vils_rifkes ([info]vils_rifkes) rakstīja,
@ 2020-09-03 08:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vieta
        Bēniņos mēs nogrūdām visu, kas vairs nav vērtīgs. Mēs iestūmām tur vecāsmātes pirmās laulības gultu. “Pārāk smuka, lai izmestu,” saka tētis, “paskaties uz tiem grebumiem, roku darbs.” Salikām pūra lādē omes izšūtās sedziņas, ar ziliem rudzupuķu diedziņiem. Manis dēļ tu tautieti. Neaumiesi zābakos. Kad patiksi tad aiziešu. Atnac liepu vizītēm. Uz sedziņām mazi rūķīši vāra zaptes un iesāla gurķus. Satinām ruļļos garās kokvilnas strēmeles, izšūtiem ar krāsainiem auglīšiem- ķiršiem, vīnogām, āboliem, bumbieriem un plūmēm. Ar tiem ome dekorēja virtuves finiera bufetes malas. Uz to, ko nepaceļas roka izmest, mēs nostūmām bēniņos. Veco ladas video kameru, sēņu grozus un gumijas zābakus, bez omes vairs neviens nesēņo. Tam nav laika. Babītes vecās gleznas iestūmām stūrī, atstutējām pret sienu ainavu ar sēru vītoliem un otru ar baltajiem bērziem purvā. Uz audekla bija daži caurumiņi, mamma teica, ka tie bija ložu caurumi. To zina tikai purva bērzi un zaļais koka rāmis. Pa gludo dēļu grīdu mētājas sīpolu čaumalas. Ome rudenī norautos sīpolus žāvēja bēniņu siltajā gaisā. Uzguļos uz izjukušās laulības gultas. Virsū ir akurāti salikti kartoni no kastēm. Papīrs smaržo pēc liepziediem un piparmētras. Uz tiem mēs žāvējām tējas. Tagad tie glabā tikai smaržu. 
           Blenžu grieztos, aiz sijas aizspraustas mazas verandas logu līstītes, noēvelēti dēļi, koku kāti priekš slotām, lāpstām un dakšām. Te ir viss nostumts. Tā es sēžu mājas zemapziņā. Ar acīm meklēju kādu brīvu vietiņu, kur uznest un nobāzt vecās grāmatas, guļamistabas spoguli un datora procesoru. Ja nu kādreiz ievajadzēsies? Gulta ir cieta un neērta, tāda pati, kā omes laulība. Skatos apkārt uz vecajām, nostumtajām mantām, it kā gulētu muzejā. Bēniņos var atstāt un nostum visu, neviens neaizrādīs. Sienas ir nepabeigtas, apmetums nekārtīgi apmests, apkārt dzelteno ķieģeļu skurstenim atstutēta izdegusī plīts dzelzs virsma. Dzelzi rūda ar uguni. Arī dzelzs piekūst. Varētu šķists, ka mantas ir samestas, taču tās ir saliktas loģiskā vēsturiskā secībā, vecākās mantas ir dziļāk bēniņos pie mazā lodziņa uz jumtu, jaunākās tuvāk bēniņu durvīm. Caur šauro bēniņu logu var izlīst uz jumtu un naktī skaitīt zvaigznes uz vēsās papes. Taču, lai tiktu līdz jumta lodziņam, jāiziet cauri sastumtajam mantām. Caur vēsturi uz zvaigznēm. Nogrūžu malā opja karakula ziemas mēteli, viesistabas lustru un dēļu atgriezumus. 
          Ja tu ienāc bēniņos, tev kaut kas jāatstāj, tas ir nerakstīts likums. “Ko tu šodien atstāsi pie manis? Kas tevi nospiež? Par ko tu priecājies? Dzirdēju kā tu smejies lejas stāvā. Izstāsti joku! Šodien arī bļaustīsies un vicināsi rokas gaisā?” Saka bēniņi. Sabīne, Aija, Inese, Andrejs, Dana, Kristīne, Ivo, Iluta, Viktors. Māsīca, draudzene, māte, draugs, zaudēt nevainību, līgava, emo, skolotāja, vectēvs. Visi noglabāti bēniņos, ja nu kādreiz ievajadzēsies.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]svesinieks
2020-09-03 12:45 (saite)
Ļoti skaisti <3

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]vils_rifkes
2020-09-03 20:25 (saite)
Paldies, ka izlasīji :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?