mama drama ([info]virginia_rabbit) rakstīja,
@ 2007-06-08 10:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
un tagad naakamaa - ROMANTISKAA nodalja. romantiskas gan bija jau arii ieprieksheejaas nodaljas, pat ja tajaas vairaak runaats par zirnekliem un taa. labais un launais iet roku rokaa, ja taads launais vispaar ir. varbuut launais ir tikai kljuudas un maldi.
bet taatad miimikrija pastaav arii citur dabaa ne tikai cilveekos.
shajaa nodaljaa veelos apskatiit 2 buutiskas lietas:
1) kad pienaaks tas briidis, kad tiikls buus gatavs? kad es apstaashos un ko dariishu peec tam?
2) pukes. sheit piesaucot arii kraasas konotaacijas.

saakshu ar otro citaadaakai seciibai. taatad ne tikai zveeri un cilveeki kaut ko rada. ir arii ziedi. tas ir loti speeciigs izteiksmes veids. zinaams, visu, ko es saku jau sen cilveeki apskatiijushi pirms manis un to izdariijushi daudz iisaakos un koncentreetaakos pantos kaa piemeeram simbolisti, bet ne jau visi lasiitaaji tos ir lasiijushi, jo obligaataa literatuura nekad nav bijis nekas obligaats. un ne jau visiem ir speeciigas literatuuras veestures saknes. arii man tai skaitaa, pat ja taas ir varbuut nedaudz virs viduveeja un ne gluzhi akadeemiskaa virzienaa.
taatad ne velti pasaulee pastaav arii taads gara darbs kaa *les fleurs du mal* - ljaunuma pukes. pietiek vien ar to, ka taas pastaav, un ka esat redzeejushi kaut vai shiis graamatas vaaku vai zimmejumu uz taa.
taatad es taas apstaastiishu tekstaa, jo esmu loti konkreeta un racionaala, kaa mans gadsimts man pageer. loti explicite - teiksim taa.
bet redz kur ilustraacija. nemsim taadu vienkaarshaako.

"A une mendiante rousse" - rudajai ubbadziitei (vai kaads ir adekvaats vaardam попрошайка? var teikt - sarkanmatainajai luudzeejai) (saukts arii par dzejoli krievu meitenei - tobish es uz shito uzraujos; tas ir man)

*Blanche fille aux cheveux roux,
Dont la robe par ses trous
Laisse voir la pauvreté
Et la beauté*

- baltaa meitene sarkaniem matiem
caur kuras kleitas caurumiem
viid skaistums
un nabadziiba.

taatad, kas ir launuma pukje? tas ir dzejolis kaa taads. tas ir koshs koncentraats, kas nav racionaali aprakstaams, bet, kas darbojas kaa vizuaals kairinaataajs un iedarbojas arii uz smarzhas orgaaniem. nospiezhaas atminaa un paliek tajaa vilnodamies kaa rezonanse un kaa vilnotaa ezeraa lauzts smarzhas stars.
arii tas ir tikai lamatas. turklaat vienas no ejoshaakajaam. bet kaa tas rodas? tam pamataa ir taadi pashi apzinjas un zemapzinjas saarnji (meesli-meeslojums) kaa visam citam + seekla + gaismas stars. veiksmiigaa savienojumaa tas viss sintezeejas kraasainaa ziedlapu murskulii. fotosinteeze - luuk, tas ir tas. ieklaujot sevii visus 3 elementus, kas veido pasauli tas ir speeciigs uzrunaataajs, kas iedarbojas uz tiem, kas shos visus triis elementus (seekla, zeme + gaismas stars) diendienaa izmanto. vai var teikt, ka dzejolis ir safabriceejums? ne vairaak ne mazaak kaa puke kaa taada - praktiskas lietderiibas no vina ir maz, bet toties efekts pamatiigs un darbojas kaa vairoshanaas signaals, kaa tabletiite, ko var iemest kokteiljglaazee un kokteilja dzeeraaju nolikt sliipi blakus no glaazes izkritushajam salminjam.
zieda buutisks raksturlielums ir ne tikai taa forma, bet arii kraasa - dazhaada siltuma, atkariibaa no gaismas intensitaates, turklaat uztveereeja ieksheejam gaimsas sensoram.. koroche, katram ir savas kraasas preferences. un ne visi kriit uz vieniem un tiem pashiem dzejoliem un ziediem, lai gan principaa taapat kaa gaismaa, arii katraa no mums iekshaa ir viss pilns spektrs, vesela varaviiksne. jaa. taa ir.
sheit jaamin, ka peec liidziigiem principiem darbojas arii fotograafija - pamataa taa pati fotosinteeze, bet tas buus sizhets cita nodalai - kad nonaaksim liidz televizoriem. kraasainajiem un melnbaltajiem un masveida brain-fakingam.

2) tad nu par otro romantikso aspektu - ko dariit, kad tiikls vai puke ir gatavs? ko dariit, kad tas ir pabeigts un vai vispaar jelkas ir pabeidzams? pabeidzams taadaa noziimee kaa FIN pienaaks tikai liidz ar FIN du MONDE - pasaules gals/fr.val./. bet jebkuraa aushanas, adiishanas vai seeshanas procesaa ir jaaprot panemt pauze vajadziigajaa briidii un atziit, ka veikums - nu jau tas ir veikums - ir gatavs un noapalots.
taa arii zirneklis, nopinis vienu tiiklu, atziist, ka tas ir more or less gatavs un apseezhas viduu uzpiipeet un gaida mushinju. un te ir buutiska lieta - mushinai ir jaaatnaak, jo citaadaak.. citaadaak zirneklis zaudee motivaaciju, jeb tieshi runajot - vienkaarshi nomirst badaa, izteereejis visu energiju uz tiikloshanu. zirneklim vajag pusdienas. taapat liidziigi ikvienam citam zirnekla darba dariitaajam nepiecieshama kaada nebuut jeega. nedriikst iesliigt tiiri dekorativitaatee - to zirnekliem maate maaca pirmajaa klasee, kameer vini tos tiiklus pin tikai treninjam. veel viniem iemaaca, ka dazhreiz musha ir jaagaida loti, loti ilgi. un.. ka taa var arii neatnaakt (tie ir reti gadiijumi).
bet zirnekla piemeers tomer nav piemeerojams cilveekam par visiem 100 procentiem. jo dazhreiz noviits tukshs tiikls, tiikls, kursh palicis muuzham tukshs, kuraa nekad nav iekeerusies neviena mushina.. dazhkaart taads tiiklis staav kaa piemineklis.. tas ir visu tiiklu tiikls. tas ir loti rets tiikls, veel retaaks nekaa spider-mans. tas ir taads tiikls, kas atgaadina, ka tiiklus vajag aust. tas ir loti advanceetas sabiedriibas tiikls. sheit es draudu iesliigt nodaljaa TRAGIKA, bet ir viena patiesiiba.. ka shajos tiiklos, kas shkietami ir taadi, kuros neviens nav iekeeries, patiesiibaa .. patiesiibaa tie ir taadi tiikli, kuros visi ir sapinushies un nekad netiks laukaa. tie ir taadi tiikli, par kuriem neviens pat nerunaa, jo nav pasaulee tik daudz vaardu, ne tik daudz bilzhu, ne tik daudz kopiju, lai par tiem kaut ko vairaak veel vareetu pateikt.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]prtg
2007-06-08 16:39 (saite)
Konkrēti par šīm puķēm (esmu gan redzējis vāku, gan paostījis opijdzeltenās lapas) - perfekts tīmeklis ir tāds, kas raisa pretrunīgas izjūtas. Esmu novērojis, ka visspēcīgāk radošā un iedvesmas un vispārinot arī indivīdus iekustinošā līnija izpaužas pretrunīgu galējību vienlaicīgā līdzāspastāvēšanā. Veikls suģestētājs parāda vispirms vispārzināmu lietu (jā, nu un?), tad parāda, ka tā tomēr ir neparasta (ah un oh) un tad pataisa to par joku (ha ha ha), un tikmēr pa vidam iesējot savu mesidžu, kas ērti iegulst suģestējamā zemapziņā, jo uzmanība ir pievērsta uz lietām, kuras prāts atpazīst un saprot, vienlaikus zinātkāri meklējot tajās kaut ko jaunu un ko tādu, par ko cilvēcīgi justies pārākam. Līdzīgi arī mīklu minēšana. Lūk, šī meitene - skaista (nu gadās), caurumi kleitā (pusnosegta miesa - vilinoši), bet nabadzīga (hmm, kādēļ gan?). Intriga slēpjas šajās pretrunīgajās lietās kopā (skaista, bet nabadzīga, jo nav izgājusi pie vīra - kāpēc?), un varbūt arī kādā vēsturiskā kontekstā, piemēram, diez ko gan tolaik nozīmēja būt par sarkanmati?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]virginia_rabbit
2007-06-08 16:52 (saite)
tas ir, uz ko nu kurš tēmē - cik tālu iesniegties otra abziņā - abstrahējot vai noreducējot līdz pilnīgai enigmai un kalambūram, ļaujot uztvērējam pašam līst savā dziļumā pa autora norādītu taku, vai arī izlikt savu domu pilnīgāk, paštīksmi, aprakstot, ko un kā redz. kas nav ne labāk ne sliktāk - tāpat jau daudzi komponenti kopā saslēdzas un ne vienmēr nolasās tieši kā autora galvā. te nu jāatzīst, ka katram savs STILS - tobiš saslēdzas visi tie lielumi kopā, forma tai skaitā, klimats un skats pa logu un savs un autora laiks, bet tam cauri ir strāva, kas nāk no viena pie otra caur puķēm.
par sarkano tēmu - sarkanie mati tālāk dzejolī sasaucas ar autora sārtajiem vaigiem un iekrāso visu dzejoli sarkanā. un kas ir sarkans - kas nu kuram. sarkans ir silts. sarkans ir spēcīgs. sarkans ir pamanāms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]prtg
2007-06-08 17:56 (saite)
Ir tie īpašie brīži ar īpašajiem cilvēkiem, par ko jau rakstīju. Ar ko kopā ir brīvi, jo viņi vairāk saprot nekā runā, un arī es esmu tāds, un rodas brīnuma sajūta no nekā, jā, un notikumi, stundas un dienas kā puķes, bet tādas vieglas un nepavisam ne ļaunas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]virginia_rabbit
2007-06-08 18:21 (saite)
kad es neesmu izsuutiijumaa uz salas, es vispaar kluseeju! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?