telefontubbie ([info]telefontubbie) rakstīja,
@ 2018-12-22 08:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par čekas kartotēku un korupciju
Kartotēka ir ziediņi.Kartotēka pa lielam nekas īpašs nav, ņemot vērā, ka archīvā ir daudzi citi dokumenti, operatīvās lietas un tamlīdzīgi:
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/vdk-izpetes-komisija-publisko-darba-parskatu-pilns-parskata-teksts.a283612/ (lejuplādējamā .pdf vairāk info, par arhīvā esošajiem čekas dokumentiem, kas saglabājās).
Ļaunuma sakne bija Komunistiskā partija un tai radniecīgie orgāni - komjaunatne u.c. aparāti, kas ar čeku darbojās kā cimdiš ar rociš.

Pa lielam.....vissliktākā daļa un lielākie kretīni bija 5.daļā. Tikai tās daļas operatīvās lietas gandrīz visas ir vai nu aizvestas uz Krieviju vai kkur citur nobēdzinātas/iznīcinātas. Kādēļ? Jo 5.daļas ziņotāji/aģenti/u.c.kadri bija tie, kas aktīvi darbojās, lai cilvēkus reāli varētu notiesāt pēc LPSR kriminālkodeksa par "dzimtenes nodevību"/"pretpadomju aģitāciju"/"spiegošanu" u.t.t. Vēl 1983.gadā un iespējams, ka vēl vēlākos arī. Tas nebija ubersen, iesaistītie cilvēki gana daudz vēl ir dzīvi.

Tagad atslepenotās kartotēkā nokļuvušie ļaudis, nebrīnos, ka grib par katru cenu taisnoties un dievoties,ka tiem neesot ļaunas lietas bijušas galvā, esot vienā tusiņā ar čista neģēļiem. Ka nav tādi, kā piemēram, Lielvārdes 200 miljonu vekseļa lietas spīdekļi kā Jānis Čakstiņš. Vai kā Ojārs Rubenis, kas biedrojās ar Šķēli Digitālgeitā, gribēdams sakampt piķi. Vai kā herr Godmanis, kurš par diviem latiem izručīja savus draudziņus krīvu naudas atmazgātājus. Vai Pimenovs, kurš karsti iestājas par bērnu segregāciju un darbojas atklāti korumpētajā Saskaņā un ir arī domubiedrs Ždanokai, mūžīgajai Interfrontes ideoloģijas nesējai. Vai kā Rihards Eigims, kurš ar fanātisku centību raujas pie siles 2.lielākajā Latvijas pilsētā (Daugavpilī) un iedibinājis visaptverošas korupcijas tradīcijas pilsētas pašvaldībā.
un tā tālāk, un tā joprojām. Raiba kompānija. Arī mazpilsētās ir VDK spīdekļi, kas turpina PSRS tradīcijas. Piemēram, Ogrē ir tai pašā VDK kartotēkā atrodamais tiesnesis Arnis Naglis, kurš ar wikipēdiju (tas ir lielākais tiesu sistēmas LOL, ka tiesneši tiem dotās varas dēļ var rakstīt ķepļep spriedumus, pamatojoties ar wikipēdijā rakstīto.), jams gribēja spodrināt LPSRS beigu un 90to gadu sākuma iedibināto tradīciju, ka VDKšņikus un 'principā' par VDKšņikiem nosaukt pat nedrīkst, kur nu vēl presē. Hmm, he he he, jo ideoloģiskais aizsegs - vara vai tipa "labais tēls", bet patiesībā dara sūdu, šis punkts būs secinājumā nr. 3

Lai vai cik redzami ir lielie PSRS sistēmas (korupcija uz "urā") turpinātāji, es domāju, ka vēl interesantāki ir tie mazpilsētu stāsti. Nu tur mazpilsētu VDKšņiki. Kuri tur pat it kā ne tik svarīgos amatos vai profesijās paspējuši sakult kūts smaku vairākās dekādēs. Vai arī īslaicīgās epizodēs, bet tādās, kur noskatītais kompartijas/vdk upuris zaudē iespēju normāli dzīvot Soviet laikā. Vai 90to gadu sākumā, kad bija lielā prihvatizācija, mazpilsētās un ciematos arī bija tādi kā Gulbji, kas grāba ko varēja un iebīdīja sev pazīstamus ķēkistus amatos, tikai kapitālistu formā - dažādos SIA.

Krč, secinājumi par kartotēku:

1. Aģentu kartotēkā atrodamie cilvēki ir būtiski sekmējuši gan augsto/vidējo/mazo korupciju mūsdienās. Tas izpaudās gan Soviet laikā, gan "Atmodas" laikā, gan līdz 1993.g. (AP sastāvēja galvenokārt no LPSR kompartijas nomenklatūras+čekistiem, gan pēc 1993.g.).
Izplatīta korupcija, kā zināms, stipri kavē valsts attīstību visās sfērās. Latvija būtu stipri tuvāk Rietumeiropas valstu līmenim, ja nebūtu šo,pirmkārt, LPSR kompartijas/komjaunatnes un čekas orgānu cilvēku.

2.Ja Saeima lemtu, ka tiesu sistēmai jāatsakās no tiesnešiem, kam būtiski pietrūkst kvalifikācija (spriedumus rakstīt, izmantojot wikipēdiju, ētisku apsvērumu dēļ varētu atteikties pat 4.klases skolēns) un vispār jāatsakās no tiem, kam Sovjetu vērtības stiprākas par Satversmi. Karoč, tiesnešu disciplinārtiesai jābūt tādai, ka tiesneši par smagiem pārkāpumiem vai zemu profesionalitāti nedabū "prosta rājienu", tiem tā kā derētu atvadīties no tiesnešu būšanas forever. Bet te reāli viss atduras pie...........ģenerālprokurora, kuram nez kādēļ ir izdevīgi, ka korumpēti tiesneši saņem vien piem. kā Bērziņas gadījumā nieka 11 100 sodu un turpina šeptēties tālāk it kā nekas nebūtu noticis. :) Krč tagadējais ģen.prok. ir cieši saisīts ar Parex (bankas jurists) un Soviet sistēmu. Jautājumi lieki, vai ģen.prokuroru vēsture ietekmē vai neietekmē vispārējo LPSR/ AP nomenklatūras / čekas dibināto korupciju valstī.

3. Kamēr būs Atmodas varoņteikas ideoloģija vai jelkāda cita ideoloģija aiz kā maskēties un muļķot,tikmēr būs zeļoša augstākā līmeņa korupcija. Šo tēzi diezgan atklāti vēstīja žurnālists Domburs ar filmu "4.maija republika". Ar LPSR/AP/čekas utt orgānu locekļu dabisku nāvi iezelējusī korupcija neizzudīs, jo to aktīvi pārņem viņu cieši radinieki un biznesa haizivis, ar kurām vienojušies par ļoti augstām likmēm. Pastāv, protams, arī vienkārši "fiksie zēni", kuri defoltā uzliek mīksto krimināllikumam, kādi bijuši visos laikmetos, taču tie samērā ātri vienmēr iekrīt un paspēj lūkot rūtaino sauli, jo...viņiem nav ideoloģiskais aizsegs. Godmanim un daudziem citiem ideoloģiskais aizsegs ir kā Atmodas tēls, varoņteikas nesējs. Vai tur nez, citu "godīgo Saulvežu" un "universālo izručītāju" tēli.

4. Totalitārais režīms ir noziedzīgs. Kartotēka ir niecīga pierādījumu daļa, ka Komunistiskās Partijas iedibinātais un ar tās svētību darbojošais VDK režīms bija noziedzīgs un tas vervēja jebkuras profesijas pārstāvjus. Nacionālais arhīvs drīzumā publicēs izmeklēšanas lietas. Tiesa, aizkrāsojot trešās personas u.t.t.
Sliktākās, 5.daļas kadri/aģenti/vienalga kas, visdrīzāk nerunās un pārlaimīgi priecājas, ka par viņiem nav saglabājušās operatīvās lietas. Par vissliktāko daļu, kas darbojās PSRS greizo spoguļu karaļvalsts likumos, kur "par dzimtenes nodevību", "spiegošanu", "pretpadomju aģitāciju" Lidija Lasmane Doroņina un Gunārs Astra tiesāti vēl 20.gs. 80-tajos gados. Ja pavisam konkrēti, tad 1983.gads bija Andropova represiju gads. Represijas (izsūtīšana,cietumsodi,u.t.t.) ar 1983.gadu nebeidzās.
Būtībā mūsdienu totalitārā "aste" ir tā, ka LPSR nomenklatūru iespējams ievēlēt Saeimā. Tas ir varen aplam. Tas jāmaina.

5. Tie, kas apgalvo, ka kartotēku vajadzēja iznīcināt vai sadedzināt, ir totalitārā režīma atbalstītāji un lohatroni. Tā ir vēsture un vēstures notikumi rada sekas tagadnē. Nu sūdīgi tiem, kas kādreiz gribēja "izsisties" ar čekas palīdzību. Tagadni var mainīt, atzīstot kkādas Soviet laiku ambīcijas. Kremliniem tīk izplatīt baumas par VDK kartotēku, lai glābtu savus mīkstumus un sazagto. Labāk sekojiet līdz Nacionālajam arhīvam, to publicētajiem dokumentiem un neglītā patiesība šā vai tā nāks gaismā.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]termostats
2018-12-22 22:04 (saite)
Bišķi distancējoties no tevis rakstītā, gribēju piebilst, ka pēdējās dienas ir vēl viena mīlīga atrakcija - meklēt tajās kartītēs savus radus. Dažs arī atrod. Un tā ir tāda jauka dāvana šajā piedošanas gadalaikā un ģimeniskajos svētkos. :) Es meklēju un neatradu, lai gan par vienu domāju, ka toč jābūt. :D

Bet ko tu domā par tiem, kam kartīties ir, bet ir iztiesājuši savu taisnību - proti nekādas apzinātas sadarbības nav bijis?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]telefontubbie
2018-12-23 15:57 (saite)
Kartotēkas publicēšanas datums ir īpatnējs. Tipa piedošanas laiks. Tomēr nedomāju, ka tie, kas kaut ko tur atrada radus, draugus vai kursabiedrus, tagadiņ svētkos ies un saindēs rasolu otram vai taisīs kaut kādas linča tiesas. Nogaidīs atbilstošāku brīdi,kad ķerties krāgā, ja kādam ir kāds gruntīgs iemesls, piem. uz ādas izbaudītas represijas. Ja nu vienīgi dziļos laukos, kur "kopīgas iedzeršanas laikā, 1950.g.dzimis vīrietis ar nazi..." un kur varbūt lietas nemainās tik strauji kā pilsētnieku dzīvēs, tur teorētiski varbūt būs kāds brangs pagasta plašuma skandāls. Bet tas tā, kriminālromānu stila pārdomas.

Par tiem 298 vai cik tur tiesā attaisnotajiem cilvēkiem par sadarbību. Ja Godmanis un Eigims un vēl visādi lašaras caur tiesu centās pierādīt, ka ir balti un pūkaini, tad pilnīgi skaidrs, ka d*rš. Par cilvēkiem vēsta to darbi. Ja tie darbi laika gaitā ir korupcijas apvīti un visādi citādi kaitīgi, tad tiesas spriedums neģēli par mazāku neģēli iztaisīt nevar. Ja nu vienīgi pašiem šķiet, ka iziet no tiesas ar fanfaru melodijām. Otra lieta - ģenerālprokurori. Ja ģenerālprokurori nebūtu "savējie", tad tie ierosinātu tiesnešus skatīt lietas atkārtoti, tā teikt, neizmantots potenciāls bija un izbija. Man vienkārši ļooooti štirī fakts, ka Maižons pēc būšanas par ģenerālprokuroru tika iebīdīts SAB. Tā teikt,pārbaudīts un lojāls čekistiem. Un tagadējais Kalnmeijers bija klāt gan 1991.janvāra notikumos, gan medī dzīvniekus kopā ar Savicki un citiem čekistiem... Čekistiem lojāli ģenerālprokurori = tikpat lojāli tiesneši = LPSR v.2 :)











(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dooora
2018-12-24 09:31 (saite)
piedošanas laiks UN čekista diena vienlaicīgi…

paldies par ierakstu! ciba par tēmu klusē, tā ka man jebkuras pārdomas noder lielās puzles kopālikšanai.

vakar nolūrēju Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītāja Induļa Zālīša priekšlasījumu «Kā čeka nokļuva maisos». droši var likt ātrumu uz ×1.25 – visu cieņu, ka var tik ilgi runāt bez papīrīša un powerpointa, taču sanāk pārāk daudz klausīties klusumā. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]telefontubbie
2018-12-25 07:26 (saite)
"Puzlei" ļoti būtisks dokuments ir 1994.gada Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas gala ziņojums. Tur ir skaidri un gaiši norādīts, kuri cilvēki faktiski ir atbildīgi par VDK operatīvo lietu u.c. dokumentu izvešanā uz Krieviju. Konkrēti vārdi un uzvārdi šajā dokumentā, kas bija tieši atbildīgi, pirmkārt - Aivars Borovkovs, tad Vilis Seleckis, Ivars Godmanis un Pēteris Simsons, Einars Repše.

Šajā dokumentā viss kā uz delnas no 32.lpp - 40.lpp.
Sevišķu uzmanību jāpievērš 35.lpp beigām un 36.lpp sākumam.
https://drive.google.com/file/d/1-Vdn5ez-cLD5Oh68dNi9t2n34KOs7X9_/view

Kopumā daudz plašāka aina par to laiku situāciju ir, ja palasa tajā pašā dokumentā arī par kompartijas un militāro objektu pārņemšanu,tas ir, prihvatizāciju 1990.-1993.g.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dooora
2018-12-25 11:17 (saite)
ō, jā – šo esmu agrāk šogad lasījis, kā daļu no lielās pakas:
https://lvportals.lv/wwwraksti/LVPORTALS/VDKPARSKATS.PDF

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?