgas tēmas. Pamatā kultūras un mākslas vēsturē, bet principā daļu varētu arī piesaistīt etnogrāfijai vai arhitektūrai. Dīvainas sakritības dēļ tās visas saistītas ar mazām lauku kapsētām.
Arī lauku kapsētās ir gana daudz lielu un pat monumentālu 20. gs. pirmās puses akmens kapakmeņu ar ievērojamu māksliniecisku vērtību. To lielākā daļa ir parakstīta, bet lielākā daļa vārdu neko neizsaka. Provinces akmeņkaļu un tēlnieku pusamatieru darbība 20. gs. pirmajā pusē ir pilnībā nezināma un nepētīta.
Vēl viena tēma ir t.s. ''čuguna krusti'', kas lauku kapsētās ir dominējošā kapu pieminekļu forma līdz pat 20. gs. sākumam. Lai arī tur ir salīdzinoši nedaudzas to atveidojuma pamatformas, variāciju ir desmitiem. Arī tās neviens nav apkopojis un sistematizējis pat reģiona ietvaros.
Un vēl ir tēma, ko es turpinot strādāt muzejā būtu mēģinājis attīstīt, ir kapsētu vārti. Nav divu vienādu vārtu. Savā izskatā tie variē no vienkāršiem ķieģeļu mūra stabiem, līdz pat sarežģītām vairākstāvu mūra konstrukcijām. Kāds arhitektūras students te varētu izvērsties. Bet arī no vēsturiskā viedokļa ir interesanti. Kas noteica kādiem šiem vārtiem jāizskatās? Kāda bija to attīstības hronoloģija? utt.
Savādāk daļa lauku kapsētu pamazām tiek pamestas, ieaug mežā un nevienam īpaši nerūp. Bet no kultūrvēstures aspekta tās ir vērtīgas un pilnīgi nezināmas stāsta lappuses.

Var jau arī saprast pētnieku grūtības. Te ir vajadzīgs milzīgs lauka darbs. Mākslas vēsturniekiem (o.k. visbiežāk vēsturniecēm) daudz vairāk patīk staigāt pa siltiem muzejiem, sēdēt bibliotēkās un runāt ar māksliniekiem nekā braukāt pa vecām kapsētām un skaitīt kapakmeņus.

Tags: ,

(5Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:6. Septembris 2019 - 12:19
(Link)
vesturniekiem patīk strādāt ar citu vēsturnieku tekstiem un burzīt vīna kājiņu. bet vārti, tiltiņi ir ekselenti, jo tur varēja brīvāk izpausties, nekā, teiksim, pie baznīcām.
From:[info]mansgan
Date:6. Septembris 2019 - 12:56
(Link)
vairāk patīk staigāt pa siltiem muzejiem, sēdēt bibliotēkās un runāt ar māksliniekiem nekā braukāt pa vecām kapsētām un skaitīt kapakmeņus

šis gan varētu būt taisnība par kaut kādu, iespējams, vairumu. tai pašā laikā manis pēc pa kapiem nevienam nav jāstaigā vispār
[User Picture]
From:[info]dzelve
Date:6. Septembris 2019 - 17:03
(Link)
muzejā un bibliotēkā man patīk sēdēt, bet bakalauru tomēr uzrakstīju par vēsturiskajām kapsētām, pa kurām staigāju labprāt. nedomāju, ka šo problēmu var reducēt tikai uz mākslas vēsturnieču untumiem. ne visi saprot, kāpēc tas vispār būtu jāpēta un aizmirst, ka tā arī ir māksla. esmu arī dzirdējusi tekstus par to, ka tā esot "pārāk drūma" tēma u.tml.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:7. Septembris 2019 - 10:52
(Link)
Labs!
From:[info]windrider
Date:9. Septembris 2019 - 09:10
(Link)
Paldies. Jau otrais mans ieraksts, kas pārceļojis uz sejas grāmatu. Jūtos vieds. :D
Powered by Sviesta Ciba