silent wings ([info]sw) rakstīja,
@ 2005-11-16 10:10:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:philosophical
Entry tags:ruminations

...
Dzīvošana pēc priekšrakstiem atbrīvo no nepieciešamības domāt.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]crescendo
2005-11-16 12:26 (saite)
Patiesībā, Makjavelli tikko tikai sāku lasīt, nav viņš manus uzskaus ietekmējis.

Masu izglītošana nespēj ieviest šādu otro modeli. Nevis tādēļ, ka tā nav tik laba kā varētu būt, bet tādēļ, ka tai, tāpat kā visām lietām piemīt to dabiskie un neizbēgamie trūkumi - zirgu var pieviest pie ūdens, var noslīcināt ūdenī, bet nevar piespiest dzert.

Modeļa uzspiešana no augšas tomēr nodrošina pret kļūdām krietni labāk - un jo vairāk tiek samazināta iespēja šo modeli apšaubīt (vai arī, tie daži, kas par spīti visam spēj apšaubīti - izmantoti lietderīgāk), jo labāki rezultāti tiek sasniegti.

Gribi teikt, ka katrs bērns sapratīs, kāpēc ieroci lietot ir slikti? Informācijas pietiek, zināma tā ir visiem.
Un tomēr...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sw
2005-11-16 18:35 (saite)
Vai tādā gadījumā mēs varētu secināt, ka domāšana cilvēkam by default nav raksturīga?

Jo priekšrakstus, pēc kuriem vadīties, viņš atradīs vienmēr, nav svarīgi, vai tie ir kādas sociālas sistēmas radīti likumi vai (primitīvākā līmenī) dabas ģenerēti instinkti...Domāšana automātiski izslēdz rīcību pēc shēmas " tāpēc, ka vajag" un " tāpēc, ka nedrīkst", kas valda instinktīvas paklausīšanas gadījumā un galvenokārt dominē saskarē ar 'modeļiem no augšas'. Jo visai reti masu izglītībā katrs ...sugas īpatnis saņem individuālu, savām izprašanas spējām atbilstošu skaidrojumu 'KĀPĒC'.

Tomēr tajā pašā laikā informācijas pietiek, tā lielākoties ir brīvi pieejama. 'Kāpēc zirgs nedzer?' - tāds ir jautājums. Varbūt nezina, ka jādzer? Varbūt neprot dzert? Vai varbūt spēj itin labi iztikt bez dzeršanas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?